NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Active Nest: ​Η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός - Πιλοτική πλατφόρμα για άτομα ηλικίας 65+

Active Nest: ​Η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός - Πιλοτική πλατφόρμα για άτομα ηλικίας 65+

Τα φωτεινά πλακάκια καθοδηγούν το χρήστη στις κινήσεις του. Βάδισμα, πιο σύνθετες κινήσεις, ασκήσεις ισορροπίας…

Τα διαφορετικά σενάρια άσκησης της πιλοτικής πλατφόρμας Active Nest περιλαμβάνονται σε ένα παιχνίδι ενδυνάμωσης φυσικής και νοητικής λειτουργίας και προσαρμόζονται ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε χρήστη. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει σειρά ασκήσεων βαδίσματος, δύναμης, ισορροπίας, δεικτών πρόβλεψης πτώσης, σε βαθμό δυσκολίας και πολυπλοκότητας που ποικίλει ανάλογα με τις επιλογές του χρήστη. Στόχος είναι η σωματική, νοητική και ψυχική δραστηριότητα των χρηστών και η παράλληλη άσκησή τους σε ένα ευχάριστο, εικονικό περιβάλλον

Το exergame αξιοποιεί όλες τις σύγχρονες καινοτόμες τεχνολογίες, ενσωματώνοντάς τις σε παιχνίδια που στοχεύουν στη φυσική και γνωστική υγεία των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, τη γνωστική υγεία , τη διάθεση, ενώ παράλληλα μειώνει τον καθιστικό χρόνο και τους ενδεχόμενους κινδύνους πτώσης που συχνά έχουν οδυνηρές επιπτώσεις σ αυτές τις ηλικίες.

Πώς λειτουργεί

Το ActiveNest καινοτομεί γιατί συνδυάζει την τεχνολογία των παιχνιδιών με τη φυσική δραστηριότητα παρέχοντας ταυτόχρονα στον χρήστη μια σειρά από εργαλεία όπως:

  • Έξυπνο πάτωμα Ένα ασφαλές οικείο περιβάλλον στο οποίο γίνονται οι ασκήσεις.
  • Χρήση καμερών
  • Ενσωμάτωση αλγόριθμων (machine learning), οι οποίοι εξασφαλίζουν τη δυναμική προσαρμογή του παιχνιδιού στα χαρακτηριστικά του χρήστη.
  • Χρήση οπτικών αισθητήρων για αναγνώριση κινήσεων και χειρονομιών εξ αποστάσεως
  • Δείκτες πρόβλεψης πτώσης
  • Σενάρια και παραμέτρους φυσικής κατάστασης (βάδισμα, δύναμη και ισορροπία) και γνωστικής κατάστασης
  • Χρήση smart watches
  • Χρήση εικονικής πραγματικότητας.

Πού απευθύνεται

Στο μέλλον το 5-10% των ηλικιωμένων θα γυμνάζεται και θα χρησιμοποιεί καθημερινά πλατφόρμες όπως το ActiveNest, μειώνοντας δραστικά το κόστος και τις συνέπειες της γήρανσης και αξιοποιώντας ταυτόχρονα τον ελεύθερο χρόνο του.

Η συνεχής αύξηση του πληθυσμού ατόμων άνω των 65 ετών, ιδίως στις χώρες της ΕΕ, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η κοινωνική απομόνωση που έφερε η πανδημία , η καθιστική ζωή, η ανάγκη για εξοικείωση με τις τεχνολογίες και η μείωση των συνεπειών της γήρανσης δημιουργούν την ανάγκη επίλυσης προβλημάτων όπως η μείωση των γνωστικών λειτουργιών και της κινητικότητας. Αυτό ακριβώς το ζήτημα αντιμετωπίζει η πλατφόρμα ActiveNest.

O σημαντικότερος μετρήσιμος στόχος της πλατφόρμας είναι να πετύχει τη στατιστική διαφορά:

  • Στους δείκτες πρόβλεψης πτώσης
  • Στις παραμέτρους φυσικής κατάστασης (βάδισμα, δύναμη, ισορροπία)
  • Στο γνωστικό επίπεδο μέσω των σεναρίων που περιλαμβάνει το παιχνίδι.

Το πιλοτικό πρόγραμμα του ActiveNest αναπτύχθηκε από την DepiaAutomationsαπό το 2019-2022 με στόχο τη δημιουργία εύχρηστων και ευχάριστων συνθηκών φυσικής και νοητικής ενδυνάμωσης. Η ανάπτυξη τέτοιων εφαρμογών είναι ευεργετική κυρίως για τα άτομα τρίτης ηλικίας που περνούν μεγάλο χρονικό διάστημα σε κλειστούς χώρους, καθώς μειώνει το χρόνο της καθιστικής ζωής, τις δυσμενείς συνέπειές της, ενώ αυξάνει την κινητικότητα και την ευεξία τους εξασκώντας και τις ψηφιακές τους δυνατότητες.

Η ψηφιακή πλατφόρμα χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία, και το ΕΣΠΑ 2014-2020 στα πλαίσια του ερευνητικού GAME2AWE 2021-2022.

Depia Automations:Τεχνολογίες με επίκεντρο τον άνθρωπο και την ευημερία του

HDepiaAutomations πρωτοστατεί στην καινοτομία και τον βιομηχανικό αυτοματισμό. Ακολουθεί τις εξελίξεις και εισέρχεται με ολοκληρωμένες λύσεις και τεχνολογίες αιχμής στον χώρο της έρευνας και της υγείας.

Τα στελέχη της εταιρείας με εμπειρία σε λογισμικό , τεχνολογικές κατασκευές και ρομποτική και με όραμα την προαγωγή της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, νιώθουν την ανάγκη να επιστρέψουν στην κοινωνία μέρος της γνώσης που απέκτησαν προσφέροντας υπηρεσίες που έχουν στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.

Η ομάδα της DepiaAutomations εργάστηκε μεθοδικά δίνοντας έμφαση στη βελτίωση της καθημερινότητας ατόμων ηλικίας 65+ δημιουργώντας μια ειδική exergame πλατφόρμα του ActiveNest που στόχο έχει τη βελτίωση της φυσικής και νοητικής κατάστασης, αλλά και της ψυχικής διάθεσης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr