NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Ευρώπη και ΗΠΑ επενδύουν δισεκατομμύρια για την παραγωγή chipset

Ευρώπη και ΗΠΑ επενδύουν δισεκατομμύρια για την παραγωγή chipset

​Δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ «ρίχνονται» στη μάχη για την αντιμετώπιση των ελλείψεων chipset που έχουν παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες, σε μια κατάσταση που έφτασε στα άκρα εν μέσω πανδημίας, οδηγώντας ακόμη και σε περιορισμένη παραγωγή αυτοκινήτων και συσκευών.

ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησαν σε διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες, με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής. Στις ΗΠΑ, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τον νόμο America COMPETES με ψήφους 222 - 210. Ο νόμος, που περιγράφεται ως ανταγωνισμός στην Κίνα» θα παρέχει νέες επιδοτήσεις στην αμερικανική βιομηχανία παραγωγής ημιαγωγών, μαζί με άλλα μέτρα που στοχεύουν στην τόνωση της οικονομίας.

Το νομοσχέδιο COMPETES παρέχει 52 δισεκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακών κεφαλαίων για την ενίσχυση της παραγωγής στις ΗΠΑ, με 39 δισεκατομμύρια δολάρια να κατευθύνονται σε άμεσες επιδοτήσεις για νέες εγκαταστάσεις παραγωγής. Πολλές εγκαταστάσεις που είναι επιλέξιμες για αυτή τη χρηματοδότηση βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή, συμπεριλαμβανομένης επένδυσης 12 δισ. δολαρίων της TSMC στην Αριζόνα, αλλά και επένδυσης 20 δισ. της Intel στο Οχάιο.

Τον Ιούνιο, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε τη δική της εκδοχή αυτών των επιδοτήσεων, ως μέρος του Νόμου για την Καινοτομία και τον Ανταγωνισμό των ΗΠΑ (USICA), αν και τα δύο νομοσχέδια ποικίλλουν από ορισμένες πλευρές. Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα, οι εκδοχές του νομοσχεδίου της Βουλής και της Γερουσίας θα πρέπει, πλέον, να «συνδυαστούν», πριν το τελικό κείμενο φτάσει στο γραφείο του Προέδρου Joe Biden και υπογραφεί σε νόμο.

Σε δήλωση μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή, ο Biden τόνισε τον αντίκτυπο που θα έχουν οι διατάξεις στην αμερικανική παραγωγή. «Το Σώμα πραγματοποίησε μια κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα, για ισχυρότερες αλυσίδες εφοδιασμού και χαμηλότερες τιμές, για περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας στη μεταποίηση, εδώ στην Αμερική. Ανυπομονώ να συναντηθούν γρήγορα η Βουλή και η Γερουσία για να βρουν μια πορεία προς τα εμπρός και να φέρουν ένα νομοσχέδιο στο γραφείο μου το συντομότερο δυνατό».

Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρoτείνει «μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την επίτευξη της ασφάλειας του εφοδιασμού, της ανθεκτικότητας και της τεχνολογικής υπεροχής της ΕΕ σε τεχνολογίες και εφαρμογές ημιαγωγών». Η ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα, όπως αναφέρεται, θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα της Ευρώπης και θα συμβάλει στην επίτευξη τόσο της ψηφιακής όσο και της πράσινης μετάβασης.

Η στρατηγική στην οποία βασίζεται η πράξη της ΕΕ για τα μικροκυκλώματα θα κινητοποιήσει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους πάνω από 43 δισ. ευρώ. Αυτές οι δημόσιες επενδύσεις περιλαμβάνουν 11 δισ. ευρώ που πρόκειται να διατεθούν απευθείας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μικροκυκλώματα για την Ευρώπη», με σκοπό τη χρηματοδότηση της τεχνολογικής υπεροχής στην έρευνα, τον σχεδιασμό και τις παραγωγικές ικανότητες έως το 2030.

Οι επενδύσεις αυτές, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, θα συμπληρώνουν υφιστάμενες δράσεις έρευνας και καινοτομίας στον τομέα των ημιαγωγών, όπως εκείνες από το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» και από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη», καθώς και πρόσθετη στήριξη που ήδη προβλέπεται από τα κράτη μέλη (π.χ. ειδικά μέτρα στο πλαίσιο σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, εθνικά ή περιφερειακά ταμεία κτλ).

Και η αύξηση των επενδύσεων δεν σταματάει στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στα μέσα της περασμένης χρονιάς, η Νότια Κορέα αποφάσισε να ενισχύσει την κρίσιμη βιομηχανία ημιαγωγών, αποκαλύπτοντας φιλόδοξα σχέδια βάσει των οποίων θα δαπανήσει περίπου 450 δισεκατομμύρια δολάρια για την οικοδόμηση «της μεγαλύτερης βάσης παραγωγής chipset στον κόσμο την επόμενη δεκαετία».

Τον περασμένο Νοέμβριο, η ιαπωνική κυβέρνηση ενέκρινε πακέτο 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδότηση για εγχώριες επενδύσεις στην βιομηχανία των ημιαγωγών. Το συγκεκριμένο πακέτο αποτελείται από τρία μέρη: 617 δισεκατομμύρια γιεν για τη χρηματοδότηση εγχώριων επενδύσεων σε παραγωγική ικανότητα, 47 δισεκατομμύρια γιεν για παραγωγή τεχνολογίας παλαιού τύπου, καθώς και 110 δισεκατομμύρια γιεν για την έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογιών επόμενης γενιάς.

Σύμφωνα με ανάλυση του Fitch, η παγκόσμια έλλειψη θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνεται στο 2ο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς, παρά τα χαμηλά αποθέματα σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, λόγω της αυξημένης χωρητικότητας και της πιθανότητας μείωσης της ζήτησης από τα σημερινά υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, οι κρατικές παρεμβάσεις με γνώμονα την πανδημία, αναμένεται πως θα επιδεινώσου την αστάθεια της προσφοράς και θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ομαλοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr