NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Σάλλας: Η Ευρώπη σε περίοδο στασιμοπληθωρισμού, με μείωση ΑΕΠ και αύξηση τιμών

Σάλλας: Η Ευρώπη σε περίοδο στασιμοπληθωρισμού, με μείωση ΑΕΠ και αύξηση τιμών

Πληθωρισμός και πιθανά εργαλεία παρεμβατικότητας, ακρίβεια, εκλογές, αλλά και ευελιξία των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τις χρηματοδοτήσει προς τον μεσαίο επιχειρηματία: Αυτά ήταν τα κύρια ζητήματα που απασχόλησαν τη συζήτηση του Προέδρου Μιχάλη Σάλλα, Προέδρου του Lyctos Group με τον δημοσιογράφο του Action24 Σταμάτη Ζαχαρό, κατά τη σημερινή, τέταρτη ημέρα εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 - 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Λαμβάνοντας καταρχήν το λόγο ο Mιχάλης Σάλλας, μίλησε για τα οικονομικά χαρακτηριστικά της σημερινής εποχής, με την έξοδο από την πανδημία και την είσοδο στην ενεργειακή κρίση να σηματοδοτούν πιέσεις στις τιμές, με συνέπεια την αύξησή τους, ωστόσο, όπως επισήμανε, το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι ακόμα πιο δύσκολο, καθώς τα αποθέματα τελειώνουν και τα καινούργια θα έρθουν με διαφορετικά, ακόμα πιο αυξημένα κόστη.

Σε αυτό το σημείο επισήμαινε ότι ο κατάλληλος τρόπος παρέμβασης από πλευράς της πολιτείας είναι καταρχήν οι επιδοτήσεις στις επιχειρηματικές μονάδες που έχουν την πρώτη παραγωγή κόστους, έτσι ώστε να μην μετακυλίουν τις αυξήσεις στον καταναλωτή και να συγκρατούν το κόστος.

Σε σχέση με τον πληθωρισμό σημείωσε ότι όλα τα χαρακτηριστικά αυτή την περίοδο δείχνουν ότι η Ευρώπη μπαίνει σε μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού, με μείωση ΑΕΠ και αύξηση τιμών, ενώ η πρόβλεψή του για τη χώρα μας είναι ότι θα κινηθεί σε ποσοστό 8% και άνω φέτος. Οσον αφορά την πρωτοβουλία ρύθμισης της κατάστασης, υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στη διάθεσή της τα σχετικά εργαλεία και οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να λάβει ειδικά μέτρα βοήθειας σε χώρες με ευαισθησία στις εισαγωγές, εμπόδιο, όμως, σε αυτό, μπορεί να σταθεί η γραφειοκρατία.

Την ίδια στιγμή και εν όψει των προσεχών εκλογών, ο κ. Σάλλας δήλωσε φανατικός οπαδών των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, καθώς σε κυβερνήσεις συνεργασίας είναι δύσκολη η συνεννόηση και τελείως διαφορετική η προσέγγιση στα διαφορετικά ζητήματα που ανακύπτουν με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην επίλυσή τους.

Ιδιαίτερα στάθηκε, επίσης, ο Πρόεδρος του Lyctos Group στο ρόλο των ελληνικών τραπεζών στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ειδικά της μεσαίας, τονίζοντας ότι μπορούν να έχουν θετική επίδραση σε αυτή, μέσω της χρηματοδότησης όχι μόνο σε μεγάλες εταιρείες με δισ. τζίρου, αλλά και σε πιο μικρού βεληνεκούς επιχειρήσεις, με εξαγωγικές δυνατότητες, ειδικά στην Περιφέρεια. «Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να μπουν στη λογική της εμπορικής τραπεζικής. Το μεγάλο έλλειμμα της Ελλάδας είναι ότι οι τράπεζες έχουν στερηθεί τις γνώσεις της εμπορικής τραπεζικής» σημείωσε.

Καταλήγοντας, δήλωσε αισιόδοξος για το επόμενο χρονικό διάστημα στην ελληνική οικονομία, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει η επιχειρηματική κοινότητα να ασκεί πιέσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων της.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr