NEWSFLASH...
The Provoker
ανάγνωση

Δεν σας αντικαθιστώ, ούτε αποφασίζω για σας

Δεν σας αντικαθιστώ, ούτε αποφασίζω για σας

​«Αν βρισκόσουν στη θέση μου τι θα έκανες;» Παλαιότερα αυτή την ερώτηση την άκουγα λιγότερο. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρώ ότι χρησιμοποιείται υπερβολικά πολύ.

Αναρωτιέμαι ποιος δαίμονας έριξε αυτόν το σπόρο στα μυαλά των ανθρώπων. Αφήστε που πρόκειται για μια «κολλητική ερώτηση». Την ακούει κάποιος, του αρέσει και αρχίζει να τη χρησιμοποιεί. Επειδή με ξέρω -ή έτσι νομίζω- σκέφτηκα ότι θα είναι μάλλον η ιδέα μου, αλλά ρώτησα συναδέλφους και συνεργάτες και μου το επιβεβαιώνουν.

Τόσες δεκαετίες που είμαι στο χώρο του management consulting, δεν θυμάμαι να μου έχουν απευθύνει αυτή την ερώτηση. Δεν θα ισχυριστώ το ίδιο για τα τελευταία χρόνια. Τι συμβαίνει λοιπόν; Αν με ρωτούσατε για τους ρόλους που μπορεί να διαδραματίσουν οι σύμβουλοι επιχειρήσεων, ως άτομα ή/και ως επιχειρήσεις στους πελάτες σας, θα σας έλεγα, χωρίς να υπεισέρχομαι σε λεπτομέρειες, ότι αυτοί είναι οι παρακάτω. Να τροφοδοτούν με στοιχεία και πληροφορίες και κυρίως να δείχνουν πώς αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος τους. Πολλές φορές, όταν ρωτάω ένα πελάτη σχετικά με το τι θα κάνει με τις συγκεκριμένες πληροφορίες, οι απαντήσεις τους είναι αόριστες. Σας φαίνεται παράξενο;

Ένα ακόμα πεδίο στο οποίο καλούμαστε να συνεισφέρουμε είναι η επίλυση σύνθετων προβλημάτων ή τουλάχιστον έτσι τα αντιλαμβάνονται οι πελάτες. Επίσης, μας ζητείται να κάνουμε διαγνώσεις είτε στο εσωτερικό περιβάλλον είτε στο εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης, για να εντοπίσουμε προκλήσεις που χρειάζεται να αντιμετωπισθούν έγκαιρα. Και η λογική συνέχεια είναι να προχωράμε σε τεκμηριωμένες εισηγήσεις για πλάνα και στρατηγικές που χρειάζεται να διαμορφωθούν και να υλοποιηθούν.

Δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές, που ορισμένοι πελάτες μας ζητούν να τους βοηθήσουμε στην υλοποίηση κάποιων έργων στο βαθμό που έχει αποφασιστεί ότι θα προχωρήσουν σε μια προτεινόμενη λύση. Παρά το γεγονός ότι είμαστε σύμβουλοι και αυτό σημαίνει ότι δεν μπαίνουμε -και ούτε μας ενδιαφέρει- η day-to-day δουλειά της υλοποίησης, δεν είμαστε αρνητικοί, ιδιαίτερα όταν γνωρίζουμε ότι ο πελάτης δεν έχει την κατάλληλη στελεχιακή στήριξη για να προχωρήσει στην υλοποίηση με επιτυχία.

Πάμε και στα πιο δύσκολα. Ένας επιπλέον ρόλος που έχουμε σαν management consultants είναι να δημιουργούμε συνθήκες δέσμευσης και συναίνεσης μεταξύ των τμημάτων της επιχείρησης για την υλοποίηση των πλάνων δράσης. Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, καλούμαστε να πείσουμε διευθυντές τμημάτων για την αναγκαιότητα του να προχωρήσουμε με τον Α ή τον Β τρόπο. Και γιατί δεν το κάνει αυτό η διοίκηση της επιχείρησης; Πολύ απλά, επειδή θέλει να εμφανίσει τους συμβούλους ως υπεύθυνους για οτιδήποτε μπορεί να στραβώσει στη συνέχεια. Σε απλά ελληνικά, βγάζουν την ουρά τους απέξω.

Και σαν αυτό να μην είναι αρκετό, υπάρχουν πελάτες που υπαινίσσονται ότι οι management consultants οφείλουν να εγγυηθούν organizational effectiveness. Χρησιμοποιώ τον αγγλικό όρο ο οποίος προσδίδει μια επισημότητα, μια λάμψη αλλά και μια πλασματική υπόσχεση προς τους ανθρώπους της εταιρίας, ότι οι σύμβουλοι είναι εκείνοι που με τις εισηγήσεις τους θα συμβάλλουν στο well-being όλου του οργανισμού, ασχέτως και αν το project που έχουν αναλάβει αφορά μόνο ένα συγκεκριμένο αντικείμενο της λειτουργίας της.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία του consulting, βρισκόμαστε πολύ συχνά αντιμέτωποι με την ερώτηση «Τι θα έκανες αν ήσουν στη δική μου θέση;» και αυτό μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν αυτοί οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να διοικήσουν με τόση ανασφάλεια που τους διακρίνει και με διάθεση αποφυγής της όποιας ευθύνης για τις αποφάσεις τους. Να το επαναλάβω. Δεν είμαστε στη δική σας θέση. Μπορεί να κάνουμε όλα τα παραπάνω, αλλά δεν αποφασίζουμε εμείς για λογαριασμό σας. Αυτός είναι ο δικός σας ρόλος, το δικό σας καθήκον (πολύ απλά, για αυτό πληρώνεστε.) Δεν μεταβιβάζεται και δεν ανατίθεται γιατί τότε εσείς δεν θα χρειαζόσασταν.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr