NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Στα κορυφαία 50 startup οικοσυστήματα η Ελλάδα, με «οδηγό» την Αθήνα

Στα κορυφαία 50 startup οικοσυστήματα η Ελλάδα, με «οδηγό» την Αθήνα

Στα 50 κορυφαία startup οικοσυστήματα, παγκοσμίως, εντάσσεται πλέον η Ελλάδα, απόδειξη της δυναμικής που έχουν οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και της καινοτομίας που αναπτύσσεται εντός συνόρων. Και αυτά παρά το ότι, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μια σειρά προβλημάτων, όπως στην εύρεση χρηματοδότησης και στη γραφειοκρατία.

Σύμφωνα με την κατάταξη Startup Blink Global Ecosystem Report 2022, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα και που αντλεί στοιχεία από το Elevate Greece, το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, το Found.ation και το Athens Digital Lab, η Ελλάδα κατάφερε φέτος να ανέβει έξι θέσεις στην κατάταξη και να μπει στην κορυφαία 50άδα, φτάνοντας στην 48η θέση. Η Ινδονησία και η Ισλανδία ήταν δύο ακόμη χώρες που παρουσίασαν σημαντική άνοδο.

Κάπως έτσι, η χώρα μας διαθέτει, πλέον, το 5ο κορυφαίο οικοσύστημα στα Βαλκάνια, ξεπερνώντας τη Σερβία και αντιστρέφοντας, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, το αρνητικό momentum της περασμένης χρονιάς. Η γενικότερη ανάπτυξη του οικοσυστήματος φαίνεται πως οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος της Αθήνας, το οποίο σημείωσε μια μεγάλη άνοδο 21 θέσεων στην κατάταξη, μπαίνοντας στα 150 κορυφαία και φτάνοντας στην 132η θέση παγκοσμίως, αποτελώντας την τρίτη κορυφαία πόλη στα Βαλκάνια.

Παράλληλα, η Αθήνα βρίσκεται ψηλά στα κορυφαία 100 οικοσυστήματα παγκοσμίως, όσον αφορά στην κατηγορία Social & Leisure, όπου φτάνει στην 51η θέση. Εντούτοις, θα πρέπει να σημειωθεί πως η πρωτεύουσα είναι η μόνη ελληνική πόλη που σημείωσε τέτοια ανάπτυξη, με όλες τις υπόλοιπες να παρουσιάζουν πτώση. Τέτοια ήταν εκείνη της συμπρωτεύουσας, της Θεσσαλονίκης, που έπεσε κατά 128 ολόκληρες θέσεις, στην 507η, με τα Ιωάννινα και τη Ρόδο να βγαίνουν εκτός του πίνακα. Η Ελλάδα έχει πλέον μόλις δύο πόλεις στο top 1000, σε αντίθεση με τέσσερις το 2021, φέρνοντας στο προσκήνιο και το θέμα της αποκέντρωσης.

«Περιφερειακός κόμβος»

Όπως αναφέρει το Startup Blink Global Ecosystem Report 2022, «παρά το ότι επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση του 2008 και από την πανδημία του 2020, η Ελλάδα παραμένει ανθεκτική. Το 2021, αύξησε τη χρηματοδότηση των startup, οδηγώντας σε exit και σε εταιρείες που μπήκαν στον δρόμο των unicorn. Αυτό έχει προσελκύσει παγκόσμια προσοχή στο οικοσύστημα των startup και στις τεχνολογικές του δυνατότητες. Η Ελλάδα απολαμβάνει στενή εγγύτητα με την ευρωπαϊκή αγορά, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, που όλα μαζί υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας.

Η χώρα έχει το πλεονέκτημα του εργατικού δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης που μιλάει αγγλικά και έναν πολλά υποσχόμενο τομέα πληροφορικής. Ωστόσο, η πρόκληση είναι να διατηρήσει αυτό το ταλέντο στη χώρα, προωθώντας παράλληλα μια επιχειρηματική νοοτροπία μέσω εκπαίδευσης και κατάρτισης. Με γραφειοκρατία και ένα διάσπαρτο ενδιαφερομένων μερών, το εκκολαπτόμενο οικοσύστημα έχει ακόμη πολύ δρόμο. Ο δημόσιος τομέας μπορεί να βοηθήσει σε αυτές τις προκλήσεις με την ανάπτυξη ενός δικτύου για την προώθηση και καθοδήγηση δυνητικών επιχειρηματιών, διευκολύνοντας την πρόσβαση στην ενημέρωση και στην ανάπτυξη, αλλά και αυξάνοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών για startups πρώιμου σταδίου».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο EquiFund -για το οποίο οι δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε πως αναμένονται τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία του EquiFund 2- αλλά και στο Elevate Greece, μέσω του οποίο παρέχεται μια αναλυτική ματιά στο ελληνικό οικοσύστημα. Όσον αφορά στη γραφειοκρατία, σημειώνεται πως η κυβέρνηση καλείται να κάνει ευκολότερη τη ζωή των επιχειρηματιών, με την ανάλυση να τονίζει πως επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες αναφέρουν πως βρίσκουν αχρείαστα εμπόδια στην προσπάθεια τους, λόγω των δυσκολιών που αυτή προκαλεί αλλά και του κόστους της ασφάλισης.

«Η Ελλάδα έχει τη φήμη πως δυσκολεύει την επιχειρηματική δραστηριότητα και, προτού πραγματοποιηθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο ανταγωνιστική, οι ψηφιακές βίζες για τους νομάδες και η θετική δημοσιότητα θα δημιουργούσε πραγματικό αντίκτυπο. Βλέπουμε βελτιωμένες πολιτικές που αρχίζουν να εμφανίζονται και τα αποτελέσματα είναι αισθητά. Φέτος, η Ελλάδα μπήκε στους μονόκερους με την PeopleCert και την Viva Wallet, δείχνοντας την ικανότητά της να δημιουργεί παγκόσμιες εταιρείες. Ο συνεχιζόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός, με τη βοήθεια χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ, στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα για το μέλλον. Τα startup οικοσύστημα έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και, με τις σωστές δημόσιες πρωτοβουλίες, η Ελλάδα θα μπορούσε γίνει ένα ώριμο περιφερειακό startup hub».

Η κορυφαία 5άδα

Η κορυφαία πεντάδα για το 2022 βρίσκει στην πρώτη θέση τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στη δεύτερη το Ηνωμένο βασίλειο, στην τρίτη το Ισραήλ, στην τέταρτη τον Καναδά και στην πέμπτη την Σουηδία - η οποία μπήκε στο top 5 ρίχνοντας τη Γερμανία στην έκτη θέση. Η δεκάδα κλείνει με Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Γαλλία και Κίνα. Η Κύπρος βρίσκεται στην 55η θέση, κερδίζοντας δύο θέσεις σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr