NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια
ανάγνωση

Γ. Ρέτσος, ΣΕΤΕ: Ο τουρισμός δεν είναι ο από μηχανής Θεός, απαιτείται σχέδιο

Γ. Ρέτσος, ΣΕΤΕ: Ο τουρισμός δεν είναι ο από μηχανής Θεός, απαιτείται σχέδιο

Μετάβαση σε νέα εποχή για τον τουρισμό στην Ελλάδα επιχειρεί η μελέτη του ΣΕΤΕ «Ελληνικός Τουρισμός 2030 - Σχέδια Δράσης». Το σχέδιο προϋποθέτει τη συνεργασία μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης, κυβέρνησης και των ιδιωτών με στόχο την αύξηση των εσόδων και των επισκέψεων

Σύμφωνα με το Σχέδιο τα έσοδα το 2030 να φθάσουν σε 27 δισ. αυξημένα κατά 52% σε σχέση με το 2019 που ήταν 18 δισ. Οι επισκέψεις στις Περιφέρειες μπορούν να φθάσουν σε 50 εκατ., αυξημένες κατά 27% σε σχέση με το 2019 που ήταν 39 εκατ.. Οι διανυκτερεύσεις μπορούν να φθάσουν σε 307 εκατ., εμφανίζοντας αύξηση κατά 32% σε σχέση με το 2019 που ήταν 233 εκατ. Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να επιτευχθεί με εφικτούς μέσους ετήσιους ρυθμούς μεταβολής την περίοδο μεταξύ 2023 και 2030, της τάξης του 6,2% για τα έσοδα, 3,5% για τις επισκέψεις, και 4% για τις διανυκτερεύσεις.

Σύμφωνα τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο το αποτέλεσμα αυτό να επιτευχθεί, αν προσαρμοστούμε στις νέες παγκόσμιες τάσεις που ήδη διαμορφώνουν τις εξελίξεις στον παγκόσμιο και κατά συνέπεια στον ελληνικό τουρισμό, όπως είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η βιώσιμη ανάπτυξη και η αειφορία, η οικονομία διαμοιρασμού, οι κοινωνικές και δημογραφικές αλλαγές, οι αναδυόμενοι προορισμοί, η ασφάλεια και η διαχείριση κρίσεων.

Οι 4 στόχοι του ΣΕΤΕ

Υπενθυμίζεται ότι οι στόχοι του ΣΕΤΕ για τον ελληνικό τουρισμός είναι: 1ον ωρίμανση και την κατάταξη μας στις μεγάλες αγορές, 2ον Τη διαρκή, αρμονική και επωφελή για την ελληνική οικονομία και τη χώρα σχέση με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, 3ον Την ενότητα του κλάδου, την εργασιακή και κοινωνική ειρήνη,4ον Την ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού καθώς και την ενίσχυση του κοινωνικού μας αποτυπώματος.

Έβγαλε από τα δύσκολα την οικονομία το 2021, χρειάζεται στρατηγική

Σημειώνεται πως ο Ο ελληνικός τουρισμός και το 2021, κέρδισε το δύσκολο στοίχημα, καταγράφοντας σημαντική συνεισφορά στην οικονομία.

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση, έφτασε τα 14,7 εκατ. αφίξεις, και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, διαμορφώθηκαν σε 10,7 δισ. με αύξηση της Μέσης Κατά Κεφαλή Δαπάνης κατά +27% σε σχέση με το 2019, ωστόσο, σύμφωνα με τον Γιάννη Ρέτσο, ο ελληνικός τουρισμός να θεωρείται ο από μηχανής θεός και να λογίζεται ως μια δεδομένη πηγή εσόδων, ακόμα και στις πιο οριακές καταστάσεις; Ιδίως τώρα, που η μια κρίση διαδέχεται την άλλη καθώς ο τουρισμός είναι μια δυναμική και σύνθετη διαδικασία, που απαιτεί τη διαρκή προσαρμογή, απαιτεί σχέδιο, στήριξη, στρατηγική, τόσο στις δύσκολες περιόδους, όσο και στις καλές.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr