NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Κύπρος
ανάγνωση

​Ψηφιακή Ευρώπη​: 3,75 εκατ. για το πρώτο δίκτυο κβαντικών οπτικών επικοινωνιών​​ στην Κύπρο

​Ψηφιακή Ευρώπη​: 3,75 εκατ. για το πρώτο δίκτυο  κβαντικών οπτικών επικοινωνιών​​ στην Κύπρο

Χρηματοδότηση ύψους 3,75 εκατομμυρίων ευρώ εξασφάλισε η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) «Ψηφιακή Ευρώπη», για την υλοποίηση του πρώτου εθνικού δικτύου κβαντικών επικοινωνιών στη χώρα, καταλαμβάνοντας την 7η θέση (μαζί με την Ολλανδία) ανάμεσα σε 25 συνολικά συμμετοχές.

Η εθνική πρόταση της Κύπρου αποτελεί προϊόν κοινοπραξίας (consortium), της οποίας ηγήθηκε το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, με επιστημονικούς συνεργάτες το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας, την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), το Κυπριακό Ερευνητικό και Ακαδημαϊκό Δίκτυο (ΚΕΑΔ) και την εταιρεία Hellas-Sat. Το συνολικό κόστος ανάπτυξης του δικτύου ανέρχεται στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ και θα συγχρηματοδοτηθεί ισόποσα από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Στο πλαίσιο του έργου, με ονομασία «CyQCI», θα δημιουργηθεί ένα προηγμένο πειραματικό οπτικό δίκτυο στην Κύπρο, βασισμένο σε διανομή κβαντικών κλειδιών (QKD), το οποίο θα επιτρέπει την εξαιρετικά ασφαλή μεταφορά πληροφοριών μεταξύ κρίσιμων δημόσιων, ακαδημαϊκών και βιομηχανικών τελικών χρηστών στην Κύπρο. Παράλληλα, προνοείται η διασύνδεσή του με το ευρωπαϊκό δίκτυο κβαντικής επικοινωνίας -γνωστό ως EuroQCI-, με στόχο την ανάπτυξη ενός κβαντικά ασφαλούς, διευρωπαϊκού δικτύου.

Η ενσωμάτωση αυτής της τεχνολογίας αιχμής στην υφιστάμενη εθνική επικοινωνιακή υποδομή αποτελεί άλμα ως προς τον εκσυγχρονισμό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πολιτικών κυβερνοασφάλειας της χώρας. Ταυτόχρονα, το έργο στοχεύει στην ενίσχυση της τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης στον τομέα των κβαντικών επικοινωνιών, διανοίγοντας ευκαιρίες για συμμετοχή σε σχετικές ερευνητικές δραστηριότητες, πρωτοβουλίες κατάρτισης αλλά και στην ανάπτυξη του ίδιου του δικτύου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr