NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Κύπρος
ανάγνωση

​Στην 18η θέση του δείκτη Greenfield FDI Performance Index ανέβηκε η Κύπρος - Δήλωση Πετρίδη​

​Στην 18η θέση του δείκτη Greenfield FDI Performance Index ανέβηκε η Κύπρος - Δήλωση Πετρίδη​
09_09_2022 | 12:14
epixeiro icon Ειδήσεις | Κύπρος

Στην 18η θέση, σύμφωνα με τον δείκτη Greenfield FDI Performance Index, ο οποίος καταγράφει τις επιδόσεις των χωρών στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ανέβηκε η κυπριακή οικονομία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο α' εξάμηνο 2022 οι άμεσες ξένες επενδύσεις της χώρας αυξήθηκαν κατά 150% σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2019, ενώ οι επενδύσεις σε λογισμικό και πληροφορική αυξήθηκαν με το εντυπωσιακό 600% (σε σύγκριση πάντα με το αντίστοιχο διάστημα του 2019). Στο ίδιο διάστημα η Κύπρος βρέθηκε να σημειώνει ρυθμό ανάπτυξης πέραν του 6%, κατά περίπου 30% δηλαδή μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε:

Η άνοδος της Κύπρου από την 68η στη 18η θέση στον δείκτη Greenfield FDI Performance Index είναι εξαιρετικής σημασίας αφού o δείκτης καταγράφει τις επιδόσεις των χωρών στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, πολύ σημαντικών για τις θέσεις εργασίας και εισοδημάτων ιδιαίτερα στο ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον που ζούμε σήμερα. Η Κύπρος κατέγραψε τη μεγαλύτερη από όλες τις χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1ο εξάμηνο του 2022:

  • Οι ξένες άμεσες επενδύσεις αυξήθηκαν στην Κύπρο κατά 150% σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας (1ο εξάμηνο 2019)
  • Οι επενδύσεις σε λογισμικό (Software) και πληροφορική (IT) αυξήθηκαν με το εντυπωσιακό 600% (σε σύγκριση με το 2019) – γεγονός που επιβεβαιώνει την επιτυχία του «Προγράμματος Προσέλκυσης Επιχειρήσεων» για προώθηση της χώρας ως ένας ανερχόμενος τεχνολογικός κόμβος. Επιβεβαιώνει ότι αυτό το όραμα, με τις κατάλληλες πολιτικές που ακολουθούμε, μετατρέπεται ραγδαία σε πραγματικότητα.

Είναι η ίδια περίοδος που η χώρα μας σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης πέραν του 6%, κατά περίπου 30% δηλαδή μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Είναι επίσης η ίδια περίοδος που κατά κανόνα σημειώνονται στις πλείστες χώρες υποβαθμίσεις λόγω της οικονομικής κρίσης, που η Κύπρος κατάφερε πολύ σημαντική αναβάθμιση της οικονομίας από οίκους αξιολόγησης, λόγω των επιδόσεων, της διαφοροποίησης και της ανθεκτικότητάς της.

Αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι τυχαία. Αποτελούν επιστέγασμα των πολιτικών μας και την υλοποίηση του νέου μοντέλου ανάπτυξης «Όραμα 2035», το οποίο έχουμε σχεδιάσει και υιοθετήσει σε συνεργασία με το Συμβούλιο Οικονομίας. Επίσης, των πολιτικών που δημιουργούν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας ή που συγκρατούν την αύξηση της ανεργίας την ώρα της κρίσης και των πολιτικών που αυξάνουν τα εισοδήματα ή έστω τα συγκρατούν την ώρα της κρίσης.

Αναμφίβολα διανύουμε ακόμη μια διεθνή οικονομική κρίση που δοκιμάζει τις αντοχές μας όπως και της κάθε χώρας. Σε αυτή την κρίση στηρίξαμε και στηρίζουμε με 350 εκ. ευρώ τους συμπολίτες μας λόγω του πληθωρισμού και της αύξησης της τιμής της ενέργειας. Και αυτό πέραν της στήριξης των 3 δις ευρώ την περίοδο της πανδημίας. Στηρίξαμε τους συμπολίτες μας γιατί αντισταθήκαμε στο λαϊκισμό και προνοήσαμε να μπορούμε να στηρίξουμε την ώρα της ανάγκης.

Η απάντηση όμως στην κρίση, στη συγκράτηση της ανεργίας, ειδικά εν καιρώ πληθωρισμού, δεν είναι ούτε οι φωνασκίες, ούτε οι αφορισμοί. Είναι οι σοβαρές πολιτικές προσέλκυσης πραγματικών επενδύσεων και οικονομικής ανάπτυξης. Σε αυτά που καταγράφει ο εν λόγω δείκτης, οι στατιστικές της ΕΕ και οι οίκοι αξιολόγησης. Σε αυτές τις πολιτικές είμαστε προσηλωμένοι για να μην ξανανιώσουμε την ύφεση, την ανεργία και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων που βιώσαμε στο πρόσφατο παρελθόν.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr