NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς | Insurance & Reinsurance Meeting, hosted by the HAIC
ανάγνωση

Moody’s: Την εξίσωση της οικονομίας λύνουν οι αντασφαλιστές

Moody’s: Την εξίσωση της οικονομίας λύνουν οι αντασφαλιστές

Αύξηση της ζήτησης για αντασφάλιση τροφοδοτεί η οικονομία, οδηγώντας σε περαιτέρω αυξήσεις τα (αντ)ασφαλιστικά τιμολόγια των εμπορικών ασφαλίσεων.

Ισχυρή είναι η οικονομική ισχύς των αντασφαλιστών, ωστόσο οι συχνότερες και απρόβλεπτες φυσικές καταστροφές, σε συνδυασμό με μία πιθανή αύξηση των αξιώσεων, ενδεχομένως να περιορίσουν τις προοπτικές κερδοφορίας του κλάδου, αυξάνοντας τις τάσεις για ενοποίηση υπογραμμίζει η Moodys σε ρεπορτάζ του epixeiro.gr για τον κλάδο αντασφάλισης. Ωφελημένοι, σύμφωνα με την Moody΄s, οι αντασφαλιστές που υπογράφουν quota share συμβάσεις, αφού αναλαμβάνουν ένα σταθερό ποσοστό κινδύνων των πελατών και των απαιτήσεων.

Οι καταστροφές οδηγούν αυξήσεις στα αντασφάλιστρα

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο Περιουσίας οι αντασφαλιστές προσαρμόζουν τα αντασφάλιστρα καταστροφών ακινήτων, τα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα του 2012. Η αύξηση της συχνότητας των απωλειών από καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή δημιουργεί πρόσθετη πολυπλοκότητα στο underwriting και τη διαχείριση του κινδύνου. Απαιτούνται, αναφέρει η Moody’s, σημαντικές αυξήσεις τιμών για την αποκατάσταση των περιθωρίων κέρδους της αντασφάλισης σε επαρκή επίπεδα. Ωστόσο, η άνοδος των τιμών επί της παρούσης καθοδηγείται από τις πρόσφατες απώλειες φυσικών καταστροφών.

Σε ό,τι αφορά τα αντασφάλιστρα ατυχημάτων αυτά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα λόγω της αυξημένης ζήτησης και του αυξημένου κόστους ζημιών, αλλά και των ισχνών επενδυτικών αποδόσεων.

Η χρηματοοικονομική εικόνα των αντασφαλιστών

Τα χαμηλά επιτόκια συμπιέζουν την απόδοση κεφαλαίων του κλάδου καθιστώντας τον πιο ευάλωτο σε απώλειες από καταστροφές, οι οποίες γίνονται όλο και πιο συχνές ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής

Η κεφαλαιοποίηση των αντασφαλιστών, έχει ανακάμψει σε ισχυρά επίπεδα μετά την πτώση το 2020. Το 2020 οι κανονιστικοί δείκτες μειώθηκαν για όλους σχεδόν τους αντασφαλιστές, λόγω της αστάθειας των χρηματαγορών και των χαμηλών επιτοκίων. Ωστόσο, τα αποθέματα φερεγγυότητας παρέμειναν ισχυρά, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα των εποπτικών κεφαλαίων του κλάδου.

Τα συνολικά επιχειρηματικά κεφάλαια κινδύνων αυξήθηκαν κατά 4% στο νέο υψηλό των 650 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, υποβοηθούμενα από την υποτίμηση του δολαρίου ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο και την αύξηση μη πραγματοποιηθεντων κερδων, βοηθούμενο από την υποτίμηση του δολαρίου ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο και την αύξηση των μη πραγματοποιηθέντων κερδών από επενδύσεις σταθερού εισοδήματος λόγω της πτώσης των επιτοκίων. Αυτή η επίδραση αντιστράφηκε το 2021 καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν.

Οι μεγάλες αντασφαλιστικές της Ευρώπης θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν περισσότερα κεφάλαια για την αντασφάλιση καταστροφών ακινήτων υποκινούμενοι από την αύξηση των τιμών των αντασφαλίστρων.

Τέλος σε ό,τι αφορά το ρόλο των εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων, η προσφορά των κεφαλαίων θα συνεχίσει να αυξάνεται με τις υπό διαχείριση τρίτων πλατφόρμες να αυξάνονται και να τοποθετούνται στην αγορά αντλώντας νέες ευκαιρίες.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr