NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Η Σερβία «ψάχνει» 15.000 μηχανικούς λογισμικού - Στους κορυφαίους τομείς οι ΤΠΕ

Η Σερβία «ψάχνει» 15.000 μηχανικούς λογισμικού - Στους κορυφαίους τομείς οι ΤΠΕ
Φωτογραφία: Sava52Bogdanovic

​Τουλάχιστον 15.000 μηχανικούς λογισμικού χρειάζεται η Σερβία για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, όπως αναφέρει, σε μελέτη του, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Βελιγράδι.

Για να διορθωθεί το πρόβλημα, η κυβέρνηση έχει διαθέσει 65 εκατομμύρια ευρώ για επιστημονικά και τεχνολογικά κέντρα και σχεδιάζει να επενδύσει 70 εκατομμύρια ευρώ σε νέους υπολογιστές και βελτιωμένες συνδέσεις στο διαδίκτυο στα σχολεία. Όπως αναφέρει η μελέτη, τα μαθήματα προγραμματισμού λογισμικού στα δημοτικά σχολεία της χώρας είναι υποχρεωτικά, με το πρόγραμμα Connected Schools, που ξεκίνησε το 2019 και ολοκληρώθηκε το 2021, να χρηματοδοτείται από δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με στόχο την αύξηση της χρήσης και της ενσωμάτωσης της τεχνολογίας των πληροφοριών σε σχολεία.

Το 2019, η σερβική κυβέρνηση διέθεσε επίσης περισσότερες πανεπιστημιακές θέσεις σε θέματα που σχετίζονται με την τεχνολογία και επένδυσε περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ σε τεχνική υποδομή για την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου του δωρεάν χώρου εργασίας για νέες επιχειρήσεις. Ωστόσο, η Σερβία πρέπει να αντιμετωπίσει τη "διαρροή εγκεφάλων" (brain drain) που έχει "κοστίσει" στη χώρα δεκάδες χιλιάδες νέους εργαζομένους υψηλής μόρφωσης, ετησίως, τα τελευταία χρόνια».

Η Σερβία διαθέτει ειδικούς ΤΠΕ υψηλής ποιότητας «με ανταγωνιστικούς μισθούς, ελκυστικούς για ξένες εταιρείες που αναζητούν εξωτερικούς συνεργάτες». Αν και ο τεχνολογικός τομέας της Σερβίας αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται κατά 20% ετησίως, η επέκταση παρεμποδίζεται από την έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων. Η Σερβία, άλλωστε, είναι ελκυστική στον τεχνολογικό χώρο λόγω του χαμηλού μισθού αλλά και του καταρτισμένου εργατικού δυναμικού της, με δεξιότητες στην αγγλική γλώσσα και τεχνολογία, καθώς και με τα επενδυτικά της κίνητρα έως και 10.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft, η IBM, η Intel, η NCR και η Seven Bridges, είτε έχουν ιδρύσει κέντρα ανάπτυξης και πανεπιστημιουπόλεις στη Σερβία, είτε έχουν αναθέσει εργασία σε τοπικές εταιρείες, προσφέροντας μισθούς που είναι τρεις φορές υψηλότεροι από τον μέσο μηνιαίο μισθό της χώρας [520 € / 616 $ (2021)], αλλά χαμηλότεροι από εκείνους στις χώρες της ΕΕ. Το κόστος των προγραμματιστών, αν και εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από τις ανταγωνιστικές αγορές τεχνολογίας εργασίας στην Ευρώπη, αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

Ο τομέας (10%) των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ) συμπεριλαμβάνεται στους 4 κορυφαίους τομείς που συνεισφέρουν στο ΑΕΠ της χώρας, μαζί με τον χάλυβα (ορυκτά), την αυτοκινητοβιομηχανία και τη γεωργία. Σύμφωνα με την Κυβερνητική Επιτροπή για την Προστασία του Ανταγωνισμού, περισσότερες από 2.500 επιχειρήσεις λειτουργούν στον τεχνολογικό τομέα της Σερβίας, οι οποίες απασχολούσαν περισσότερους από 28.000 ανθρώπους. Οι σημαντικότεροι εργοδότες σε αυτόν τον τομέα περιλαμβάνουν αξιόλογες εταιρείες από πολλές χώρες και τις θυγατρικές τους.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr