NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Μ. Τζέης, Atradius: Ανοδικό ράλι στις εταιρείες τεχνολογίας, ζήτηση για αλλαγές στα όρια

Μ. Τζέης, Atradius: Ανοδικό ράλι στις εταιρείες τεχνολογίας, ζήτηση για αλλαγές στα όρια

Σε ράλι ανόδου επιδίδονται οι εταιρείες τεχνολογίας, ειδικότερα ο κλάδος των υποδομών τεχνολογίας και ψηφιακής επικοινωνίας (ICT). H Atradius εδράζει τις καλές προοπτικές του κλάδου στις διαδικασίες επιτάχυνσης της ψηφιοποίησης των υποδομών και του βιομηχανικού αυτοματισμού.

Σε ζήτηση της αύξησης των πιστωτικών ορίων οδηγεί νομοτελειακά η αναζωπύρωση της προσφοράς και της ζήτησης τις εταιρείες τεχνολογίας δηλώνει στο epixeiro.gr ο Γενικός Διευθυντής της Atradius στην Ελλάδα, Μάκης Τζέης. Οι ασφαλιστές πιστώσεων δίνουν όρια με στόχο να ενισχυθεί η οικονομία ωστόσο εξετάζουν δύο πράγματα: την οικονομική ισχύ ανά κλάδο και ανά επιχείρηση συμπληρώνοντας ότι τα στοιχεία που έχει η Atradius για τις προοπτικές του κλάδου της τεχνολογίας / ICT είναι πολύ θετικά.

Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές: Τα δυνατά σημεία και παράγοντες ανάπτυξης

Ανθεκτικές είναι οι επιδόσεις του κλάδου: Οι επιχειρήσεις τεχνολογίας και ψηφιακής επικοινωνίας αύξησαν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή και τις πωλήσεις τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το 2021, οι κύριοι επιμέρους κλάδοι κατέγραψαν διψήφιους ρυθμούς αύξησης παραγωγής. Αναλυτικότερα, η παραγωγή υπολογιστών αυξήθηκε κατά 14,2%, τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα αυξήθηκαν κατά 19,6% και οι τηλεπικοινωνίες κατά 10,4%.

Οικονομική ισχύς: Τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων αυτών έχουν αυξηθεί σε πολλές βασικές αγορές με τις περισσότερες εταιρείες να έχουν περάσει τις αυξήσεις που έγιναν σε ημιαγωγούς στους τελικούς πελάτες.

Η διαθεσιμότητα των τσιπ: Ενώ, η προσφορά των ημιαγωγών εξακολουθεί να είναι περιορισμένη προς το παρόν, τα χειρότερα για την έλλειψη των τσιπ φαίνεται να έχουν περάσει και τελειώσει. Σε εξέλιξη, ως εκ τούτου βρίσκονται μεγάλες επενδύσεις για να αυξηθεί η παραγωγή των τσιπ από το 2024. Η δε, αύξηση της παραγωγής των υπολογιστών που ενσωματώνουν τσιπ αναμένεται να επιταχυνθεί ξανά από το 2023 καθώς και του εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών και των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης.

Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές: καθοδικοί κίνδυνοι

Παρατεταμένο περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και επιτόκια: Ο μακροχρόνιος υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη θα μπορούσε να διαβρώσει περαιτέρω τα πραγματικά εισοδήματα των καταναλωτών, οδηγώντας σε μείωση των πωλήσεων των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης των εταιρειών τεχνολογίας. Η απότομη αύξηση των επιτοκίων και η επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τις επενδύσεις επιχειρήσεων αυτών.

Παράταση καθεστώτος Covid: Ένα άλλο κύμα της πανδημίας και τα επακόλουθα lockdown, όπως συνηθίζεται, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις επενδύσεις ICT των εταιρειών τεχνολογίας, αλλάζοντας και πάλι τις ισορροπίες της προσφοράς και της ζήτησης Τα συνεχιζόμενα lockdown στην Κίνα, λόγω της πολιτικής του Πεκίνου για μηδενικό Covid μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά τις αλυσίδες εφοδιασμού ICT σε όλοn τον κόσμο.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ημιαγωγών στον κόσμο. Ενώ το πυρίτιο παραμένει το κύριο συστατικό των τσιπ, το neo gas αέριο χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό στη χάραξη του πυριτίου Ένας μακροχρόνιος πόλεμος θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις neo gas, εάν οι κατασκευαστές τσιπ δεν μπορέσουν να εξασφαλίσουν τις βασικές πρώτες ύλες από άλλον προμηθευτή. Αυτό θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στην παραγωγή και την προσφορά ημιαγωγών.

Μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές: δυνατά σημεία και μοχλοί ανάπτυξης

Επέκταση υψηλής τεχνολογίας. Τα ηλεκτρονικά ICT είναι ένα τομέας σύγχρονος που βασίζεται στην τεχνολογία. Συγκεκριμένα, το τμήμα ημιαγωγών έχει υψηλή προστιθέμενη αξία -και παρέχει ισχυρά περιθώρια ανάπτυξης για τους κατασκευαστές.

Η επέκταση της παραγωγής ημιαγωγών αποτελεί στρατηγικό στόχο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε πρόσφατα έναν «Νόμο για τα τσιπ» αξίας 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να στηρίξει την εγχώρια παραγωγή ημιαγωγών αιχμής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης έχει ανακοινώσει ότι θα επενδύσει συνολικά 45 δισεκατομμύρια ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη, υποδομές και παραγωγή που σχετίζονται με την τεχνολογία των τσιπ έως το 2030.

Μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές: περιορισμοί και καθοδικοί κίνδυνοι

Κορεσμός της αγοράς. Σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες, η αγορά για ορισμένα προϊόντα TCP για παράδειγμα: υπολογιστές, tablet και smartphone πλησιάζει στο τέλος, γεγονός που επηρεάζει τις προοπτικές ανάπτυξης.

Οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας. Τα εμπορικά ζητήματα έχουν μεταδοθεί στην τεχνολογία, με τις κυβερνήσεις Τραμπ και Μπάιντεν να επιβάλλουν κανονισμούς για να εμποδίσουν τις κινεζικές εταιρείες να αποκτήσουν τεχνολογίες και εξοπλισμό κατασκευής ημιαγωγών των ΗΠΑ.

Και οι δύο πλευρές, εν τω μεταξύ, αντιλαμβάνονται τον ρόλο της υψηλής τεχνολογίας ως στρατηγικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξή τους. Ωστόσο, μία περαιτέρω επιδείνωση της σχέσης Κίνας-ΗΠΑ, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ICT και ενδεχομένως να οδηγήσει σε τεχνολογικές αποκλίσεις, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη του 5G, αλλά και σε χαμηλότερους ρυθμούς παραγωγής.

Ζήτημα Ταϊβάν. Δεδομένης της παγκόσμιας σημασίας της παραγωγής ημιαγωγών στην Ταϊβάν, μια κλιμάκωση των σημερινών εντάσεων στην Ταϊβάν μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην προσφορά των τσιπ για τμήματα ICT που καταναλώνουν τσιπ, αλλά και άλλους κλάδους στον κόσμο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr