NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Το CERN θα τερματίσει τη συνεργασία με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία το 2024

Το CERN θα τερματίσει τη συνεργασία με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία το 2024
21_06_2022 | 14:56 21_06_2022 | 15:00
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Καινοτομία & έρευνα

​Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN), που χειρίζεται τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων, θα σταματήσει κάθε συνεργασία με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία το 2024, ως απάντηση στη συνεχιζόμενη επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Η απόφαση ελήφθη κατά την 208η συνεδρίαση του συμβουλίου του CERN, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (16 Ιουνίου) και έπεται μιας προηγούμενης αναστολής κάθε νέας συνεργασίας με τη Ρωσία, την οποία ανακοίνωσε το CERN τον Μάρτιο μετά από παρότρυνση Ουκρανών φυσικών.

Το CERN, το οποίο ανακάλυψε το σωματίδιο μποζονίου Higgs το 2012 χρησιμοποιώντας τον Μεγάλο Επιταχυντή, έχει ένα σύστημα Διεθνών Συμφωνιών Συνεργασίας σε ισχύ με χώρες που δεν είναι μέλη του οργανισμού.

Οι συμφωνίες αυτές καλύπτουν πενταετείς περιόδους και συνήθως ανανεώνονται «σιωπηρά» πριν λήξουν. Το CERN ή τα συνεργαζόμενα κράτη μπορούν να τερματίσουν τη συμφωνία με γραπτή ειδοποίηση καταγγελίας που θα επιδοθεί τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την ημερομηνία ανανέωσης.

Η συμφωνία του CERN με τη Ρωσική Ομοσπονδία λήγει τον Δεκέμβριο του 2024 και η συνεργασία με τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας λήγει τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr