NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Στο επίκεντρο η ανάπτυξη ενός «Sillicon Valley Greek Hub» στις ΗΠΑ

Στο επίκεντρο η ανάπτυξη ενός «Sillicon Valley Greek Hub» στις ΗΠΑ

Η προσπάθεια δημιουργίας ενός «Sillicon Valley Greek Hub», το οποίο θα λειτουργεί ως «θεσμική οντότητα» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αποτέλεσε ένα από τα θέματα συζήτησης κατά τη διάρκεια του εξαιρετικά ενδιαφέροντος pre-event του European Startup Universe Greece, με τίτλο «Γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και στο Οικοσύστημα των Startups».

Όπως τόνισε η κ. Βιτσικουνάκη, Γραμματέας Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Α' στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο San Fransisco, σε αυτό το γραφείο πέφτει το «βάρος» που αφορά στην προσπάθεια να στηριχθούν ελληνικές startup επιχειρήσεις, οι οποίες θέλουν να διασυνδεθούν με την Silicon Valley, ώστε να εντοπίσουν επενδυτικές ευκαιρίες, συνεργάτες και δυνητικούς πελάτες. Στόχος, άλλωστε, των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, που λειτουργούν σε πάνω από 50 χώρες ανά τον κόσμο, είναι η στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων στην προσπάθεια εξωστρέφειας και στην προσέλκυση επενδύσεων.

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν πολλοί Έλληνες και Ελληνοαμερικανοί που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και που είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν χρόνο και ενέργεια στο mentoring και στη συμβουλευτική νέων επιχειρηματιών από την Ελλάδα, κάτι που αποτελεί ένα «πολύ χρήσιμο εργαλείο». Άλλωστε, πέρα από τους Έλληνες που δραστηριοποιούνται στον ακαδημαϊκό χώρο (καθηγητές, ερευνητές κτλ), στις ΗΠΑ, υπάρχουν και πολλοί Έλληνες που είναι στελέχη τεχνολογικών εταιρειών ή που έχουν ιδρύσει τις δικές τους startups, άρα υπάρχει η εμπειρία «και αυτή τη γέφυρα επικοινωνίας προσπαθούμε να χτίσουμε».

Η ίδια αναφέρθηκε και στο Thriving Global Silicon Valley Program, το οποίο ξεκινά τώρα και στοχεύει στην προώθηση εξαγωγών και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και της επιχειρηματικής επιτάχυνσης των καινοτόμων τεχνολογικών επιχειρήσεων, αποτελώντας μια διοργάνωση της Enterprise Greece σε συνεργασία με τον Οργανισμό USMAC (US Market Access Centre) και με υψηλού επιπέδου εμπειρογνώμονες από τη Silicon Valley, σε συνέχεια του πιλοτικού προγράμματος «Thriving in the Storm». Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα προγράμματα θα επαναληφθούν, καθώς υπάρχει σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο φορέων.

Παράλληλα, η ίδια ανέφερε πως η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός «Sillicon Valley Greek Hub» έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω από έναν χρόνο και έχει συγκεντρώσει έναν αριθμό από Έλληνες και Ελληνοαμερικανούς της περιοχής, από διάφορους χώρους. Αυτοί έχουν δημιουργήσει μια άτυπη -σε αυτήν την φάση- ομάδα με την προαναφερθείσα ονομασία, η οποία συναντιέται διαδικτυακά, αυτήν την στιγμή, λόγω της πανδημίας, προσφέροντας ενημέρωση από το ελληνικό οικοσύστημα των startup, αλλά και αναπτύσσοντας μια αμφίδρομη σύνδεση και επικοινωνία.

Το όραμα είναι αυτή η ομάδα, από άτυπη που είναι μέχρι μέχρι αυτή τη στιγμή, να αποκτήσει μια συγκεκριμένη θεσμική οντότητα, στα πρότυπα του Hellenic Innovation Network το οποίο λειτουργεί στη Βοστώνη εδώ και αρκετά χρόνια, με τη στήριξη του Προξενείου που βρίσκεται στην περιοχή, «καθώς και εκεί αντίστοιχα υπάρχουν πολλοί Έλληνες» που δραστηριοποιούνται γύρω από το επιχειρείν. Στόχος είναι να συνδεθούν οι δύο ακτές, η Ανατολική και η Δυτική, και μετά αυτοί οι δύο πόλοι να «συνδεθούν» με την Ελλάδα.

Το pre-event, στο οποίο συμμετείχε και το epixeiro.gr, συντόνισε η Αθηνά Καλτσίκη, η οποία είναι η φετινή διοργανώτρια του προγράμματος στην Ελλάδα. Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Λίνα Τσαλταμπάση, Πρόεδρος Σ.Ε.Γ.Ε. και CEO του ομίλου εταιριών OECON Group, η Δάφνη Βιτσικουνάκη, Γραμματέας Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Α' στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στον Άγιο Φραγκίσκο και η Μαρία Χαλά, Angel Investor, Σύμβουλος επιχειρηματικότητας & Επικεφαλής του Female Founders' Startups Cluster, του ICC WOMEN HELLAS.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr