NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

CITY AI: Smart λύση για smart πόλεις!

CITY AI: Smart λύση για smart πόλεις!

Η τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάζει εντυπωσιακή εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και -παρόλο που αποτελεί συχνά θέμα υπερβολών ή ακόμα και σεναρίων καταστροφολογίας- αρκεί να εστιάσουμε στην πραγματική τεχνολογική πρόοδο για να συνειδητοποιήσουμε τις συναρπαστικές δυνατότητές της. Είναι δεδομένο, ότι τα σύγχρονα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να «κατανοούν» το περιβάλλον τους σε πραγματικό χρόνο και να λαμβάνουν βέλτιστες αποφάσεις.

Οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην πράξη, άρχισαν να βρίσκουν ένα ευρύ πεδίο τα τελευταία έτη. Πόσο μάλλον όταν ο ψηφιακός μετασχηματισμός γιγαντώθηκε με γεωμετρική πρόοδο, ενώ και η «ψηφιοποίηση» καθημερινών διαδικασιών, φάνηκε ότι μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ειδικά οι κάτοικοι των πόλεων. Ο όρος «smart cities» έγινε ταυτόσημος με τις ψηφιακές εφαρμογές που εφαρμόζονται σε οικισμούς, δήμους και ολόκληρες πόλεις, έχοντας ως στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών.

Το CITY AI είναι εδώ!

Η τεχνητή νοημοσύνη σε επίπεδο smart cities, εφαρμόστηκε από εταιρείες οι οποίες είχαν το όραμα αλλά και την τεχνογνωσία να πετύχουν. Ανάμεσά τους και Ουγγρικές εταιρίες ICT προς όφελος της κοινωνίας, έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στη λύση καθημερινών, μεγάλων προβλημάτων όπως είναι η μείωση του κυκλοφοριακού στις μεγαλουπόλεις.

Η τεχνητή νοημοσύνη καθιστά τις μηχανές ικανές να μαθαίνουν από την εμπειρία, να προσαρμόζονται σε νέα εισαγόμενα δεδομένα και να εκτελούν ανθρωπομορφικά έργα. Πιο συγκεκριμένα, οι Ουγγρικές εταιρείες τεχνολογίας Gamax και Racionet μαζί με το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Οικονομικών της Βουδαπέστης συνεργάστηκαν για τη δημιουργία ενός AI Smart Mobility συστήματος για την «έξυπνη» διαχείριση της αστικής κυκλοφορίας με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης. Το έξυπνο σύστημα διαχείρισης κινητικότητας CITY AI, δίνει τη δυνατότητα στις αρχές της πόλης να επέμβουν έγκαιρα και επαρκώς αλλά και να αποτρέψουν τα κυκλοφοριακά προβλήματα πριν καν εμφανιστούν. Προσφέρει άμεσο και στοχευμένο έλεγχο της κυκλοφορίας μέσα στο αστικό κέντρο με άμεσα οφέλη την ομαλότητα στη κίνηση, τη μείωση του κυκλοφοριακού χάους και της συχνότητας των τροχαίων ατυχημάτων.

hepa2.jpg?mtime=20220512122620#asset:347436

Ενέργειες για την δημιουργία του CITY AI

Η «κατανόηση του περιβάλλοντος» από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, συνίσταται στην αποτελεσματική επεξεργασία πολλαπλών σημάτων και ροών δεδομένων. Πώς όμως δημιουργήθηκε το CITY AI;

Συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο

Η διαδικασία δημιουργίας του συστήματος ξεκινά συλλέγοντας δεδομένα που αφορούν στα οχήματα, στις ενδείξεις των φαναριών που ρυθμίζουν την κυκλοφορία, και παράγοντες όπως η θερμοκρασία και οι καιρικές συνθήκες.

Τα δεδομένα συλλέγονται real-time μέσα από τις κάμερες που βρίσκονται μέσα στην πόλη -στους δρόμους, σε Parking αλλά και σε δημόσιους χώρους- και μέσα από διάφορα συστήματα αισθητήρων θερμοκρασίας που παρεμβάλλονται στο αστικό τοπίο αλλά και μέσα στα αυτοκίνητα (V2X data collection).

Επεξεργασία των data μέσω αλγορίθμων

Στην συνέχεια, τα δεδομένα επεξεργάζονται κατευθείαν με τη χρήση εξειδικευμένου AI λογισμικού με ειδικούς αλγόριθμους και στη συνέχεια ενεργοποιούν άμεσα μια σειρά από «βελτιωτικές» ενέργειες , όπως η αλλαγή στη σήμανση των φαναριών, αλλά και η ενημέρωση του οδηγού μέσω μιας απλής mobile εφαρμογής που θα τον ειδοποιεί άμεσα εάν υπάρχει καλύτερος ή ταχύτερος τρόπος για να φτάσει στον προορισμό του.

hepa3.jpg?mtime=20220512122624#asset:347438

Συλλογή και εμφάνιση πληροφοριών

Τέλος, το σύστημα παρέχει ένα πολύπλοκο σύστημα συλλογής και εμφάνισης όλων των κρίσιμων πληροφοριών σχετικά με την κυκλοφορία σε ένα κέντρο ελέγχου, ενώ παρέχει τη δυνατότητα δοκιμής διαφορετικών υπηρεσιών κυκλοφορίας, βάσει διαφορετικών κριτηρίων (π.χ. αύξηση της απόδοσης ορισμένων περιοχών, δίνοντας προτεραιότητα στις δημόσιες συγκοινωνίες, ηλεκτρικά ή αυτοκίνητα έκτακτης ανάγκης κ.λπ.), τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν αργότερα για ολόκληρη την πόλη.

Smart λύσεις για τις πιο smart πόλεις

Η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με την ταχύτατα αυξανόμενη δυνατότητα αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων, οδηγεί μία σπουδαία τεχνολογική επανάσταση. Σε ένα κοντινό σενάριο και στα πλαίσια του Internet of Things, δισεκατομμύρια διασυνδεδεμένες συσκευές θα αποστέλλουν, συστηματικά, δεδομένα και events που θα αποθηκεύονται και επεξεργάζονται αυτόματα από προηγμένες τεχνολογίες Big Data, Machine Learning και Artificial Intelligence. Η χρήση ενός τέτοιου έξυπνου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου κυκλοφορίας -όπως το CITY AI- σε μια περιοχή, προσδίδει υψηλότερη ποιότητα διαβίωσης, μειώνει τον αριθμό τροχαίων ατυχημάτων και την κάνει πιο ελκυστική για τους κατοίκους της. Οι εφαρμογές είναι πραγματικά απεριόριστες, ήρθε λοιπόν η ώρα να τις εκμεταλλευτούμε!

hepa-logo3.jpg?mtime=20220512123244#asset:347450

Για κάθε σχετική εκδήλωση ενδιαφέροντος παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τα γραφεία της HEPA Greece, στο τηλέφωνο 210-7220150 και μέσω email στο info@hepaoffice.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr