NEWSFLASH...
Events
ανάγνωση

Μεγάλη προσέλευση στην συζήτηση «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του» της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Μεγάλη προσέλευση στην συζήτηση «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του» της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
13_10_2016 | 07:53 15_11_2016 | 12:44

Στο ασφυχτικά γεμάτο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου η συζήτηση με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του» με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την έκδοση του βιβλίου «Εμφύλια Πάθη, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο» των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη. Περισσότερα από 450 άτομα, μεταξύ των οποίων και προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της τέχνης, του βιβλίου και των γραμμάτων, συνέρρευσαν στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Μεταίχμιο σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College.

Ξεχώρισαν οι παρουσίες της αγαπημένης συγγραφέως Άλκης Ζέη, του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη, του τ. Γενικού Γραμματέα Παν. Αθ., καθηγητή Παναγιώτη Κοντού, του συγγραφέα Δημήτρη Νόλα, του ηθοποιού Ρένου Χαραλαμπίδη, του δημοσιογράφου Γιάννη Τζανετάκου, του βουλευτού Συμεών Κεδίκογλου, του τ. βουλευτού Στρατή Στρατήγη, του πολιτιστικού ακόλουθου της Πρεσβείας του Ισραήλ Ίωνα Βασιλειάδη, του μεταφραστή και αρθρογράφου Ανδρέα Παππά και της Καθηγήτριας στο Μ.Ι.Θ.Ε., αρθρογράφου και υποψήφιας Ευρωβουλευτού Βάσως Κιντή.

Το κοινό καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Hellenic American University, Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, ο οποίος μίλησε για τον ζωντανό διάλογο σχετικά με την Δημοκρατία, την αλήθεια και την φυγή από δογματισμούς που είχε αναπτυχθεί κατά την δεκαετία της «χαμένης άνοιξης» στις αίθουσες της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και του Γαλλικού Ινστιτούτου. «Το θεωρώ υποχρέωσή μου» ανέφερε «ως εκπρόσωπος του οργανισμού που συνέβαλε σε αυτή την προσπάθεια τότε, να αναλαμβάνω την πρωτοβουλία για διοργάνωση εκδηλώσεων παρόμοιων με την σημερινή. Το βιβλίο θέτει ερωτήματα διαλόγου χωρίς να συνεισφέρει ένα νέο δόγμα στην ιστορική επιστήμη. Δεν καταρρίπτει κατ’ ανάγκη μύθους αλλά συζητάει την μυθολογία με την οποία ανατράφηκαν πολλοί από μας ξεχνώντας τί πράγματι συνέβη το 1946-1949 και τί πράγματι αποφεύχθηκε».

Ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος, αναφέρθηκε στην ιστορική τεκμηρίωση του βιβλίου αλλά και στην σημασία του να είναι ευανάγνωστο για το ευρύ κοινό ένα τέτοιο κείμενο. Για τον Εμφύλιο Πόλεμο, τις ποικιλόμορφες πτυχές και διαστάσεις του στο παρελθόν αλλά και το παρόν μίλησαν επίσης ο Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Γιάννης Βούλγαρης, ο Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευάνθης Χατζηβασιλείου και ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης.

Tην σειρά των ομιλιών έκλεισε ο πολιτικός επιστήμονας, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου Νίκος Μαραντζίδης, ο οποίος ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο έτερος συγγραφέας του βιβλίου, Στάθης Καλύβας, δεν ανήκουν στην γενιά των ιστοριογράφων ή αναλυτών που κατατρέχεται από εμφυλιακές ή μετεμφυλιακές μνήμες. Ανήκουν στη γενιά με μνήμες του ’89, όπως ήταν για αυτόν τα γεγονότα της πλατείας Τιενανμέν και η αντίσταση των ανθρώπων απέναντι στον ολοκληρωτισμό κομμουνιστικού τύπου. Το δεύτερο σημείο διαφοροποίησής τους από τις παλαιότερες γενιές είναι όπως δήλωσε ότι «δεν είμαστε ιστορικοί αλλά είμαστε πολιτικοί επιστήμονες το οποίο επηρεάζει χαρακτηριστικά τις προσεγγίσεις μας και τα ερωτήματά μας».

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Παύλος Παπαδόπουλος.

Στην συνέχεια, ο λόγος πέρασε στο κοινό με πρώτη παρέμβαση από την κυρία Ζέη, που μίλησε για τον Εμφύλιο Πόλεμο μέσα από το πρίσμα των προσωπικών της εμπειριών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr