NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Τρ. Πειραιώς: Στο 5,8% εκτιμάται ο ρυθμός ανάπτυξης και στο 13,3% η άνοδος του ΑΕΠ για το 2022

Τρ. Πειραιώς: Στο 5,8% εκτιμάται ο ρυθμός ανάπτυξης και στο 13,3% η άνοδος του ΑΕΠ για το 2022

Το α’ τρίμηνο του 2022 το πραγματικό ΑΕΠ διατηρεί σταθερά ανοδική τροχιά σε τριμηνιαία βάση και αυξάνεται κατά 2,3% qoq, ενώ η προς τα πάνω αναθεώρηση των στοιχείων του Q4.21 οδήγησε την εκτίμηση του carry over effect για το 2022 στο 2,1% αναφέρει στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων η Τράπεζα Πειραιώς.

H αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση κατά 7,0% συνδέεται κυρίως με τη θετική συμβολή της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων, ενώ η άνοδος του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 15,0% yoy (4,4% qoq), υποδηλώνει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας αλλά και την αρνητική επίπτωση των πληθωριστικών πιέσεων στον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξής της.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Πειραιώς το 2022 ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 5,8% και η άνοδος του ονομαστικού ΑΕΠ στο 13,3%, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 8,8% και ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ στο 7,0%. Η άνοδος του ονομαστικού ΑΕΠ αναμένεται να έχει θετική επίπτωση στη σταδιακή αποκλιμάκωση του λόγου δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ.

Το Eurogroup στις 16.6.22 μεταξύ άλλων, χαιρετίζει την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας, μετά τη λήξη της στις 20.08.22, λόγω της επιτυχούς υλοποίησης του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων. Η παρακολούθηση της οικονομίας θα συνεχιστεί τόσο στο πλαίσιο της καθιερωμένης μεταπρογραμματικής εποπτείας όσο και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Επίσης, ανακοίνωσε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για να εγκριθεί η εκταμίευση της 7ης δόσης των μέτρων για το χρέος που εξαρτώνται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, ύψους € 748 εκατ.

Διεθνείς Εξελίξεις

H Fed στη συνεδρίαση του Ιουνίου προχώρησε σε επιθετική αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 75μβ. Όμως, ο πρόδρομος δείκτης για τον καταναλωτή διαμορφώνεται στο ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο. Προκύπτει, επομένως, ο προβληματισμός για το μέχρι πότε η Fed θα μπορεί να αυξάνει με επιθετικό τρόπο τα επιτόκια χωρίς να επιβαρύνει αισθητά την οικονομική δραστηριότητα καθώς από τον Σεπτέμβριο θα μειώνει και το ενεργητικό της κατά 95 δισ. δολ. το μήνα. Σε αυξήσεις επιτοκίων προχώρησαν επίσης η ΒοΕ και η SNB.

Συνεπώς, η ΕΚΤ φαίνεται πως έχει καθυστερήσει αισθητά στην μετάβασή της προς μία αυστηρή νομισματική πολιτική. Στην πρόσφατη συνεδρίασή της ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει κατά 25 μ.β. τα παρεμβατικά επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουλίου και ότι προτίθεται να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις από τον Σεπτέμβριο. Όμως, ο πληθωρισμός στην ΕΖ ανήλθε τον Μάιο στο ιστορικά υψηλότερο επίπεδό του, ενώ η αποκλιμάκωση φαίνεται να καθυστερεί. Επιπλέον, η ΕΚΤ οφείλει να δώσει μια πειστική λύση στον πιθανό χρηματοπιστωτικό κατακερματισμό της Ευρωζώνης που δύναται να καταστήσει την μετάδοση της νομισματικής πολιτικής αναποτελεσματική.

Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στην Κίνα και η άρση κάποιων περιορισμών οδήγησε σε ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάιο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr