NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Επιτάχυνση της μετάβασης των συστημάτων τροφίμων προς την ανθεκτικότητα

Επιτάχυνση της μετάβασης των συστημάτων τροφίμων προς την ανθεκτικότητα

​Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, συμμετείχε σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Αναπτυξιακής Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Κεντρικό θέμα συζήτησης του Συμβουλίου ήταν οι παγκόσμιες επιπτώσεις της Ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας με έμφαση στην επισιτιστική ασφάλεια. Στην τοποθέτησή του, ο κ. Σμυρλής, επεσήμανε ότι η τρέχουσα δραματική κρίση επιβεβαιώνει την ανάγκη επιτάχυνσης της μετάβασης των συστημάτων τροφίμων προς την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα, καθώς επίσης και την ανάγκη καλύτερης προετοιμασίας για μελλοντικές κρίσεις.

Υποστηρίζοντας τη σημασία της υιοθέτησης μιας προσέγγισης “Team Europe”, ο κ. Σμυρλής επεσήμανε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η θετική δυναμική που έχει επιτευχθεί σε πολυμερές πλαίσιο. Οι πρωτοβουλίες “Team Europe” θα πρέπει να επικεντρωθούν στις χώρες που πλήττονται κυρίως από την τρέχουσα κρίση, να θέσουν ως προτεραιότητα την επισιτιστική ασφάλεια και να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Χρηματο-οικονομικής Αρχιτεκτονικής για την Ανάπτυξη, της Πράσινης Συμφωνίας και της πρωτοβουλίας της ΕΕ “Global Gateway”.

O Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να συνεργαστούν στενά με τη διεθνή κοινότητα, τις υπηρεσίες του ΟΗΕ και τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, με σκοπό την κλιμάκωση της πολυμερούς κοινής δράσης.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε και άτυπη ανταλλαγή απόψεων με τον Ύπατο Αρμοστή των ΗΕ για τους Πρόσφυγες, κ. Filippo Grandi, κατά την οποία ο κ. Σμυρλής υπογράμμισε τη σημασία υιοθέτησης ηγετικού ρόλου εκ μέρους της ΕΕ όσον αφορά την αποτροπή αναγκαστικής εκτόπισης πληθυσμών.

Κλείνοντας, ο Γενικός Γραμματέας επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της, καθώς βρίσκεται εδώ και πολλά έτη στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη. Η αλληλεγγύη μας αποδεικνύεται ακόμα μια φορά κατά την τρέχουσα κρίση, με την ταχεία ανταπόκριση της χώρας μας σχετικά με την υποδοχή Ουκρανών υπηκόων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr