NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς | Insurance & Reinsurance Meeting, hosted by the HAIC
ανάγνωση

NP, Νίκος Ζάχος: Ο ρόλος της αντασφάλισης στα μεταφερόμενα εμπορεύματα

NP, Νίκος Ζάχος: Ο ρόλος της αντασφάλισης στα μεταφερόμενα εμπορεύματα

O ρόλος ασφάλισης στα μεταφερόμενα εμπορεύματα είναι σαφέστατα αναβαθμισμένος τον τελευταίο χρόνο, ενώ η ίδια η ασφάλιση μεταφορών εξελίσσεται σε βασικό προϊόν στις αναπτυγμένες ασφαλιστικές αγορές.

Η πολυσύνθετη οικονομική και γεωπολιτική κρίση, με τις αναμφίβολες επιπτώσεις στις μεταφορές και στα logistics, καθιστά αναγκαία την ασφάλιση μεταφερόμενων προϊόντων είτε αυτόνομα είτε συνδυαστικά με άλλες καλύψεις. Οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί και οικονομικοί κίνδυνοι, μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν ανεβάσει το κόστος μεταφορών και ταυτόχρονα τα ασφάλιστρα μεταφερόμενων φορτίων και εμπορευμάτων υπογραμμίζει ο Νίκος Ζάχος Γενικός Διευθυντής στην NP Ασφαλιστική, μιλώντας στο epixeiro.gr για την ασφάλιση μεταφορών μία ημέρα πριν την έναρξη του 22nd Hydra Insurance & Reinsurance Meeting.

Οι διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι κίνδυνοι για τα εμπορεύματα

Όπως σωστά επισημαίνεται, οι κίνδυνοι στα μεταφερόμενα εμπορεύματα έχουν αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να διακινδυνεύει η απρόσκοπτη «συνέχεια» της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτό συνεπάγεται, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, συνέπειες στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων και στη διεκδίκηση καλών οικονομικών αποτελεσμάτων απαντά σε σχετική ερώτηση του epixeiro για το φαινόμενο των συνεχών διακοπών της εφοδιαστικής αλυσίδας, και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν σήμερα τα μεταφερόμενα εμπορεύματα.

Τα κριτήρια για την εκχώρηση κινδύνου μεταφερόμενων εμπορευμάτων σε αντασφαλιστές

Σε περιόδους έντονης αύξησης του ρίσκου μεταφορών εμπορευμάτων, οι ασφαλιστικές εταιρίες επιδιώκουν να επιμερίζουν τους κινδύνους που αναλαμβάνονται. Έτσι δημιουργούνται κοινοπρακτικά σχήματα, τα οποία μοιράζονται τον κίνδυνο, στο πλαίσιο της πολιτικής διαχείρισης του.

Διακράτηση κινδύνων υποχρεώνει σε αύξηση των αποθεματικών μίας ασφαλιστικής; Κινδυνεύουν οι ασφαλισμένοι;

Όταν οι εν γένει συνθήκες μεταφορών είναι δυσμενείς, η διακράτηση κινδύνου καθορίζεται, μεταξύ άλλων, από την κεφαλαιακή επάρκεια της ασφαλιστικής εταιρίας, απαντά ο κος Ζάχος. Η διακράτηση κινδύνου επηρεάζεται από το είδος του μεταφερόμενου προϊόντος, τον κίνδυνο καταστροφής του και τις επιπτώσεις από την καταστροφή του.

Εφόσον μία απ’ τις προαναφερόμενες μεταβλητές αυξηθούν, τότε είναι πολύ πιθανόν, οι εταιρίες να υποχρεωθούν σε αύξηση αποθεματικών. Σε κάθε περίπτωση, θα εξαρτηθεί από την κεφαλαιακή επάρκεια που διαθέτουν.

Περιπτώσεις που ένα συμβάν πάρει μεγάλες διαστάσεις και η είσοδος νέου παρόχου στα αποθεματικά κεφάλαια

Σε επίπεδα διακράτησης αυξανόμενου κινδύνου, οι εταιρίες υποχρεούνται να έχουν σημαντικά υπερβάλλουσα επάρκεια στα κεφάλαιά τους. Σε περίπτωση που δεν υφίστανται τα απαιτούμενα κεφάλαια, ενδεχομένως χρειαστεί αύξηση κεφαλαίων ή είσοδος νέου παίκτη- παρόχου στα αποθεματικά κεφάλαια της εταιρίας, εξηγεί ερωτώμενος για το τι μέλλει γενέσθαι αν ένα συμβάν ζημιάς πάρει μεγάλες διαστάσεις, τα επίπεδα διακράτησης και το μέγιστο όριο κινδύνου ανά γεγονός.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr