NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς | Insurance & Reinsurance Meeting, hosted by the HAIC
ανάγνωση

GDV: Πληθωρισμός και αυξήσεις τιμών αποσταθεροποιούν ασφαλιστικά προϊόντα

GDV: Πληθωρισμός και αυξήσεις τιμών αποσταθεροποιούν ασφαλιστικά προϊόντα

Η εκτίναξη των δεικτών του πληθωρισμού και των τιμών στα εμπορεύματα διαταράσσει την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην ζώνη του ευρώ αποσταθεροποιώντας τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια με έκθεση σε ομόλογα κρατών των ασφαλιστών, αλλά και ασκώντας πιέσεις για αυξήσεις τιμολογίων -(αντ)ασφάλιστρα.

Ο πληθωρισμός προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στα ασφαλιστικά προϊόντα, όχι όμως στα ασφαλιστικά προϊόντα που πωλούνται εντός της εθνικής επικράτειας διευκρινίζει στο epixeiro.gr o εκπρόσωπος επικοινωνίας για την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Γερμανίας - GDV, Christian Ponzel, σχολιάζοντας τα γεγονότα στο μέτωπο Ρωσίας - Ουκρανίας και πως οι εξελίξεις επηρεάζουν τις ασφάλειες . Οι κυρώσεις που έχουν μπει, τονίζει δεν παίζουν κανένα ρόλο στα συγκεκριμένα προϊόντα αυτά. Σε επιμέρους, ωστόσο γραμμές παραγωγής, οι συνέπειες του πολέμου, κάλλιστα μπορεί να γίνουν αισθητές,

Προσθέτει ότι ο υψηλός πληθωρισμός, ειδικά οι αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα πλήττουν περισσότερο τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα. Είναι σωστό, υπογραμμίζει, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να παρεμβαίνουν στα σημεία αυτά και τουλάχιστον να προσπαθούν να περιορίσουν τις συνέπειες.

ΕΚΤ - σε κίνδυνο η Ευρωζώνη από την αποσταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος

Οι συνθήκες χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ έχουν επιδεινωθεί καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδηγεί στα ύψη τις τιμές της ενέργειας και βασικών εμπορευμάτων, αυξάνοντας τους κινδύνους του πληθωρισμό και βάζοντας σε κίνδυνο την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Η αντίδραση της αγοράς στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν σε μεγάλο βαθμό ελεγμένη. Ωστόσο, οι τιμές των εμπορευμάτων και της ενέργειας παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και ασταθείς, γεγονός που έχει προκαλέσει πίεση στις αγορές παραγώγων για αυτά τα προϊόντα. Παρά τις πρόσφατες προσαρμογές, ορισμένες κατηγορίες κεφαλαίων διατρέχουν τον κίνδυνο περαιτέρω διορθώσεων σε περίπτωση που οι προοπτικές ανάπτυξης εξασθενήσουν περαιτέρω ή/και ο πληθωρισμός αποδειχθεί σημαντικά υψηλότερος από τον αναμενόμενο.

Επιχειρήσεις του μη χρηματοπιστωτικού τομέα αντιμετωπίζουν προβλήματα από την αύξηση των τιμών και τις θολές οικονομικές προοπτικές. Αυτό μπορεί να αυξήσει τις χρεοκοπίες των εταιρειών, ειδικά για επιχειρήσεις και κλάδους που δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως από την πανδημία. Επιπλέον, οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και εκείνες με χαμηλότερες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης.

Προοπτικές (αντ)ασφαλιστών

Οι προοπτικές κερδοφορίας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες καθώς και (αντ)ασφαλιστικές έχουν αποδυναμωθεί ξανά, μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη το 2021 ενώ ο κίνδυνος υποβάθμισης της ποιότητας του ενεργητικού είναι μεγάλος.

Σε ευάλωτη θέση βρίσκονται τα επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια κρατικών και εταιρικών ομολόγων σε αμοιβαία και μετοχές. Ορισμένα αμοιβαία κεφάλαια αντιμετωπίζουν επίσης πρόσθετους κινδύνους από υπερβολική μόχλευση σε παράγωγα ή από επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων.

Η ανθεκτικότητα των (αντ)ασφαλιστικών αναφέρουν πηγές του epixeiro.gr θα εξαρτηθεί από τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφάλειας που μπορούν να αποδεσμεύσουν ώστε να έχουν την ικανότητα να απορροφήσουν τις ζημιές, εξηγώντας μεταξύ άλλων πως τυχόν υποβαθμίσεις κρατών θα επηρεάσει την ποιότητα των επενδυτικών χαρτοφυλακίων και την κερδοφορία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr