NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Οι δύο όψεις του Ιανού και η μεγάλη στροφή για τον τουρισμό

Οι δύο όψεις του Ιανού και η μεγάλη στροφή για τον τουρισμό

Με τις δύο όψεις του Ιανού μπορεί να παρομοιασθεί η ελληνική οικονομία.

Η μία όψη της οικονομίας είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει έναν ισχυρό και διεθνώς ανταγωνιστικό τουριστικό κλάδο που κατά τα χρόνια της εγχώριας οικονομικής ύφεσης δεν καθηλώθηκε, αναπτύχθηκε και στήριξε την ελληνική οικονομία «ξεχρεώνοντας» οφειλές και καλύπτοντας το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών -κομβικής σημασίας, αφού χρηματοδοτεί σημαντικό τμήμα των εισαγωγών καταναλωτικών και κεφαλαιουχικών αγαθών. Η άλλη όψη είναι η μεγάλη εξάρτηση της χώρας μας από τον τουρισμό, αυξάνοντας κατακόρυφα τον βαθμό έκθεσής της σε αιφνίδιες εξωτερικές διαταραχές, που μπορεί να προκαλέσουν βαθιά ύφεση.

Η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πανδημικής κρίσης ήταν μεταξύ των χωρών που βίωσαν έντονα την ύφεση, σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει κατά το δεύτερο εξάμηνο απόρροια των συνεχιζόμενων κυρώσεων που βάζει η Ευρώπη στην Ρωσία. Η Ευρώπη εξαρτάται σε υψηλό βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα σύμφωνα με τους αναλυτές της Coface με την Ελλάδα να μην έχει κάνει βήματα προκειμένου να μεταβεί σε άλλο ενεργειακό καθεστώς.

Δεν υπάρχει σχέδιο ευθυγραμμισμένο με τις νέες τάσεις

Και, αν και ο τουρισμός «περπατά» καλά στη χώρα, χρειάζεται, σύμφωνα με την Alpha Bank, να γίνει αναβάθμιση του brand name της χώρας με νέα επικοινωνιακή στρατηγική, η οποία θα ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις. Τα μηνύματα περί αύξησης της προσφοράς των θέσεων των μεγάλων τουριστικών πρακτόρων προς την Ελλάδα, αλλά τα μηνύματα για επενδύσεις νέων ξενοδοχειακών μονάδων θα πρέπει να είναι συμπληρωματικά μίας στρατηγικής που δεν έχει όμως σχεδιαστεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τουρισμό χρησιμεύουν ως «όχημα» για την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων ευκαιριών στην Ελλάδα. Οι ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες, καθώς είναι πολλές, αν, και όταν, αξιοποιηθούν, θα προσδώσουν οφέλη σε μεγάλες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αυξάνοντας τις τουριστικές εισπράξεις μεταξύ άλλων από επισκέψεις τουριστών σε περιοχές που δεν είναι σήμερα δημοφιλείς.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr