NEWSFLASH...
Events
ανάγνωση

O επαναπροσδιορισμός της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και η πρό(σ)κληση της ΕΕΔΕ προς τις επιχειρήσεις

O επαναπροσδιορισμός της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και η πρό(σ)κληση της ΕΕΔΕ προς τις επιχειρήσεις
11_11_2014 | 15:07 15_11_2016 | 12:49

Στο 5o ετήσιο Συνέδριο The Big HR Debate – HR Reloading που διοργάνωσε πρόσφατα το Ελληνικό Ινστιτούτο Μάνατζμεντ Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΜΑΔ) της ΕΕΔΕ ανταλλάχθηκαν ουσιαστικές απόψεις και προτάσεις, πραγματοποιήθηκαν έντονες συζητήσεις και ακούστηκαν αλήθειες όχι μόνο για τα προβλήματα αλλά για τις ευκαιρίες, τις προκλήσεις και τα διλήμματα που αντιμετωπίζει η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού καθημερινά.

Ακούστηκαν τοποθετήσεις από γνωστά στελέχη του χώρου για τον ρόλο του HR όπως αυτός επαναπροσδιορίζεται υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων και απαιτήσεων στον επιχειρηματικό κόσμο, την ετοιμότητα των στελεχών ανθρώπινου δυναμικού να ανταποκριθούν και να επιδράσουν στην ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων αξιοποιώντας τη διαφορετικότητα και την αξία που μπορεί να προσθέσει το «ανθρώπινο μωσαϊκό» για την επιχείρηση του σήμερα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ακούσουν νέες τάσεις και πρακτικές εφαρμογές της τεχνολογίας, εργαλεία και μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μπορεί το σύγχρονο HR να αξιοποιήσει λαμβάνοντας υπόψη του και προλαμβάνοντας τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους που ενδέχεται να αναπτυχθούν από το digital depression (ηλεκτρονική κατάθλιψη).

Στο συνέδριο, πρόσκληση προς τις επιχειρήσεις απηύθυνε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ, κ. Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, να προσχωρήσουν άμεσα σε μια συμμαχία για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Η πρωτοβουλία της ΕΕΔΕ αφορά την κινητοποίηση 200 περίπου εταιριών ώστε μέσω της πρακτικής άσκησης να εξασφαλιστεί η συγκράτηση 600 – 1000 ταλέντων στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ανέφερε ότι η κατάρτιση ανέργων μέσω Κοινοτικών Προγραμμάτων οδηγεί και σε μόνιμες θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις, αφού ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό ανέργων, το οποίο υπερβαίνει το 20%, απορροφάται από τις επιχειρήσεις στις οποίες πραγματοποίησε την πρακτική του εκπαίδευση.

Η πρόεδρος της Δ.Ε. του ΕΙΜΑΔ, κ. Μαίρη Γεωργιάδου, τόνισε ότι «η ΕΕΔΕ και το ΕΙΜΑΔ εξακολουθούν να έχουν σαν πυξίδα το σύνθημα «Η Ελλάδα μπροστά». Συνεχίζουμε να συμμετέχουμε σε κοινές δράσεις για τα εργασιακά, για νέες προσεγγίσεις σε πολλά θέματα που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό, να κάνουμε γνωστές τις προτάσεις μας για την καταπολέμηση της ανεργίας, για τις απαραίτητες αλλαγές σε νοοτροπίες και λογικές που απέτυχαν στο παρελθόν.

Επιλέξαμε το HR Reloading θέλοντας να αναδείξουμε ότι όλα τα στελέχη του HR είναι ετοιμοπόλεμα, μάχιμα με αισιοδοξία, θετική σκέψη, πάθος και αγάπη γι' αυτό που κάνουν, αλλά και με πολλές γνώσεις, εμπειρίες, ικανότητες και κυρίως δυνατότητες. Θέλουμε να αναδείξουμε ότι ο κάθε ένας ξεχωριστά είναι ένας μικρός ήρωας, ένας μικρός ηγέτης που έχει πρώτα από όλα το γνώθι σ'αυτόν, ξέρει τις δυνάμεις του αλλά και δεν σταματάει να κοιτάζεται στον καθρέφτη, να αναγνωρίζει τις αδυναμίες του και να μαθαίνει και να αναπτύσσεται σε συνεχή βάση. Αυτό που θέλουμε να διαπιστώσουμε σε μεγαλύτερο βάθος είναι το πεδίο των δυνατοτήτων του HR και το εύρος της επίδρασης που μπορεί να έχει στον τρόπο με τον οποίο διοικούνται σήμερα οι άνθρωποι, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα των ίδιων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Αν κατορθώσουμε να εμπνέουμε τους άλλους έτσι ώστε να μαθαίνουν περισσότερο, να κάνουν περισσότερα, και να προσπαθούν περισσότερο, τότε πραγματικά μπορούμε να μιλάμε για ηγεσία στον χώρο του HR. Αυτό αποτελεί βασική αρχή για το που μπορεί να φτάσει το HR και τι μπορεί να κάνει το HR στην Ελλάδα για τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους τους. Η καθημερινότητα μας αποδεικνύει ότι έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Οι απαιτήσεις εξακολουθούν να αυξάνονται και με προσπάθεια καταφέρνουμε να δούμε τις προκλήσεις σαν ευκαιρίες. Κάθε μας προσπάθεια, πρόταση και ενέργεια, επικεντρώνεται στο στόχο μας, ατενίζοντας πάντοτε το όραμα μας και έχοντας σαν εφαλτήριο τις αρχές και τις αξίες μας. Πιστεύουμε ακράδαντα: (α) στο συγκριτικό πλεονέκτημα που δημιουργεί ο άνθρωπος, (β) στην λύση που είναι ο άνθρωπος (γ) στην αξία που προσθέτει ο άνθρωπος» κατέληξε η πρόεδρος του ΕΙΜΑΔ.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η συζήτηση για την «επανεκκίνηση» της λειτουργίας του HR στην οποία συμμετείχαν οι κ. Γιώργος Αρβανιτίδης, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού Τεχνολογίας & Λειτουργιών Σταθερής & Κινητής του ΟΤΕ, κ. Ιωάννης Δρίτσας, Γενικός Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της Metro AEBE, κ. Γιάννης Κουτράκης, HR Leader, South East Europe της IBM Hellas και η κα Ευτυχία Κασελάκη, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού & Οργανωσιακής Μάθησης Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

Το πλέον βασικό συμπέρασμα από την συζήτηση που συντόνισε η πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Manpower Group κ. Βενετία Κουσία, ήταν πως τα στελέχη της αγοράς αναγνωρίζουν ότι μολονότι ο ρόλος του HR έχει ισχυροποιηθεί, λόγω προκλήσεων που επέφερε η παγκόσμια οικονομική κρίση, την ίδια στιγμή ο κλάδος φέρει ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης ως προς τη διαχείριση των πολυδιάστατων επιπτώσεων της κρίσης.

Επιπλέον, αναγνωρίστηκε η αδυναμία να εντοπιστούν καινοτόμα εργαλεία και πρακτικές που θα είχαν συμβάλλει στην θετικότερη αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων νέων συνθηκών τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Την ίδια στιγμή συμφωνήθηκε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη και να εργαστούμε μέσα από ειλικρινείς συνεργασίες για την ισχυροποίηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στο HR, την εταιρεία αλλά και ευρύτερα την αγορά. Η κ. Κουσία τόνισε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε το επίπεδο όπου απλά αναγνωρίζουμε το πρόβλημα και να επικεντρώσουμε τις δυνάμεις στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου μας και των όποιων προοπτικών μας μέσα στο νέο περιβάλλον. «Μέσα από το τρίπτυχο ΕΙΜΑΙ - ΚΑΝΩ - ΕΧΩ μπορούμε και να ισχυροποιήσουμε το ρόλο του HR και να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην διαμόρφωση χρήσιμων λύσεων για όλους», κατέληξε η κ. Κουσία.

Για τις νέες τάσεις στο Ανθρώπινο Δυναμικό συζήτησαν οι κ. Γιώργος Μωραΐτης, Country Manager της, Dynargie Hellas, Χριστίνα Μαζουροπούλου, Account Manager της Hellas EAP, Αγγελική Δέδε, Senior Manager στα Συστήματα & MIS Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Παναγιώτης Τζέλλος, ιδρυτής και Managing Director της Conferience.com και Ματίνα Χατζηπαύλου, HR Director στη Microsoft Hellas. Στη συζήτηση που συντόνισε ο κ. Κώστας Καδής, τονίσθηκε η ταχύτατη "επέλαση" των νέων τεχνολογιών και ιδιαιτέρως των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των τεχνολογιών εξ αποστάσεως πρόσβασης στα εταιρικά δίκτυα και των τεχνολογιών mobile και νέων καινοτόμων μεθόδων ανάπτυξης των εργαζομένων, π.χ. το gamification, που επιφέρουν αρκετές προκλήσεις και αλλαγές στη ζωή των εργαζομένων, αλλά και στα συστήματα, τις πολιτικές και τις πρακτικές διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού. Εργαλεία και πρακτικές που μπορούν να αξιοποιήσουν τα στελέχη του HR ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα τους.

Στην τρίτη ενότητα στη συζήτηση με θέμα τις προκλήσεις που παρουσιάζει το ανθρώπινο μωσαϊκό στο χώρο των οργανισμών, επιβεβαιώθηκε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν ενστερνισθεί τη διαφορετικότητα ως άξονα στρατηγικής για την ανάπτυξή τους και για την βέλτιστη διαχείριση των διαφορετικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου μωσαϊκού.

«Στην Ελλάδα, ανέφερε η κ. Μαρίκα Λάμπρου, ex CEO στη Singular Logic, ζούμε την απόλυτη υποκρισία στα θέματα αυτά. Η προσωπική μου εμπειρία σε αυτή την θέση είναι ότι μια γυναίκα στο ΔΣ αισθάνεται μεγάλη μοναξιά! Η ίδια όμως υποκρισία ισχύει και για τη συνύπαρξη νέων και μεγαλύτερων μέσα στο χώρο εργασίας. Υπάρχει απίστευτος πόλεμος, που μεταφράζεται σε έλλειψη σεβασμού από τους νεότερους προς τους μεγαλύτερους και σε μόνιμο μπλοκάρισμα της εξέλιξης των νεότερων από τους μεγαλύτερους».

Ο κ. Ηλίας Βουδούρης, Αρχιμουσικός, Διευθυντής Ορχήστρας Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λειτουργούν όπως μια συμφωνική ορχήστρα, που «είναι ο αρμονικός συνδυασμός πολλών «διαφορετικών» οργάνων. Για το πρόγραμμα μίας Λυρικής Σκηνής χρειάζεται επιπλέον η συνεργασία και συμμετοχή στο τελικό αποτέλεσμα που είναι η εκτέλεση ενός έργου πολλών ακόμη διαφορετικών ανθρώπων, τραγουδιστές, χορωδοί, σκηνογράφοι, κλπ. Για το τελικό αποτέλεσμα δεν έχει καμία απολύτως σημασία το φύλο, το χρώμα, η εθνικότητα, η θρησκεία ή άλλο χαρακτηριστικό γιατί μεταξύ όλων υπάρχει μία κοινή γλώσσα, η μουσική.

Ο κ. Βαγγέλης Χρυσαφίδης, COO της Printec ανέφερε ότι: «Η διαφορετικότητα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως στόχος από μόνος του. « Αυτό που σίγουρα ξέρω από την εμπειρία μου ωστόσο, είναι ότι δεν μπορείς να φτιάξεις κάτι νέο και διαφορετικό με τα «ίδια υλικά» «Αυτό που μπορεί να κάνει ο HR, είναι να αρχίσει να επενδύει στη σχέση του με τον CEO και να τον βοηθήσει να αντιληφθεί τα οφέλη της διαφορετικότητας» .

Τέλος, ο κ. Αλέξανδρος Αθανασούλας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της STIRIXIS SA, κατέληξε ότι «σημαντικό είναι να βρίσκεις τους συνδετικούς κρίκους, για να ενώσεις τους διαφορετικούς ανθρώπους.»

Η συντονίστρια της συζήτησης κ. Μαρία Αλεξίου, Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, της ΤΙΤΑΝ ΑΕ και πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου ΕΚΕ, ανέφερε συμπερασματικά ότι «ο κόσμος γύρω μας αλλάζει πολύ γρήγορα και πρέπει το ίδιο να κάνουν και οι επιχειρήσεις. «Λέξεις κλειδιά, τόνισε, κατά τη γνώμη μου είναι η προσαρμοστικότητα και η ευελίξία (flexibility και agility). Με τη λογική αυτή πρέπει να κρατάμε μέσα στην οργάνωση μόνο τις λειτουργίες που είναι απόλυτα απαραίτητες για την αποστολή της εταιρείας. Δηλαδή, όσες έχουν στρατηγικό ρόλο – συμμετοχή στη χάραξη της πορείας της εταιρείας».

Δειλά σημάδια αύξησης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα στη χώρα μας για το 2015, κάτω όμως από ορισμένες προϋποθέσεις, καταγράφει έρευνα της Kienbaum που παρουσιάστηκε στο συνέδριο. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, που παρουσίασε η Δρ. Ευαγγελία Μαρκάκη, Επιστημονικός Συνεργάτης της Kienbaum Greece, από 1.000 εταιρίες όλων των κλάδων και τομέων σε 26 χώρες της Ευρώπης με θέσεις από το top management μέχρι και τους κλητήρες/ υπαλλήλους γραφείου/γραμματείς υπάρχει μία τάση αύξησης των μισθών κατά περίπου 2,3% σε όλα τα επίπεδα των θέσεων. Η Αυστρία και η Γερμανία ξεπερνούν σε κάποια ιεραρχικά επίπεδα το 3% σε αυξήσεις μισθών. Η Ελλάδα κινείται κοντά στο 2,2% για το 2015 ενώ ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα κινηθεί κοντά στο 0,3% για τη χώρα μας. Αναφορικά με τους παράγοντες που θα επηρεάσουν τους μισθούς, εκείνοι που αξιολογούνται ως οι πιο σημαντικοί είναι κυρίως οι σχετιζόμενοι με την προοπτική του κάθε κλάδου, την οικονομική προοπτική του κάθε κράτους χωριστά και την απόδοση της κάθε εταιρίας.

Χορηγοί του επιτυχημένου αυτού συνεδρίου που συντόνισε η κ. Εύχαρις Περπινιά, Διευθύντρια Τομέα HR & Εσωτ. Επικοινωνίας της ERGO Hellas, ήταν οι εταιρίες Better Future, Conferience, Hellas EAP, Human Innovation Technologies, Edenred, Kienbaum και Manpower Group. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν οι Boussias Communications, HR Professional, 4hr.gr, Manager και τηλεοπτικός χορηγός το SBC TV.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr