TechReporter: Ψηφιακές κάρτες, υπολογιστικά νέφη και μερικές απολύσεις
Από την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας μέχρι το Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημόσιου Τομέα και από τις απολύσεις στο Netflix μέχρι την ανάθεση καθηκόντων Γενικού Διευθυντή Τηλεπικοινωνιών στη ΔΕΗ, ο TechReporter σας μεταφέρει, και αυτήν την εβδομάδα, τις νεότερες τεχνολογικές εξελίξεις.
Οι νέες ψηφιακές εφαρμογές που υποστηρίζουν την υλοποίηση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας είναι, πλέον, διαθέσιμες στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Έτσι, από 1ης Ιουλίου, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ (και σταδιακά το σύνολο των εργαζομένων στη χώρα), κατά την είσοδό τους στον χώρο εργασίας, θα «σκανάρουν» στο Ergani CardScanner (δηλ. την εφαρμογή που είναι διαθέσιμη για τις επιχειρήσεις) τον προσωπικό κωδικό QR code που εμφανίζει η εφαρμογή myErgani mobile app, προκειμένου να δηλώνουν τη έναρξη και λήξη της εργασίας. Έτσι, με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα καταγράφονται αυτόματα οι ώρες εργασίας και οι υπερωρίες των εργαζομένων.
Τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Δεδομένων «Κνωσός» που λειτουργεί το ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET, στους χώρους του Πανεπιστημίου Κρήτης, επισκέφτηκε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Εκεί θα ξεκινήσει να λειτουργεί πάρα πολύ σύντομα ένα από τα μεγαλύτερα Data Center της χώρας, το «Κνωσός II». Πρόκειται, όπως αναφέρεται, για το νέο οικολογικό κέντρο δεδομένων το οποίο αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας. Ήδη, στους χώρους του Πανεπιστημίου Κρήτης λειτουργεί το πρώτο Data Center του ΕΔΥΤΕ, και με την εγκατάσταση και λειτουργία του νέου Κέντρου Δεδομένων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναμένεται να αποτελεί σημείο αναφοράς και επίκεντρο για όλη την Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και η Γ.Γ. Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα Βιβή Χαραλαμπογιάννη, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της ΚτΠ Δημήτρη Ασκούνη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Σταύρο Ασθενίδη, παρουσίασαν την Πέμπτη το νέο Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημόσιου Τομέα. Το νέο ΣΔΑΔ, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι μία προηγμένη ψηφιακή πλατφόρμα υπό την οποία θα ενοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες Διοίκησης – Διαχείρισης του Ανθρώπινου Δυναμικού του συνόλου των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης. Υπό τη διαχείριση του υπουργείου Εσωτερικών θα συλλέγει, θα διαλειτουργεί με άλλα συστήματα του Δημοσίου και θα επεξεργάζεται τα δεδομένα περίπου 3537 φορέων και 9131 διαχειριστών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διάλογο με τα κράτη μέλη σχετικά με την από κοινού δημιουργία συνεργατικού υπολογιστικού νέφους για την πολιτιστική κληρονομιά, το οποίο θα συμβάλει στη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών πολιτιστικών θησαυρών μέσω ψηφιακής υποδομής. Το υπολογιστικό νέφος αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας και της συνδημιουργίας μεταξύ του πολιτιστικού, του δημιουργικού και του τεχνολογικού τομέα. Με προβλεπόμενο προϋπολογισμό ύψους 110 εκατ. ευρώ έως το 2025 από το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», θα επιτρέψει την διεπιστημονική συνεργασία μεγάλης κλίμακας μεταξύ ειδικών, όπως επιστημόνων, επιμελητών, αρχειονόμων και συντηρητών στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Μετά από διάλογο με την Κομισιόν και το δίκτυο των εθνικών αρχών προστασίας των καταναλωτών (CPC), το TikTok δεσμεύτηκε να ευθυγραμμίσει τις πρακτικές του με τους κανόνες της ΕΕ για τη διαφήμιση και την προστασία των καταναλωτών, και συγκεκριμένα την οδηγία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, την οδηγία για τα δικαιώματα των καταναλωτών και την οδηγία για τις καταχρηστικές ρήτρες των συμβάσεων. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την απόφαση της διαδραστικής υπηρεσίας ζωντανής μετάδοσης βίντεο Twitch να προσχωρήσει στον κώδικα δεοντολογίας της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο.
Ο co-CEO του Netflix, Ted Sarandos, επιβεβαίωσε ότι η πλατφόρμα σχεδιάζει να εισαγάγει ένα πλάνο που θα υποστηρίζεται από διαφημίσεις. «Αφήσαμε ένα μεγάλο τμήμα πελατών στο τραπέζι, το οποίο είναι άνθρωποι που λένε: "Γεια, το Netflix είναι πολύ ακριβό για μένα και δεν θα με πειράζει η διαφήμιση", είπε ο Sarandos. Από την άλλη, οι απολύσεις έπληξαν ξανά την υπηρεσία, καθώς απέλυσε περίπου 300 υπαλλήλους την Πέμπτη. Οι περικοπές αφορούν πολλαπλές επιχειρηματικές λειτουργίες στην εταιρεία, με το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων εργασίας να χάνεται στις Η.Π.Α. Αυτές οι νέες απολύσεις έρχονται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου ο γίγαντας του streaming έκανε έναν αρχικό γύρο περικοπών παρόμοιου μεγέθους τον Μάιο.
Κλείνουμε εντός συνόρων, όπου, σε συνέχεια της ενημέρωσης της προηγούμενης εβδομάδας (Πέμπτη 16/6) σε οδηγούς ταξί και επιβατικό κοινό για την επιβολή της χρέωσης προμίσθωσης, η Beat αποφάσισε τη μείωσή της από €2 σε €1,20, με εφαρμογή από την Παρασκευή 24/6 και ώρα 12:00 μ.μ. Από την άλλη, εξαιρετικά αισιόδοξα μηνύματα σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση της περιόδου προκύπτουν από τα στοιχεία της χρήσης της Uber στην Ελλάδα. Επισημαίνοντας ότι σχεδόν δύο στους τρεις χρήστες που επισκέπτονται την Ελλάδα ανοίγουν το app τους, οι περισσότεροι με το που προσγειώνονται στη χώρα μας, οι φετινά δεδομένα συγκριτικά με αυτά της προ πανδημίας περιόδου χαρακτηρίζονται ως εντυπωσιακά. Τέλος, η Green Panda γίνεται Pandas, ενώ η ΔΕΗ αναθέτει καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Τηλεπικοινωνιών στον Γεώργιο Δαμάσκο.
Σχόλια