NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Donhou Bicycles: O Thomas Donhou φτιάχνει custom-made ποδήλατα στην Κυψέλη

Donhou Bicycles: O Thomas Donhou φτιάχνει custom-made ποδήλατα στην Κυψέλη
16_06_2022

Powered by:
The People's Trust Ενισχύουμε μικρές επιχειρήσεις
epixeiro icon Επιχειρήσεις & Know-how, Χρηματοδότηση

Με μεγάλη εμπειρία στο industrial design, ο Thomas (ή Tom για συντομία) Donhou έζησε όλη τη μέχρι τώρα ζωή του δίπλα σε ένα ποδήλατο, τόσο ερασιτεχνικά, όσο και συμμετέχοντας σε αγώνες εθνικού επιπέδου. Κατάγεται από την Ιρλανδία και μία Ελληνίδα ήταν ο λόγος να εγκασταθεί στην Ελλάδα και να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση με χειροποίητα ποδήλατα. Κάπου εκεί βρέθηκε το The People’s Trust, άκουσε την ιδέα του και αποφάσισε να τον υποστηρίξει οικονομικά και συμβουλευτικά. Αυτή είναι η ιστορία του...

Με τι έχετε ασχοληθεί στο παρελθόν;

Το background μου έχει να κάνει με design καθώς έχω σπουδάσει βιομηχανικό σχεδιασμό. Ύστερα εργάστηκα σε design agencies και στη συνέχεια ξεκίνησα την επιχείρηση Donhou Bicycles σχεδόν 12 χρόνια πριν.

Είχατε ξαναασχοληθεί με κάποιο παρόμοιο project στο παρελθόν;

Πριν από το τωρινό μου project δεν είχα ασχοληθεί με το σχεδιασμό και την παραγωγή ποδηλάτων. Έχω περάσει όμως όλη μου τη ζωή ασχολούμενος με ποδήλατα. Μεγάλωσα με αυτά, αγωνίστηκα με αυτά σε εθνικό επίπεδο και πάντα ήταν πολύ βασικό κομμάτι της ζωής μου.

Πώς αποφασίσατε να αφήσετε το Λονδίνο και να έρθετε στην Ελλάδα;

Γνώρισα μια Ελλληνίδα πριν 12 χρόνια!

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ξεκινήσετε την επιχείρησή σας;

Από τότε που γνώρισα τη σύντροφό μου, επισκεπτόμουν την Ελλάδα κάθε χρόνο και παρατηρούσα την αυξανόμενη χρήση του ποδήλατου. Κάθε χρόνο έβλεπα ολοένα και περισσότερο κόσμο με ποδήλατο. Είχαμε κάνει συζητήσεις για να επιστρέψουμε στην Αθήνα, αλλά το μεγάλο ερώτημα ήταν «τι θα κάναμε». Έχοντας ξεκινήσει την επιχείρησή μου στο εξωτερικό και παρότι είχα στηριχθεί αρκετά στις εξαγωγές, ένιωσα πως τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή να μεταφέρω την επιχείρηση στην Ελλάδα.

donhou-bicycles-3.jpg?mtime=20220616002819#asset:354780

Είναι η Αθήνα μια πόλη φιλική προς το ποδήλατο;

Συνολικά θα έλεγα πως η Αθήνα είναι μια αρκετά ασφαλής πόλη και διασκεδαστική για να κάνεις ποδήλατο, αρκεί να έχεις επιλέξει την κατάλληλη διαδρομή. Εξαρτάται δηλαδή το πού κάνεις ποδήλατο. Κάποιες περιοχές έχουν πολύ καλύτερους ποδηλατόδρομους και χώρο στο δρόμο, από άλλες. Επίσης πολλές περιοχές έχουν λιγότερους λόφους από άλλες.

Νομίζω ότι το σημαντικότερο είναι να έχουμε επίγνωση του τι γίνεται γύρω μας. Από αυτά που έχω δει, ο πιο μεγάλος κίνδυνος είναι η χρήση κινητού την ώρα της οδήγησης. Φαίνεται πως για κάποιο λόγο αυτό αποτελεί μια εντελώς αποδεκτή συμπεριφορά, αλλά κανείς δεν συνειδητοποιεί τους κινδύνους που κρύβει το να μιλάμε στο κινητό την ώρα της οδήγησης και κάτι πολύ σημαντικότερο, ξεχνάμε τους πιο ευάλωτους οδηγούς που βρίσκονται τριγύρω.

Πώς σκοπεύετε να μεταδώσετε την αγάπη σας για τα ποδήλατα στο ελληνικό κοινό;

Μέσα από το κατάστημά μας, ελπίζω να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε το πάθος μας και την αγάπη μας και να αναδείξουμε την ποδηλασία σαν μια επιλογή που εμπνέει, σε μια εποχή που πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά το αποτύπωμα που αφήνουμε στον πλανήτη με κάθε απόφαση που παίρνουμε. Ακόμη είμαστε στη φάση που οργανωνόμαστε και τακτοποιούμαστε, αλλά ανυπομονούμε να διοργανώνουμε εκδηλώσεις που θα προωθούν την ιδέα του ποδήλατου.

Τι μπορεί να βρει ένας πελάτης στο Donhou Bicycles;

Από την έρευνα που έχω κάνει, μπορώ να πω ότι είμαστε μοναδικοί σε αυτό που κάνουμε. Μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το κατάστημά μας και να δει τους σκελετούς (των ποδηλάτων) τη στιγμή που κατασκευάζονται! Μπορεί επίσης να δει κάποια μοντέλα ποδηλάτων που έχουμε, καθώς και τα αντίστοιχα αξεουσουάρ τους. Μας αρέσει πολύ να γνωρίζουμε ντόπιους ποδηλάτες ή μη και επίσης, το ότι είμαστε στην Αθήνα μας δίνει μια τεράστια ευκαιρία να συνδεθούμε με ποδηλάτες από όλο τον κόσμο που έρχονται στην πόλη ή περνούν από αυτή για κάποιον άλλο προορισμό.

Πού μπορούμε να βρούμε τα προϊοντα σας;

Τα προϊόντα μας υπάρχουν σε πολλά σημεία, αλλά την πληρέστερη πληροφορία για όλα μας τα ποδήλατα και τα νέα μας, θα τη βρείτε στο website μας. Και φυσικά μπορείτε να μας επισκεφθείτε στο κατάστημά μας στην Κυψέλη, στην οδό Σύρου 42. Επίσης μας βρίσκετε σε Instagram και Facebook.

donhou-bicycles-4.jpg?mtime=20220616002820#asset:354781

Ήταν δύσκολη η δημιουργία μιας μικρής επιχείρησης; Ειδικά στην Ελλάδα. Υπάρχει ισχυρός ανταγωνισμός;

Θα είμαι ειλικρινής με την εμπειρία μου. Το να ξεκινήσεις και να «τρέξεις» μια μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο (η σύγκριση γίνεται φυσικά με τη Μ. Βρετανία, καθώς από εκεί έχω αντίστοιχη εμπειρία). Υπάρχουν πολλά εμπόδια, πολλά έξοδα και τα πάντα παίρνουν πολύ χρόνο. Από την εμπειρία μου, κάτι τέτοιο απωθεί τον υποψήφιο επιχειρηματία και του στερεί τη δημιουργικότητα.

Πώς σας επηρέασε η πανδημία; Άλλαξε με κάποιο τρόπο τη στρατηγική σας;

Η πανδημία μου έδωσε την ευκαιρία να οργανωθώ και να σχεδιάσω. Αν δεν ήταν η πανδημία δεν θα είχα τον χρόνο να ετοιμάσω το άνοιγμα της επιχείρησής μου ή ακόμα και να μεταφέρω την παραγωγή στην Ελλάδα.

Τι κάνει την επιχείρησή σου ξεχωριστή; Ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα;

Νομίζω ότι αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε είναι ότι δημιουργούμε με τους πελάτες μας σχέσεις που διαρκούν. Η προσοχή μας στη λεπτομέρεια και το ότι καταλαβαίνουμε ότι κατασκευάζουμε για κάθε πελάτη το ποδήλατο που έχει ονειρευτεί.

Τι γνώμη έχουν οι πελάτες σας για τα ποδήλατά σας; Έχετε κάποιο feedback;

Ένα πράγμα που αποτελεί την ταυτότητά μας είναι η σχέση μας με τους πελάτες. Όταν φτιάχνεις ένα ποδήλατο κατά παραγγελία για κάποιον, επικοινωνείς μαζί του για μεγάλο χρονικό διάστημα και χτίζεις μια σχέση. Έχουμε πολλούς πελάτες που ξαναέρχονται σε μας, και επίσης κρατάμε επαφή με αρκετούς πελάτες μας μέσα από τις βόλτες που κάνουμε με τα ποδήλατα που έχουμε κατασκευάσει για αυτούς. Ελπίζω σύντομα να οργανώσω την πρώτη βόλτα με ποδηλάτες που χρησιμοποιούν τα ποδήλατά μας, αλλά και να καλέσω ποδηλάτες-πελάτες από τη Μ. Βρετανία και τον υπόλοιπο κόσμο εδώ, στην Αθήνα, για να δουν όλα αυτά τα εξαίρετα ποδήλατά μας.

Πού βλέπετε την επιχείρησή σας σε 5 χρόνια από τώρα;

Θα θέλαμε να έχουμε μεταφέρει ολοκληρωτικά την παραγωγή στην Ελλάδα και να έχουμε συστήσει στο κοινό το πρώτο ποδήλατο μαζικής παραγωγής (όχι κατά παραγγελία δηλαδή), που θα έχει και χαμηλότερο κόστος. Αυτό θα το κάνουμε γιατί θέλουμε να αυξήσουμε την παραγωγή μας και να αναπτύξουμε ένα μέρος της επιχείρησής μας που έχει να κάνει με την αστική κινητικότητα, σε μια εποχή που οφείλουμε να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και να ζούμε με λιγότερους ρύπους.

Πώς μάθατε για το The People's Trust;

Έχω φίλους που συνεργάστηκαν με το The Peoples Trust και έτσι μου το σύστησαν. Είμαι για πάντα ευγνώμων στον οργανισμό. Δεν θα μπορούσα να είχα ξεκινήσει την επιχείρησή μου στην Ελλάδα χωρίς τη βοήθειά τους!

Με ποιο τρόπο σας υποστήριξε ο οργανισμός;

Η οικονομική υποστήριξη που έλαβα με βοήθησε να «στήσω» το κατάστημα στην Κυψέλη και να εξοπλίσω το εργαστήριό μου με καλύτερα μηχανήματα και εργαλεία που θα βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που λάβαμε από το The People’s Trust αξιοποιούνται με τον κατάλληλο τρόπο.

Θα πρότεινες το The Peoples Trust σε ένα νέο επιχειρηματία;

Ασυζητητί!

donhou-bicycles-2.jpg?mtime=20220616002819#asset:354779


Το The People’s Trust είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντας μικροχρηματοδότηση μέχρι το ποσό των €10.000 και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Ο οργανισμός έχει ως ιδρυτικό και βασικό χρηματοδότη το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr