NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες βρήκαν μικροπλαστικά στο ανθρώπινο αίμα

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες βρήκαν μικροπλαστικά στο ανθρώπινο αίμα
Φωτογραφία: Oregon State University

​Η μόλυνση από μικροπλαστικά ανιχνεύθηκε στο ανθρώπινο αίμα για πρώτη φορά, με τους επιστήμονες να βρίσκουν τα μικροσκοπικά σωματίδια σχεδόν στο 80% των ανθρώπων που ελέγχθηκαν.

Η ανακάλυψη δείχνει ότι τα σωματίδια μπορούν να ταξιδέψουν στο σώμα και να προσκολληθούν σε όργανα, ενώ οι επιπτώσεις στην υγεία είναι ακόμη άγνωστες. Ωστόσο, οι ερευνητές ανησυχούν, επειδή εργαστηριακά πειράματα έχουν δείξει πως τα μικροπλαστικά προκαλούν βλάβη στα ανθρώπινα κύτταρα, τη στιγμή που είναι γνωστό πως τα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εισέρχονται στο σώμα και προκαλούν εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως.

Τεράστιες ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων απορρίπτονται στο περιβάλλον και τα μικροπλαστικά μολύνουν πλέον ολόκληρο τον πλανήτη, από την κορυφή του Έβερεστ έως τους βαθύτερους ωκεανούς. Είναι ήδη γνωστό, άλλωστε, πως οι άνθρωποι καταναλώνουν τα μικροσκοπικά σωματίδια μέσω της τροφής και του νερού, καθώς και μέσω της εισπνοής τους.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος από 22 ανώνυμους δότες, όλοι υγιείς ενήλικες, και βρήκαν πλαστικά σωματίδια στους 17. Τα μισά δείγματα περιείχαν πλαστικό PET, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως σε μπουκάλια ποτών, ενώ 1/3 είχε πολυστυρένιο, που χρησιμοποιείται για τη συσκευασία τροφίμων και άλλων προϊόντων. Το ένα τέταρτο των δειγμάτων αίματος περιείχε πολυαιθυλένιο, από το οποίο κατασκευάζονται πλαστικές σακούλες μεταφοράς.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη ένδειξη ότι έχουμε σωματίδια πολυμερούς στο αίμα μας – είναι ένα επαναστατικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο καθηγητής Dick Vethaak, οικοτοξικολόγος στο Vrije Universiteit Amsterdam, στην Ολλανδία. «Αλλά πρέπει να επεκτείνουμε την έρευνα και να αυξήσουμε τα μεγέθη των δειγμάτων, τον αριθμό των πολυμερών που αξιολογούνται κτλ». Περαιτέρω μελέτες από διάφορες ερευνητικές ομάδες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, πρόσθεσε.

«Είναι σίγουρα λογικό να ανησυχούμε», είπε ο Vethaak στον Guardian. «Τα σωματίδια είναι εκεί και μεταφέρονται σε όλο το σώμα». Συμπλήρωσε ότι προηγούμενες εργασίες είχαν δείξει ότι ο αριθμός των μικροπλαστικών είναι 10 φορές υψηλότερος στα κόπρανα των μωρών σε σύγκριση με τους ενήλικες και ότι τα μωρά που τρέφονται από πλαστικά μπουκάλια καταπίνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια την ημέρα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr