NEWSFLASH...
ανάγνωση

Karavias: Οι ασφαλιστικές εγγυητικές επιστολές καταργούν το πρόβλημα ρευστότητας πελάτη - τράπεζας

Karavias: Οι ασφαλιστικές εγγυητικές επιστολές καταργούν το πρόβλημα ρευστότητας πελάτη - τράπεζας

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μπορεί να αποκτήσει εναλλακτική πηγή εγγυοδοσίας για να ανταποκριθεί στην επιχειρηματική της δραστηριότητα, αυξάνοντας ταυτόχρονα και την πιστοδοτική της ικανότητα με την ασφάλιση εγγυήσεων (surety bonds).

Στην Ελλάδα η έκδοση εγγυητικών επιστολών γινόταν κυρίως από τις τράπεζες πριν αλλάξει η νομοθεσία, βάσει της οποίας μπορούν να χορηγούν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, εγγυητικές επιστολές.

Ειδικότερα η ασφάλιση εγγυήσεων (surety bonds) προσφέρει πρόσβαση σε νέες αγορές και δυνατότητα cross selling στο τρέχον πελατολόγιο. Πρόκειται για μία τριμερή συμφωνία, όπου η επιχείρηση ασφαλίζεται για συγκεκριμένη διάρκεια και συγκεκριμένο ποσό, το οποίο η ασφαλιστική εταιρεία δεσμεύεται να καταβάλλει στον δικαιούχο.

Τρία πολύ βασικά οφέλη

  1. Μπορεί να εγγραφεί ως έξοδο στην επιχείρηση, ενώ το ποσό της εγγύησης δεν επιβαρύνει και τον ισολογισμό της επιχείρησης.
  2. Είναι συνήθως πιο άμεση διαδικασία σε σχέση με την τραπεζική, και συχνά έχει μειωμένες απαιτήσεις collaterals.
  3. Ο επιχειρηματίας αποφεύγει τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων ή και την μείωση ορίων τραπεζικού δανεισμού.

Τα είδη των ασφαλιστικών εγγυητικών επιστολών

Σύμφωνα με το νόμο 4412/2016 εγγυητικές επιστολές μπορούν να εκδίδονται, εκτός από τα πιστοληπτικά και χρηματοοικονομικά (τράπεζες) ιδρύματα και από ασφαλιστικές εταιρείες. Καλύπτουν όλα τα είδη των εγγυητικών επιστολών δηλαδή συμμετοχής, ανάληψης / προκαταβολών, καλής εκτέλεσης, συντήρησης / καλής λειτουργίας, καλής πληρωμής, ενώ καταργούν το πρόβλημα της ρευστότητας που εντοπίζεται στη σχέση πελάτη-τράπεζας.

H αρχιτεκτονική της ασφάλισης εγγυήσεων

Σύμφωνα με την εταιρεία Karavias Underwriting Agency S.A. –εταιρεία με μακροχρόνια ασφαλιστική διαδρομή, η οποία έχει διακριθεί για την καινοτομία της στα εξειδικευμένα προϊόντα και σήμερα συγκαταλέγεται στις πρωτοπόρες για την δημιουργία Εγγυητικών Επιστολών, "η αρχιτεκτονική των Εγγυητικών Επιστολών από ασφαλιστική εταιρεία είναι εντελώς διαφορετική από των τραπεζών. Δεν απαιτείται η ενεχυρίαση μετρητών η περιουσιακών στοιχείων και η έκδοσή τους δεν συνδέεται με χρήση αλληλόχρεων – χορηγητικών λογαριασμών".

Διαδικασία αίτησης – διεκπεραίωσης και κόστος αυτών

Η διαδικασία αίτησης – έκδοσης διεκπεραιώνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την ταχύτατη ολοκλήρωσή της. Στην εγκεκριμένη επιχείρηση παρέχεται όριο χορήγησης εγγυητικών, το οποίο μπορεί η επιχείρηση να το χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια του έτους.

Το κόστος της Ασφαλιστικής Εγγυητικής είναι ανταγωνιστικό με το αντίστοιχο των τραπεζών καθώς δεν επιβαρύνεται από τις απώλειες ρευστότητας που προκαλούν οι ενεχυριάσεις μετρητών και περιουσιακών στοιχειών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr