NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Τουρισμός πολυτελείας, Νοτιοανατολικά της Ευρώπης στην Ελλάδα το 7%

Τουρισμός πολυτελείας, Νοτιοανατολικά της Ευρώπης στην Ελλάδα το 7%

Τι ξενοδοχεία επιλέγουν για την διαμονή τους, οι πρώτες προτεραιότητες, τι αναζητούν, πού δίνουν τα χρήματα τους. Τα έξι κλειδιά για την ανάπτυξη τουρισμού πολυτελείας.

Αν και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και απαιτούνται σημαντικές βελτιώσεις σε υποδομές, συνδυασμένες μεταφορές και άλλο μείγμα μάρκετινγκ και επικοινωνίας, η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει τα μέτρια ποσοστά της στον τουρισμό πολυτελείας το 2022. Ερωτήματα εγείρονται γιατί οι τουρίστες πολυτελείας στην Ευρώπη δεν επιλέγουν τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων σε μέσους όρους.

Για την Ευρώπη, ο τουρισμός πολυτελείας εκπροσωπεί το 22% ενώ για την Ελλάδα το 7%. Σε επίπεδο ποσοστού η θέση της Ελλάδας είναι μέτρια με το Ηνωμένο Βασίλειο την Γαλλία και την Ισπανία να βρίσκονται στις πρώτες δύο θέσεις, ενώ ακολουθεί η Ιταλία.

To 51% του παγκόσμιου τουρισμού στην Ευρώπη

H Ευρώπη σύμφωνα με την Bain προσελκύει το 51% του παγκοσμίου τουρισμού με βάση τα στοιχεία του 2019, ενισχύοντας τα ταμεία της με περίπου 700 δισεκατομμύρια ετησίως. Δώδεκα εκατομμύρια είναι οι άμεσες θέσεις στον τουρισμό, ενώ σχεδόν διπλάσιες οι θέσεις που ανοίγει ο τουρισμός σε άλλους κλάδους της οικονομίας.

Πέντε χώρες συγκεντρώνουν το 35% των διεθνών αφίξεων: η Ισπανία (11%), η Ιταλία (9%), η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο (5%). Το υπόλοιπο 65% το μοιράζονται όλες οι άλλες χώρες της Ευρώπης.

Με πρώτες την Ιταλία και τη Γαλλία (15%), δεύτερο το Ηνωμένο Βασίλειο (14%), τρίτη την Ισπανία (13%) και τέταρτη τη Γερμανία (11%), τα έσοδα από τον τουρισμό από τους πέντε μεγάλες τουριστικούς προορισμούς έφτασαν τα 575 με 725 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019 συνεισφέροντας κατά 67% στα συνολικά έσοδα. Η άμεση συνολική συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της Ευρώπης υπολογίζεται στο 4%, με 12 εκατομμύρια στις άμεσες θέσεις εργασίας και 6% με 22 εκατομμύρια στις έμμεσες θέσεις εργασίας.

Στα 20-30 δισ. τα έσοδα από τον τουρισμό πολυτελείας σε χώρες με υψηλά μερίδια

Με την Ελλάδα να κατέχει μέτρια ποσοστά, η αξία του τουρισμού πολυτελείας στην Ευρώπη διαμορφώνεται στα 130 με 170 δισεκατομμύρια, εκπροσωπώντας το 22%. Ειδικότερα, στην πρώτη θέση βρίσκεται Ηνωμένο Βασίλειο (21%), στη δεύτερη η Γαλλία και η Ισπανία (17%), ακολουθούν η Ιταλία (15%), η Ελλάδα (7%) η Ελβετία και Γερμανία με 5% η Πορτογαλία (9%). Το μερίδιο της Ελλάδας βάσει των συνολικών εσόδων (130-170 δισεκατομμύρια) κυμαίνεται από 9 μέχρι 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Η συνεισφορά του τουρισμού πολυτελείας σε χώρες με υψηλά ποσοστά διέλευσης αποτιμάται στα 20 με 30 δισεκατομμύρια.

Οι αποκλίσεις με τα αστέρια

Μεγάλη είναι η απόκλιση της Ελλάδας σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε ό,τι αφορά την επιλογή κατηγορίας ξενοδοχείου. Το 1,7% του τουρισμού πολυτελείας στην Ιταλία επιλέγει για τη διαμονή του ξενοδοχείο πέντε αστέρων, ενώ στην Ελλάδα το 6% και στην Πορτογαλία το 6% με 7%. Στην Γαλλία το 3% και στην Ισπανία το 4%.

Στις πρώτες επιλογές της ίδιας κατηγορίας τουρισμού είναι το τοπικό φαγητό και κρασί, η φύση, η ιστορία, ο πολιτισμός, οι δραστηριότητες, οι τέχνες, η θάλασσα, οι αγορές, ενώ τελευταίος ο αθλητισμός και οι υπηρεσίες ομορφιάς. Τις υψηλότερες δαπάνες η κατηγορία αυτή τις καταβάλλει στην διαμονή και στα μέσα μεταφοράς, ενώ ακολουθεί η σίτιση και καταναλωτικές αγορές

Ψάχνει το κλειδί η Ελλάδα

Έξι είναι τα κλειδιά: Επενδύσεις και κίνητρα, άριστη επικοινωνία για το φυσιολατρικό τουρισμό, επενδύσεις σε υποδομές για συνδυασμένες μεταφορές, διευκολύνσεις για την έκδοση βίζας, άριστη επικοινωνιακή πολιτική από τα ξενοδοχεία πολυτελείας, εκπαίδευση και πολύ καλές συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους των ξενοδοχείων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr