NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για τις αερομεταφορές

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για τις αερομεταφορές

Σημαντικές μεταβολές στους όρους ασφάλισης leasing των αεροσκαφών φέρνει ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Οι εταιρείες χρονομίσθωσης αεροσκαφών μετρούν απώλειες δισεκατομμυρίων από την απάντηση του Κρεμλίνου στις κυρώσεις των Βρυξελλών που δρα εξ ονόματι των κρατών – μελών της Ε. Ε. Ζητούν να αποζημιωθούν με δισεκατομμύρια δολάρια από τις ασφαλιστικές, οι οποίες όμως προβάλλουν ισχυρές αντιστάσεις υπαινισσόμενες τον πόλεμο.

Με αγωγές ξεκίνησε η εαρινή περίοδος για τις ασφαλιστικές που ελέγχουν τον κλάδο των αερομεταφορών. Η Aercap –η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία leasing αεροσκαφών επιχειρεί δριμεία επίθεση προς τις ασφαλιστικές, υποστηρίζοντας ότι οι ασφαλιστικές αθέτησαν τον λόγο τους. Αξιώνει περί τα 3,5 δισεκατομμύρια από την AIG για ζημιές που υπέστη από τις κατασχέσεις μισθωμένων αεροσκαφών στα ρωσικά εδάφη, μετά από τις κυρώσεις που επέβαλλε η Δύση στην Ρωσία.

Η Munich Re είναι μία ακόμα (αντ)ασφαλιστική που παρέλαβε μηνυτήρια αναφορά μαζί με άλλες ασφαλιστικές. Η Munich Re ελέγχει παγκοσμίως το 49,96% του κλάδου των αερομεταφορών με καλύψεις κατά παντός κινδύνου all-risks cover στην Aercap. Η ίδια υποστηρίζει ότι τα ασφαλιστήρια κατά παντός κινδύνου περιέχουν εξαιρέσεις πολέμου. Ωστόσο οι Jefferies τονίζουν ότι οι ασφαλισμένοι που έχουν καλύψεις all-risk policies συμπεριλαμβανομένου και της Aercap έχουν καλύψεις για κινδύνους πολέμου.

Η Aercap έγραψε καθαρές ζημιές ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους πρώτους μήνες του 2022 μετά από την κατάσχεση 124 αεροσκαφών και πιστεύει ότι η δικαίωσή της θα έρθει αφού εκδικαστεί η υπόθεση.

Οι Ρώσοι αερομεταφορείς μισθώνουν υψηλό ποσοστό αεροσκαφών σε σχέση με αυτό που εκμεταλλεύονται. Παγκοσμίως το 51% των αεροσκαφών είναι μισθωμένα. Στην Ρωσία το 86% των αεροσκαφών είναι μισθωμένο, ενώ στις ΗΠΑ το 21%. Στην Ευρώπη μισθωμένο είναι το 61% του στόλου, ενώ το μερίδιο της Βραζιλίας και της Ινδία είναι 85%.

Η αγορά εκτιμά πως οι συνολικές απώλειες στο χώρο των αερομεταφορών θα κυμανθούν μεταξύ 10 με 35 δισεκατομμύρια δολάρια.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr