NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Από τρεις εταιρείες - κολοσσούς κυριαρχείται η αγορά του cloud

Από τρεις εταιρείες - κολοσσούς κυριαρχείται η αγορά του cloud

Τρεις εταιρείες δείχνουν να κυριαρχούν στον χώρο του cloud computing, έχοντας ενισχύσει τη δυναμική τους μέσα στην πανδημία και δείχνοντας πως βρίσκονται σε θέση να ισχυροποιήσουν, ακόμη περισσότερο, τα μερίδια τους στην αγορά. Πρόκειται για την Google, την Amazon και την Microsoft.

Δεδομένα που προέρχονται από το Synergy Research Group, δείχνουν ότι οι δαπάνες των επιχειρήσεων για υπηρεσίες που σχετίζονται με την cloud υποδομή έφτασαν τα 53 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό το ποσό, που αφορά στο πρώτο της τρέχουσας χρονιάς, είναι αυξημένο κατά 34% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2021, στην ενδέκατη φορά σε δώδεκα τρίμηνα που ο ρυθμός ανάπτυξης από έτος σε έτος βρίσκεται στο εύρος του 34 με 40%.

Καθώς η αγορά του cloud συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, η Amazon συνεχίζει να κατέχει ηγετική θέση σε αυτήν, με το παγκόσμιο μερίδιο της να παραμένει στο 33%. Για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, η ετήσια ανάπτυξή της ήταν πάνω από την ανάπτυξη της συνολικής αγοράς. Την ίδια στιγμή, η Microsoft συνεχίζει να κερδίζει σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες μεριδίου αγοράς ετησίως, ενώ η ετήσια αύξηση μεριδίου αγοράς της Google πλησιάζει τη μία ποσοστιαία μονάδα.

Συνολικά, όλοι οι υπόλοποι πάροχοι cloud αύξησαν τα έσοδά τους κατά περισσότερο από 150% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2018, αν και το συλλογικό τους μερίδιο αγοράς έχει πέσει από 48% σε 36%, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξής τους παραμένουν πολύ χαμηλότεροι από τους ηγέτες της αγοράς - δηλαδή τις τρεις εταιρείες - κολοσσούς, που κατέχουν και τα σημαντικότερα μερίδια του cloud.

Καθώς οι περισσότεροι από τους μεγάλους παρόχους cloud έχουν πλέον δημοσιεύσει τα στοιχεία κερδών τους για το 1ο τρίμηνο, η Synergy εκτιμά ότι τα τριμηνιαία έσοδα από υπηρεσίες υποδομής cloud (συμπεριλαμβανομένων των IaaS, PaaS και των hosted private cloud) έφτασαν τα 52,7 δισεκατομμύρια δολάρια, με τα έσοδα για το δωδεκάμηνο να φτάνουν τα 191 δισεκατομμύρια δολάρια. IaaS και PaaS αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, έχοντας αυξηθεί κατά 37% το πρώτο τρίμηνο.

Η κυριαρχία των μεγάλων παρόχων cloud είναι ακόμη πιο έντονη στο δημόσιο cloud, όπου οι τρεις κορυφαίοι ελέγχουν το 71%. Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά στη γεωγραφία, η αγορά του cloud συνεχίζει να αναπτύσσεται έντονα σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Σύμφωνα με τους αναλυτές του Synergy Research Group, ενώ το επίπεδο του ανταγωνισμού παραμένει υψηλό, η τεράστια και ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά του cloud συνεχίζει να συγκεντρώνεται γύρω από την Amazon, τη Microsoft και την Google.

Εκτός από την κινεζική αγορά, η οποία κυριαρχείται σε απόλυτο βαθμό από τοπικές κινεζικές εταιρείες, οι υπόλοιποι πάροχοι cloud δεν μπορούν να φτάσουν την κλιμάκωση και τη γεωγραφική εμβέλεια των τριών μεγάλων ηγετών της αγοράς. Καθώς η Amazon, η Microsoft και η Google συνεχίζουν να αναπτύσσονται κατά 35-50% ετησίως, άλλοι μη Κινέζοι πάροχοι συνήθως αναπτύσσονται στην περιοχή του 10-20%. Αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, ενδέχεται να είναι ένα ελκυστικό ποσοστό ανάπτυξης για τους μικρότερους παρόχους, εφόσον επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους σε περιφερειακές ή εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπου μπορούν να προσφέρουν διαφοροποίηση.

Η πανδημία ενίσχυσε τις δαπάνες γύρω από το cloud computing, καθώς η ζωή και η εργασία μετατοπίστηκαν στο διαδίκτυο. Οι κορυφαίοι παίκτες της αγοράς του cloud έχουν εδραιώσει την κυριαρχία τους, εν μέρει λόγω των οικονομικών της βιομηχανίας, η οποία απαιτεί τεράστιες επενδύσεις σε διακομιστές και στις εγκαταστάσεις που τους φιλοξενούν.

Όσο μεγαλύτερα γίνονται αυτά τα δίκτυα, τόσο χαμηλότερο είναι το μέσο κόστος κατασκευής και λειτουργίας τους, δίνοντας ένα πλεονέκτημα στις τρεις μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί. Παράλληλα, αποκτούν προβάδισμα από την ικανότητα τους να αναπτύσσουν τα δικά τους chipset, το δικό τους λογισμικό αλλά και όλα τα μέρη της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στο cloud computing.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr