NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Οι συνδέσεις 5G θα ξεπεράσουν το 1 δισ. το 2022, παρά την οικονομική αναταραχή

Οι συνδέσεις 5G θα ξεπεράσουν το 1 δισ. το 2022, παρά την οικονομική αναταραχή

Ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης «βλέπουν» οι παγκόσμιες συνδέσεις 5G, σύμφωνα με έρευνα της CCS Insight. Και αυτή η ενδιαφέρουσα εξέλιξη κάνει την εμφάνιση της παρά την οικονομική αναταραχή που έχει υπάρξει τους τελευταίους μήνες.

Μετά από δύο χρόνια αναταραχής που είδαν την ανάπτυξη και την επέκταση των δικτύων πέμπτης γενιάς να διαταράσσονται από την πανδημία, την εμφάνιση του κάνει, σύμφωνα με την ανάλυση, ένα σαφές μονοπάτι για την ευρύτερη υιοθέτηση του 5G. Αυτό, όπως τονίζεται, οφείλεται στην τεράστια διαθεσιμότητα smartphone που υποστηρίζουν τα δίκτυα αυτής της τεχνολογίας, στις βελτιωμένες στρατηγικές των παρόχων αλλά και στις ενάρξεις διαθεσιμότητας των υποδομών, μετά από καθυστερήσεις.

«Παρά τα χρόνια της πανδημίας Covid-19 και τα προβλήματα που αυτή δημιούργησε, η αγορά βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση καθώς μπαίνουμε στο δεύτερο εξάμηνο του 2022» σχολίασε ο James Manning Smith, ανώτερος αναλυτής της CCS Insight. «Ο κόσμος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια ζοφερή μακροοικονομική και γεωπολιτική προοπτική το 2022, σε συνδυασμό με δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ωστόσο, η μετάβαση των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας στα δίκτυα 5G πρόκειται να σημειώσει καλή πρόοδο, με τις συνδέσεις 5G να προβλέπεται πως σχεδόν θα διπλασιαστούν, φτάνοντας στα 1,2 δισεκατομμύρια».

Η χρήση σε smartphone, σε tablet με συνδεσιμότητα μέσω δικτύων κινητής, σε φορητούς υπολογιστές και σε άλλες συσκευές, θα αντιπροσωπεύει το 99% των συνδέσεων 5G παγκοσμίως το 2022. «Η συνδεσιμότητα 5G έχει γίνει πλέον τυπικό χαρακτηριστικό των premium smartphones και έχει παρουσιάσει μια ισχυρή ώθηση στα medium-range κινητά τηλέφωνα», παρατηρεί ο Manning Smith. «Με 681 εκατομμύρια νέα τηλέφωνα -το 44% του συνόλου των πωλήσεων κινητών τηλεφώνων το 2022- να αναμένεται πως θα προσφέρουν συνδεσιμότητα 5G, αναπτύσσεται μια ισχυρή βάση κινητών τηλεφώνων με δυνατότητα 5G».

Αυτό, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, συμβαίνει παρά τις προσδοκίες για μια αδύναμη χρονιά για την αγορά κινητής τηλεφωνίας, η οποία πλήττεται από τους περιορισμούς της προσφοράς και τη μείωση της ζήτησης. Ωστόσο, αυτή η αρνητική τάση είναι λιγότερο έντονη σε οτιδήποτε σχετίζεται με τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, καθώς το 5G φαίνεται πως βρίσκεται σε προτεραιότητα από τους κατασκευαστές chipset και κινητών τηλεφώνων, ενώ εντοπίζεται στο πιο ακριβό τμήμα της αγοράς, εκεί όπου σημειώνεται υψηλότερο περιθώριο κέρδους και μια ζήτηση που παραμένει ισχυρή.

Μέχρι το 2026, η CCS Insight προβλέπει 4 δισεκατομμύρια συνδέσεις 5G, που θα αντιπροσωπεύουν το 45% του συνόλου παγκοσμίως. Το 2026, το 5G θα είναι σε καλό δρόμο για να γίνει μια «ώριμη» τεχνολογία σε προηγμένες αγορές όπως η Βόρεια Αμερική και η Δυτική Ευρώπη. Ωστόσο, μια καθυστερημένη μετάβαση σε περιοχές όπως η Ινδία, η Μέση Ανατολή και η Αφρική, θα παραμείνει εμφανής. Παρά την ύπαρξη ορισμένων κόμβων υψηλής τεχνολογίας και σημείων που προσφέρουν συνδεσιμότητα 5G, η συνολική ευρεία κάλυψη αυτών των δικτύων στον αναπτυσσόμενο κόσμο φαίνεται πως έχει ακόμη πολύ δρόμο να καλύψει.

Παράλληλα, ένας τομέας που αναμένεται πως θα ενισχυθεί το 2022 είναι η σταθερή ασύρματη πρόσβαση - αυτή παρέχει μια εναλλακτική λύση που βασίζεται στα δίκτυα κινητής, έναντι της ευρυζωνικής γραμμής οπτικών ινών ή χαλκού. Η CCS Insight αναμένει ότι οι σταθερές ασύρματες συνδέσεις 5G θα αυξηθούν κατά 160% το 2022, σε 7 εκατομμύρια παγκοσμίως. «Ο ανταγωνισμός στο τμήμα των σταθερών ασύρματων συνδέσεων αυξάνεται, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική», σχολιάζει ο Smith. «Η T-Mobile, η Verizon και η AT&T αντιμετωπίζουν τη σταθερή ασύρματη πρόσβαση 5G ως αναπόσπαστο μέρος των στρατηγικών τους για το 5G και αυτό ήδη αποδίδει καρπούς, με την T-Mobile να αναφέρει πάνω από 1 εκατομμύριο πελάτες».

Αν και οι συνδέσεις σταθερής ασύρματης πρόσβασης 5G θα παραμείνουν λίγες σε σύγκριση με τις ευρυζωνικές συνδέσεις που βασίζονται στις οπτικές ίνες και τα καλώδια, όλο και περισσότεροι φορείς εκμετάλλευσης παγκοσμίως «κοιτούν» προς το 5G για να παρέχουν οικιακές ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας, χωρίς κόστος ανάπτυξης δικτύων οπτικών ινών. Η CCS Insight προβλέπει ότι αυτές οι συνδέσεις είναι έτοιμες να παρουσιάσουν σημαντική αύξηση, φτάνοντας στα 83 εκατομμύρια το 2026.

Οι εφαρμογές Machine-to-Machine (M2M) και το cellular Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) προσφέρουν, και αυτά με τη σειρά τους, τεράστιες υποσχέσεις ανάπτυξης για το 5G, μέσα στην τρέχουσα δεκαετία, καθώς εμφανίζονται νέες συσκευές και εφαρμογές 5G IoT. Ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται το 2022, αν και από ένα μικρό σύνολο, καθώς οι συνδέσεις 5G IoT αναμένεται πως θα φτάσουν τα 9 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους. Έως το 2026, η CCS Insight αναμένει 455 εκατομμύρια συνδέσεις 5G M2M και IoT, με την Κίνα να πρωτοστατεί χάρη στις σημαντικές επενδύσεις στη μεταποίηση και σε άλλους κλάδους υψηλής τεχνολογίας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr