NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Hub με developers και επενδύσεις σε startups; Τι απαντά ο CEO της Bosch Ελλάδας

Hub με developers και επενδύσεις σε startups; Τι απαντά ο CEO της Bosch Ελλάδας

Στο ενδεχόμενο επένδυσης σε κάποια ελληνική startup αλλά και στην πιθανότητα δημιουργίας ενός hub με developers στην χώρα μας, αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ιωάννης Κάπρας, διευθύνων σύμβουλος της Bosch Ελλάδας.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η εταιρεία ετοιμάζει επενδύσεις 10 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, έχοντας ως στόχο να αναπτύξει τεχνολογίες που θα κάνουν την ζωή ευκολότερη και δίνοντας έμφαση σε τρεις άξονες: στον άνθρωπο, στην κοινωνία και στην τεχνολογία. Εντούτοις, αυτό το επενδυτικό πλάνο αφορά μεγάλες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η Bosch, όπως η Γερμανία, η Κίνα και οι ΗΠΑ, «διότι εκεί πραγματοποιείται η έρευνα», κάτι που δεν γίνεται στην Ελλάδα - τουλάχιστον στον βαθμό που θα μπορούσε να υποστηρίξει την ωρίμανση της τεχνολογίας που σχετίζεται με τον εξηλεκτρισμό.

Hub με developers

Για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Κάπρα και όπως δήλωσε μετά από ερώτηση του epixeiro.gr, δεν υπάρχουν τέτοια επενδυτικά σχέδια. Εντούτοις, ο ίδιος προχώρησε στον διαχωρισμό μεταξύ «old economy» και «new economy», σημειώνοντας πως στη δεύτερη κατηγορία «θα μπορούσαμε να δούμε κάποια πράγματα» που να αφορούν και στην χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Bosch Ελλάδας, δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός αυτή τη στιγμή ή κάποιος συγκεκριμένος στόχος, με το προαναφερθέν «new economy» να αποτελεί έναν τομέα που «παρουσιάζει ενδιαφέρον και για την Ελλάδα».

Σε άλλα σημείο της συνέντευξης Τύπου, διευκρινιστικά, σημείωσε πως αυτό θα μπορούσε να αφορά σε ένα κέντρο με developers. Πάντως, σχετικά με αυτό, ο κ. Κάπρας αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται στην εξεύρεση του προσωπικού που απαιτείται, σημειώνοντας πως, παγκοσμίως, η εταιρεία θέλει να προσλάβει 10.000 προγραμματιστές, αλλά παρόμοια σχέδια έχουν και άλλες μεγάλες εταιρείες, κάτι που σημαίνει πως «θα αντιμετωπίσουν όλες σημαντικά προβλήματα». Και αυτό γιατί ο όγκος των ανθρώπων που απαιτείται είναι τόσο μεγάλος που είναι δύσκολο να καλυφθούν οι ανάγκες.

Επενδύσεις σε startups

Το epixeiro.gr ρώτησε τον κ. Κάπρα εάν υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ελληνικές startups. Άλλωστε, πριν από λίγες μέρες, η Robert Bosch Venture Capital GmbH (RBVC) δημιούργησε ένα νέο fund το οποίο στοχεύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις, έχοντας στα ταμεία του 250 εκατομμύρια ευρώ. Στη σχετική ανακοίνωση, αναφερόταν πως αυτό το ταμείο θα υποστηρίξει «startups σε όλο τον κόσμο, των οποίων οι τεχνολογίες έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής και να διατηρήσουν τους φυσικούς πόρους».

Σύμφωνα με τον κ. Κάπρα, το fund λειτουργεί αυτόνομα από τον όμιλο, «αλλά είναι πάντα σε αναζήτηση startups ανά τον κόσμο, χωρίς κανέναν περιορισμό σε αυτό», ακόμη και σε χώρες που η Bosch δεν διαθέτει παρουσία - εφόσον υπάρξει κάποια ευκαιρία. Παράλληλα, «δεν επενδύει με τη λογική ότι θα πρέπει να απορροφήσει, κάποια στιγμή, την startup στην οποία θα επενδύσει». «Δυνητικά όλα γίνονται», υπογράμμισε, σε ερώτηση μας σχετικά με το εάν θα μπορούσε να «δει», αυτό το fund, κάποια ευκαιρία και στην Ελλάδα. «Για εμάς είναι σημαντικό ή να έχει σχέση με το αντικείμενο μας, ή να έχει σχέση με μια τεχνολογία η οποία θα είναι τόσο σημαντική για το μέλλον, που θα επηρεάσει τις ζωές των ανθρώπων».

Σημειώνεται πως το RBVC ειδικεύεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις καινοτόμου τεχνολογίας. Το χαρτοφυλάκιό του fund περιλαμβάνει περισσότερες από 50 εταιρείες, που δραστηριοποιούνται κυρίως στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), τους ημιαγωγούς και τους κβαντικούς υπολογιστές. Το RBVC επενδύει έως και 25 εκατομμύρια ευρώ σε μεμονωμένες νεοφυείς επιχειρήσεις και τους παρέχει την τεχνογνωσία και τις διασυνδέσεις που διαθέτει η Bosch. Στο πλαίσιο της στρατηγικής γύρω από την τοπική προσαρμογή της, επεκτείνει συνεχώς τις επενδυτικές του δραστηριότητες, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κάθε χρόνο, ειδικοί από το RBVC εξετάζουν περισσότερες από 2.000 startups, αλλά μόνο περίπου εκατό από αυτές μπαίνουν στη shortlist. Όταν μια επένδυση φτάνει στο τέλος της, το ταμείο μπορεί να επιλέξει να βοηθήσει τη startup να μπει στο χρηματιστήριο. Μια πρόσφατη ιστορία επιτυχίας ήταν η IPO της Xometry, που λειτουργεί ένα AI-assisted marketplace. Μια άλλη ήταν η IonQ, η πρώτη εταιρεία κβαντικών υπολογιστών που εισήχθη στο χρηματιστήριο. Από το 2021, το χαρτοφυλάκιο της RBVC περιλαμβάνει και την Variantyx, που χρησιμοποιεί τεστ τεχνητής νοημοσύνης για τη διάγνωση του καρκίνου και συνεργάζεται με το νοσοκομείο Robert Bosch. Για να υποστηρίξει τη στροφή προς την ηλεκτροκίνηση, επένδυσε και στην startup BASiC Semiconductor. Τέλος, στην Motive, που λειτουργεί ένα σύστημα διαχείρισης στόλου το οποίο μειώνει το κόστος μεταφοράς και την κατανάλωση καυσίμου.

Θετικά αποτελέσματα για το 2021

H Bosch έκλεισε το οικονομικό έτος του 2021 με 221 εκατομμύρια ευρώ όσον αφορά στις ενοποιημένες πωλήσεις στην Ελλάδα, καταγράφοντας έτσι μια ανάπτυξη ύψους 16% σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Για το τρέχον οικονομικό έτος, δηλώνει συγκρατημένη πρόβλεψη για το υπόλοιπο του έτους, εξαιτίας των παγκοσμίων εξελίξεων.

Όσον αφορά στους τζίρους των εμπορικών τμημάτων, το τμήμα των Ανταλλακτικών Αυτοκινήτου σημείωσε διψήφια ποσοστιαία αύξηση το 2021. Τα τμήματα Ηλεκτρικών Εργαλείων και Ενέργειας και Τεχνολογίας Κτηρίων, τα οποία είχαν σημειώσει πτώση το 2020 λόγω του κλεισίματος του λιανεμπορίου και της αγοράς, το 2021 κατέγραψαν και αυτά σημαντικές αυξήσεις.

Σε ομιλικό επίπεδο, η Bosch κατάφερε να πετύχει σημαντική ανάπτυξη σε πωλήσεις και αποτελέσματα. Το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο προμηθευτής τεχνολογίας και υπηρεσιών κατέγραψε αύξηση στα έσοδα πωλήσεων κατά 5,2 τοις εκατό. Για το σύνολο του έτους, αναμένει ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν περισσότερο από 6% και θα επιτύχει περιθώριο EBIT της τάξης του 3 έως 4% – και αυτό παρά την πιθανότητα παρουσίασης σημαντικών δυσκολιών, κυρίως λόγω του αυξανόμενου κόστους της ενέργειας, των πρώτων υλών και του εφοδιασμού.

Ο πρόεδρος του Ομίλου, Δρ. Stefan Hartung, έχει ανακοινώσει ότι η Bosch θα επενδύσει περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ, σε τρία χρόνια, σε κλιματικά ουδέτερη τεχνολογία, όπως ο εξηλεκτρισμός και το υδρογόνο. Σημειώνεται εδώ πως, το 2021, οι παραγγελίες της εταιρείας που αφορούν στην ηλεκτροκίνηση ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, εισέρχεται και στον κλάδο των εξαρτημάτων για την ηλεκτρόλυση του υδρογόνου, σχεδιάζοντας να επενδύσει σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ σε αυτόν τον νέο επιχειρηματικό τομέα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ενώ το μισό ποσό θα έχει επενδυθεί μέχρι το λανσάρισμα, που έχει προγραμματιστεί να γίνει το 2025.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr