NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Βιβλία
ανάγνωση

Από το Μανχάταν στο Άγιο Όρος - To νέο βιβλίο του Θοδωρή Σπηλιώτη

Από το Μανχάταν στο Άγιο Όρος - To νέο βιβλίο του Θοδωρή Σπηλιώτη
02_06_2022 | 10:35 02_06_2022 | 10:36
epixeiro icon Ειδήσεις | Βιβλία, Επιχειρηματικά Νέα

Όταν αποφασίζει κάποιος να γνωρίσει -και όχι μόνο να επισκεφθεί από τουριστικό και προσκυνηματικό ενδιαφέρον- την αθωνική πολιτεία, θα καταλάβει ότι η εμπειρία αυτής της γνωριμίας δεν τελειώνει ποτέ. Πάντα κάτι μένει. Κάτι αρχίζει. Κάτι συνεχίζει. Είναι μία ανοιχτή πρόσκληση σε μια νέα γνώση, μια νέα εμπειρία, μια νέα ιστορία.

Έτσι ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια η ιστορία του Μοναχού που έγινε CEO∙ γεννήθηκε μέσα από την αναζήτηση της γνώσης, μέσα από την απορία για την άριστη και αποτελεσματική οργάνωση της αθωνικής πολιτείας. Τη γνώση όμως, όταν την κατακτάς, πρέπει να τη μοιράζεσαι, να γίνεται κοινωνικά χρήσιμη, να έχει κοινωνικό αντίκτυπο, κοινωνικό αποτύπωμα.

Κάθε ιστορία πάντα διδάσκει, προβληματίζει, φωτίζει. Φωταγωγεί νέους δρόμους σκέψης, αθέατους συνήθως μέχρι να την ακούσουμε ή να τη διαβάσουμε. Αφυπνίζει. Μεταμορφώνει.

Η γνώση όμως είναι μία αλυσίδα. Πάντα υπάρχει η διάδοχη γνώση, που σαν κρίκος ασφαλείας συμπληρώνει και δυναμώνει την ισχύ της ήδη υπάρχουσας γνωσιακής αλυσίδας. Σαν τέτοιος κρίκος γνώσης έρχεται να προστεθεί τώρα μια νέα ιστορία.

Θεματικός πυρήνας και πρώτη ύλη του νέου βιβλίου είναι η αληθινή ζωή ενός ανθρώπου που αναμετρήθηκε για χρόνια με τις φιλοδοξίες, τις αγωνίες, τους ενδοιασμούς και τους δισταγμούς του, μέχρι ν’ ακούσει καθαρά την εσωτερική του φωνή και να την ακολουθήσει, μέχρι να βρει τον προορισμό του και ν’ ανταμώσει με την ουσιαστική ευτυχία.

Μία αληθινή ιστορία ωστόσο δεν είναι αρκετή από μόνη της να εγείρει το αναγνωστικό ενδιαφέρον, αν δεν έχει ειλικρινή ανθρωπιστικό προορισμό, αν δεν μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να δυναμώσει εσωτερικά, να κάνει ένα βήμα μπροστά, να αναπροσδιορίσει τη ζώνη άνεσής του και να προχωρήσει με πιο ασφαλή βήματα τη ζωή του.

Η ζωή, εξάλλου, είναι όπως ένα ζευγάρι παπούτσια. Όσο πιο άνετα νιώθουμε στο εσωτερικό τους, τόσο πιο απολαυστικό είναι το περπάτημά τους.

«Χρειάζεται να χαθείς για να βρεις τον δρόμο σου.»

Ο πρωταγωνιστής της αληθινής ιστορίας δυνητικά είναι κάθε αναγνώστης της. Οι ανατροπές, οι εκπλήξεις και οι συγκινήσεις που επιφυλάσσει είναι σε μικροκλίμακα ο ορισμός της ανθρώπινης ζωής. Και αν κάτι φιλοδοξεί να πετύχει η καταγραφή αυτής της προσωπικής ιστορίας, είναι ακριβώς να εμπνεύσει στους αναγνώστες της το θάρρος να ζουν τη ζωή τους όπως τους υπαγορεύει η καρδιά και ο λογισμός τους.

Σεπτέμβριος 1973. Μανχάταν, παγκόσμιο εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο.

Στην Αθήνα οι κλιμακούμενες φοιτητικές κινητοποιήσεις κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών προοιωνίζονται τη μεγάλη εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου.

Η διαφαινόμενη κοινωνικοπολιτική ένταση και ανασφάλεια στη χώρα οδηγούν τον Πέτρο στην απόφαση να αφήσει πίσω του πατρίδα και οικογένεια και να πάει για σπουδές στη Νέα Υόρκη, τη μητρόπολη του κόσμου.

Πόσο τον επηρεάζει το αμερικανικό όνειρο και η φιλοσοφία του «sky is the limit» στην προσωπική του αυτοπραγμάτωση και ευτυχία; Ιανουάριος 2020. Τελικά, πόσα χιλιόμετρα δρόμος χωρίζουν τη φαινομενική επιτυχία από την αληθινή ευτυχία;

Με αυτό το βιβλίο Από το Μανχάταν στο Άγιο Όρος, φωτίζεται ο δρόμος της εσωτερικής θέασης ως ο μόνος δρόμος για την προσωπική μας ευτυχία.

«Όταν ήμουν τριάντα ετών, ήθελα να είμαι επιτυχημένος. Με τον καιρό συνειδητοποίησα την επιθυμία μου να γίνω ευτυχισμένος!»

*κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Κάκτος

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr