NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

​ΙΟΒΕ: Έντονη υποχώρηση οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο

​ΙΟΒΕ: Έντονη υποχώρηση οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο

Την έντονη υποχώρηση οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο, με υποχώρηση προσδοκιών σε όλους τους τομείς και επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης επισημαίνει στο μηνιαίο Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία του Μαΐου 2022 το ΙΟΒΕ.​

Ισχυρή είναι η εξασθένιση του οικονομικού κλίματος από την υποχώρηση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς. Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στις 105,0 μονάδες, έναντι 112,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 98,9 μονάδων ένα έτος πριν. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης εξασθένισε στο ίδιο διάστηκα και διαμορφώθηκε στις -55,3 (από -51,4) μονάδες τον προηγούμενο μήνα, αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα (-38,4 μονάδες).

Στο δ’ τρίμηνο του 2021, παρατηρήθηκε εξασθένιση της ανάκαμψης, η οποία ωστόσο παραμένει ισχυρή. Εκ νέου, από σημαντική αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών και της ιδιωτικής κατανάλωσης. Έντονη είναι και η άνοδος του ΑΕΠ στο ίδιο διάστημα, κατά 7,7%, κατόπιν ανάκαμψης 11,4% στο γ’ τρίμηνο. Συνολικά στο 2021 μέσος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ 8,3%, έναντι μείωσης 9,0% πρόπερσι. Αύξηση στο δ’ τρίμηνο ισχυρότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (4,8%).

Ο 12-μηνος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις ανήλθε στο 3,4% τον Μάρτιο με τις νέες πιστώσεις προς επιχειρήσεις της Μεταποίησης να αγγίζουν τα €110 εκατ.

Το μέσο κόστος νέου δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις σημείωσε μικρή άνοδο τον Μάρτιο, οριακά πάνω από 3% διευρύνοντας την απόκλιση από το μέσο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη και το «Νότο» της Ευρωζώνης, στις 157 και 110 μονάδες βάσης, αντίστοιχα.

Σημαντική αύξηση επενδύσεων, διεύρυνση ελλείμματος στον εξωτερικό τομέα

Ενίσχυση εξαγωγών 24,1% (+€3,6 δισεκ.) το δ’ τρίμ. του 2021, έναντι πτώσης 12,5% ένα χρόνο πριν. Άνοδος κυρίως των εξαγωγών υπηρεσιών (+63,2%) ενώ οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν ήπια (+4,1%). Μεγαλύτερη ενίσχυση εισαγωγών (+33,2% ή +€5,3 δισεκ.), έναντι πτώσης 10,9% πρόπερσι. Έλλειμμα ισοζυγίου €2,6 δισεκ. (€947 εκατ. το δ’ τρίμ. 2020).

Μεγαλύτερη αύξηση πάγιων επενδύσεων στο δ’ τρίμηνο (+24,1%, από +19,3% το γ’ τρίμ.), έναντι πτώσης 12,5% πριν ένα χρόνο. Προήλθε σχεδόν αποκλειστικά από άνοδο στο Μηχανολογικό εξοπλισμό-αμυντικά συστήματα (+99,4%, από +25,5%). Μικρότερη ενίσχυση στον Εξοπλισμό ΤΠΕ (+11,2% από +6,0%) και τις Λοιπές Επενδύσεις (+5,8% από +14,4%).

Συνεχίστηκε η μείωση της ανεργίας και τον Φεβρουάριο

Συνεχίστηκε η μείωση της ανεργίας και τον Φεβρουάριο (y-o-y), κυρίως από αύξηση της απασχόλησης. Η ισχυρότερη άνοδος της απασχόλησης σε ετήσια βάση από το 2005

Το μη εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 13,6% τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους από το 16,7% τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Την ίδια περίοδο ο αριθμός των ανέργων περιορίστηκε κατά 11,7%, στους 642,0 χιλ.

Η μείωση της ανεργίας ήταν κυρίως αποτέλεσμα της ισχυρής ανόδου της απασχόλησης κατά 477,9 χιλ. άτομα. Σε σχέση με τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους το ποσοστό ανεργίας τον Φεβρουάριο υποχώρησε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες (13,9% τον Ιανουάριο του 2022).

Σημαντική υποχώρηση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία

Ισχυρή εξασθένιση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 108,8 μον. τον Απρίλιο, από 117,1 μον. τον Μάρτιο. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους στις 108,8 (από 117,1 μονάδες τον Μάρτιο), αισθητά υψηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο (99,8 μον.), παραμένοντας ωστόσο σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής 5,0% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Άνοδος 8,2% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι οριακής αύξησης 0,6% στην ΕΕ27.

Συνεχίστηκε η άνοδος των εξαγωγών βιομηχανίας 26,7% τον Φεβρουάριο (y-o-y). Αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα €3,7 δισεκ., από €1,7 δισεκ. ένα έτος πριν.

Ηπιότερη η άνοδος των τιμών εισαγωγών τον Φεβρουάριο, κατά 27,5% από 32,3% τον Ιανουάριο. Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα η ενίσχυση για τις τιμές στην Ευρωζώνη (24,6% από 25,3% τον προηγούμενο μήνα).

Αισθητή ενίσχυση για το δείκτη τιμών παραγωγού τον Μάρτιο (34,4%) από 21,9% τον Φεβρουάριο. Σε χαμηλότερα επίπεδα τον Φεβρουάριο και ελαφρώς ενισχυμένες οι μεταβολές σε Ευρώπη (στην περιοχή του 14,4%).

Νέα άνοδος των εξαγωγών, αλλά και του εμπορικού ελλείμματος, βιομηχανίας τον Φεβρουάριο σε σχέση με ένα έτος πριν. Στα €2,3 δισεκ. οι εξαγωγές των βιομηχανικών προϊόντων* τον Φεβρουάριο (26,7%, y-o-y). Το εμπορικό έλλειμμα στα €3,7 δισεκ. από €1,7 δισεκ. ένα χρόνο πριν. Το μερίδιο των βιομηχανικών προϊόντων τον Φεβρουάριο άγγιξε το 84% του συνόλου των εξαγωγών αγαθών.

Φαρμακευτικά σκευάσματα και Αλουμίνιο ήταν τα κορυφαία εξαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα το 2021 και συγκεκριμένα τα Φαρμακευτικά σκευάσματα, με €2,9 δισεκ. (-0,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν), και το Αλουμίνιο, με €2,0 δισεκ. (+30,9%, y-o-y) το 2021.

Αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο

Άνοδος του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο, κατά 27,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Η τιμή χονδρικής φορτίου βάσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Μάρτιο κατά 27,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα.

Τον Μάρτιο, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα (274,87 €/MWh) ήταν σε παρόμοια επίπεδα (από -7% έως +9%) συγκριτικά με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές αγορέςⱡ και 90% υψηλότερη από την τιμή συστήματος NordPool (144,8 €/MWh).

Η νέα δέσμη προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Fit-for-55» περιλαμβάνει αναθεώρηση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) και εισαγωγή Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (ΜΣΠΑ). Στόχος είναι η μείωση των καθαρών εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% ως το 2030, σε σχέση με το επίπεδο του 1990.

Η εισαγωγή ενός Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (ΜΣΠΑ) και οι αλλαγές που προωθούνται στο πλαίσιο προστασίας για τη διαρροή άνθρακα δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την ελληνική βιομηχανία.

Μείωση ανώτατου ορίου εκπομπών στο ΣΕΔΕ

Αύξηση τιμών δικαιωμάτων εκπομπών CO2

  • Ταχύτερη μείωση ετήσιων εκπομπών με εφαρμογή γραμμικού συντελεστή μείωσης 4,2% (αντί για 2,2%) μετά από μια εφάπαξ μείωση του ανώτατου ορίου εκπομπών (emissions cap) κατά 117 εκατ. δικαιώματα (re-basing)
  • Νέος στόχος για τη μείωση των εκπομπών από τους τομείς που καλύπτει το ΣΕΔΕ (συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλίας) κατά 61% το 2030 σε σύγκριση με το 2005 (από 43%)

Μείωση δωρεάν δικαιωμάτων που παρέχονται για την προστασία από τον κίνδυνο διαρροής άνθρακα*

  • Αναθεώρηση των τιμών εκπομπών αναφοράς (benchmarks) με αυξημένο συντελεστή μείωσης από το 2026 (από 1,6% σε 2,5%)

ΜΣΠΑ ως εναλλακτικό μέτρο για την προστασία από τον κίνδυνο διαρροής άνθρακα

  • Ο ΜΣΠΑ θα καθορίζει την τιμή των εισαγωγών προϊόντων υψηλής έντασης εκπομπών με βάση την περιεκτικότητά τους σε άνθρακα
  • •Εφαρμογή σε εισαγωγές τσιμέντου, αλουμινίου, λιπασμάτων, σίδηρου και χάλυβα και ηλεκτρικής ενέργειας με εκκίνηση το 2023, σταδιακή εφαρμογή από το 2026 και πλήρη εφαρμογή το 2035
  • •Καλύπτει μόνο τις άμεσες εκπομπές (Scope I)
  • •Παράλληλη ετήσια μείωση 10% των δωρεάν δικαιωμάτων την περίοδο 2026-2035 για να επιλέξιμα προϊόντα
  • •Σύστημα εφαρμογής του ΜΣΠΑ και επιβεβαίωσης των ενσωματωμένων εκπομπών στα εισαγόμενα προϊόντα
  • •Σύνδεση ΜΣΠΑ με τιμές δικαιωμάτων που διαμορφώνονται στο ΣΕΔΕ
  • •Εξαιρέσεις για χώρες που εφαρμόζουν συστήματα τιμολόγησης των εκπομπών

Προτάσεις πρόσφατης ειδικής μελέτης του ΙΟΒΕ για το μετριασμό των επιπτώσεων της δέσμης μέτρων «Fit-for-55» περιλαμβάνουν: α) αξιολόγηση του ΜΣΠΑ, και συμπληρωματική λειτουργία του με το σύστημα της κατανομής δωρεάν δικαιωμάτων, β) κάλυψη του επιπλέον κόστους εκπομπών ΑτΘ και γ) διατήρηση της αντιστάθμισης του κόστους έμμεσων εκπομπών, και άλλα.

Συμπεράσματα

  1. Η εισαγωγή του ΜΠΣΑ και οι αλλαγές που προωθούνται στο πλαίσιο προστασίας για τη διαρροή άνθρακα δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την ελληνική βιομηχανία.
  2. Εκτιμάται ότι η κατάργηση της κατανομής δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών CO2 θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ και την απασχόληση στην ελληνική βιομηχανία και οικονομία.
  3. Ενδεχόμενη κατάργηση της αντιστάθμισης του έμμεσου κόστους εκπομπών θα επαύξανε τις αρνητικές επιπτώσεις
  4. Η έλλειψη προστασίας για τις ελληνικές εξαγωγές, ιδίως σε τρίτες χώρες, δημιουργεί υψηλό κίνδυνο αρνητικών επιπτώσεων.
  5. Η διατήρηση της αντιστάθμισης του κόστους έμμεσων εκπομπών καθώς και του συστήματος δωρεάν κατανομής με benchmarks που θα παρακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις μπορεί να περιορίσει σε κάποιο βαθμό τις εκτιμώμενες απώλειες.

Προτάσεις πολιτικής

  1. Ενδελεχής αξιολόγηση του ΜΣΠΑ ως προς την αποτελεσματικότητα περιορισμού του κινδύνου διαρροής άνθρακα.
  2. Συμπληρωματική λειτουργία του ΜΣΠΑ με το σύστημα της κατανομής δωρεάν δικαιωμάτων.
  3. Κάλυψη του επιπλέον κόστους εκπομπών ΑτΘ που έχουν καταβάλει οι παραγωγοί εντός ΕΕ για το μερίδιο των εξαγωγών τους σε τρίτες χώρες.
  4. Διατήρηση της αντιστάθμισης του κόστους έμμεσων εκπομπών.
  5. Πρόσβαση επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση και εφαρμογή μέτρων οικονομικής στήριξης για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών.
  6. Λειτουργία μηχανισμών αγοράς για την πρόσβαση και πλήρη κάλυψη των φορτίων των βιομηχανικών κλάδων υψηλής έντασης ηλεκτρικής ενέργειας με «καθαρή» ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές.
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr