NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Έργο διαπεριφερειακής συνεργασίας CREATURES: Συνέργειες μεταξύ τουριστικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων

Έργο διαπεριφερειακής συνεργασίας CREATURES: Συνέργειες μεταξύ τουριστικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων

Η πολιτιστική κληρονομιά των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αποτελεί βασική συνισταμένη του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος, μέσω του συνδυασμού τουριστικών (π.χ. επίσκεψη σε μια περιοχή για διακοπές) και πολιτιστικών δραστηριοτήτων (π.χ. επίσκεψη σε μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχαιολογικούς χώρους) και αποτελεί βασικό πόλο έλξης για δεκάδες εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

H ανάπτυξη τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά μιας περιοχής μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική της ανάπτυξη προσφέροντας βιωματικές τουριστικές και πολιτιστικές εμπειρίες στους επισκέπτες. Η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των Πολιτιστικών και Δημιουργικών Τομέων (ΠΔΤ) (Cultural and Creative Industries) αποτελεί στόχο έργων διαπεριφερειακής συνεργασίας που έχουν ως αντικείμενο την ενίσχυση του βιώσιμου βιωματικού τουρισμού στις περιφέρειες της ΕΕ.

Ένα από τα έργα διαπεριφερειακής συνεργασίας για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τουρισμού είναι το έργο “CREATURES – Promoting Creative Tourism through new Experiential and Sustainable Routes” (2020-2023). Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ERDF) μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος διαπεριφερειακής συνεργασίας Interreg ADRION και από εθνικούς πόρους. Το έργο συντονίζει ο οργανισμός Metropolitan City of Bologna (Ιταλία) και συμμετέχουν οι εξής εταίροι: Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα), Friuli Venezia Giulia Autonomous Region (Ιταλία), Urban Planning Institute of the Republic of Slovenia (Σλοβενία), Επιστημονικό Πάρκο Πατρών (Patras Science Park) (Ελλάδα), Regional Development Agency Dubrovnik-Neretva County (Κροατία), Regional Directorate of Cultural Heritage – Vlora (Αλβανία) και School of Economics and Business in Sarajevo, University of Sarajevo (Βοσνία και Ερζεγοβίνη). Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας κ. Ελένη Αποσπόρη.

Το έργο CREATURES στοχεύει στην ενίσχυση της σύνδεσης των ΠΔΤ με τον τομέα του τουρισμού μέσω του σχεδιασμού και της προβολής νέων βιωματικών και βιώσιμων τουριστικών και πολιτιστικών διαδρομών με τη χρήση νέων διαδραστικών τεχνολογιών (εφαρμογή για smartphones και πολυμεσική εφαρμογή περιπτέρων πληροφόρησης) στις συμμετέχουσες περιφέρειες. Επιπλέον, το έργο στοχεύει στην ενίσχυση των ΠΔΤ στις συμμετέχουσες περιφέρειες μέσω της ανάπτυξης προτάσεων πολιτικής για την υποστήριξη των ΠΔΤ και δράσεων εκπαίδευσης και καθοδήγησης (mentoring) προς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους ΠΔΤ στις συμμετέχουσες περιφέρειες.

Στο πλαίσιο του έργου CREATURES, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργάνωσε στις 8 και 9 Ιουνίου 2022 Συνάντηση Εργασίας στην Αθήνα. Στη συνάντηση συζητήθηκε ο σχεδιασμός και η αξιολόγηση τουριστικών διαδρομών και η ανάπτυξη και αξιολόγηση της εφαρμογής CREATOURES για smartphones, και των πολυμεσικών εφαρμογών που θα εγκατασταθούν σε πληροφοριακά περίπτερα (information kiosks) και οι οποίες θα παρέχουν στους επισκέπτες πληροφορίες για την διαδρομή που θα ακολουθήσουν, τα σημεία ενδιαφέροντος που μπορούν να επισκεφθούν, την ιστορία των διαδρομών και τις υπηρεσίες που παρέχονται. Με την ολοκλήρωση του το έργο θα καλύπτει 14 διαδρομές σε 7 περιφέρειες στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου που θα προσφέρουν στους τουρίστες ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και σημείων ενδιαφέροντος. Μία από τις τουριστικές διαδρομές στην Ελλάδα είναι η διαδρομή “Route of Creativity” μεταξύ Πάτρας και Πύργου, που αναδεικνύει τη δημιουργική οικονομία στην Πάτρα και τον Πύργο μέσω των Creative Hubs που λειτουργούν στις δύο αυτές πόλεις, και περιλαμβάνει μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας, και άλλα μνημεία, φυσικές τοποθεσίες και εμπειρίες τοπικής γαστρονομίας κατά μήκος της διαδρομής. Στην περίπτωση της πόλης της Ljubljana (Σλοβενία), η τουριστική διαδρομή εστιάζει στην ιστορία και την αρχιτεκτονική των γεφυρών κατά μήκος του ποταμού Ljubljanica που διασχίζει την πόλη. Η διαδρομή “Julius Cesar” στη νότια Αλβανία συνδυάζει οικολογική διαμονή, τοπική γεωργική παραγωγή και πολιτιστικά μνημεία στην περιοχή του Αυλώνα, ενώ η διαδρομή “Piccola Cassia (Bologna–Bazzano)” (Ιταλία) ακολουθεί την αντίστοιχη αρχαία ρωμαϊκή διαδρομή και προσφέρει στους τουρίστες τη δυνατότητα συμμετοχής σε δραστηριότητες τοπικής γευσιγνωσίας και οινογνωσίας, ποδηλασίας, μουσικής και θεάτρου.

Το έργο CREATURES πρόκειται να ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2023.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr