NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Οι ΗΠΑ θα απελευθερώσουν 2,4 δισ. γενετικά τροποποιημένα κουνούπια

Οι ΗΠΑ θα απελευθερώσουν 2,4 δισ. γενετικά τροποποιημένα κουνούπια

​Σμήνη από γενετικά τροποποιημένα αρσενικά κουνούπια μπορεί σύντομα να βρίσκονται σε περιοχές της Καλιφόρνια, σε ένα πείραμα που στόχο έχει να σταματήσει την εξάπλωση συγκεκριμένων ειδών.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η EPA έδωσε την έγκριση της, ώστε η βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Oxitec να απελευθερώσει περίπου 2,4 δισεκατομμύρια γενετικά τροποποιημένα κουνούπια μέχρι το 2024, να επεκτείνει την υπάρχουσα δοκιμή στη Φλόριντα και να ξεκινήσει ένα νέο πιλοτικό έργο στην Καλιφόρνια, όπου ο αριθμός των κουνουπιών βρίσκεται σε άνοδο.

Τα τροποποιημένα κουνούπια της Oxitec είναι αρσενικά και επομένως δεν τσιμπούν. Αναπτύχθηκαν με μια ειδική πρωτεΐνη, έτσι ώστε όταν, ζευγαρώνουν με ένα θηλυκό κουνούπι, οι μόνοι βιώσιμοι απόγονοι που παράγουν να είναι επίσης αρσενικά που δεν τσιμπούν.

Το έργο στοχεύει στο κουνούπι Aedes aegypti, ένα από τα περισσότερα από 3.500 είδη κουνουπιών και ένα επικίνδυνο έντομο που έχει εξαπλώσει ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός, ο Ζίκα, η Chikungunya και ο κίτρινος πυρετός.

Η εταιρεία ελπίζει ότι η απελευθέρωση θα βοηθήσει στον έλεγχο των Aedes aegypti στην Καλιφόρνια, όπου οι αριθμοί έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Το είδος έχει βρεθεί σε 21 κομητείες, σύμφωνα με το τμήμα δημόσιας υγείας της Καλιφόρνια.

Οι καταστροφικές συνθήκες ξηρασίας της πολιτείας -με χαμηλά επίπεδα νερού σε σωλήνες και λίμνες, επιβράδυνση των στάσιμων ρεμάτων και λιγότερη βροχή- έχουν βοηθήσει τους πληθυσμούς των κουνουπιών να ανθίσουν.

Οι επικίνδυνες ασθένειες δεν έχουν εξαπλωθεί ακόμη στην Καλιφόρνια, αλλά οι αξιωματούχοι έχουν υπογραμμίσει τον αυξανόμενο κίνδυνο από το έντομο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr