NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Τα απρόσμενα και οι αλλαγές που θα γίνουν το 2023 στις ασφαλιστικές

Τα απρόσμενα και οι αλλαγές που θα γίνουν το 2023 στις ασφαλιστικές

Όσο απρόσμενη ήταν η εξαγορά της MetLife στην Ελλάδα από τη ΝΝ, άλλο τόσο απρόσμενη ήταν και η πώληση των συνταξιοδοτικών της ΝΝ Πολωνίας που μόλις πριν ένα χρόνο είχε αγοράσει από τη MetLife, στη Generali λίγες ημέρες πριν καταλαγιάσει ο άνεμος των εξαγορών που έκανε ο όμιλος ΝΝ.

Μόλις πριν λίγους μήνες τον περασμένο Απρίλιο, η ΝΝ εξαγόρασε τα συνταξιοδοτικά της MetLife στην Πολωνία με υπό διαχείριση κεφάλαια 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μήνα που διανύουμε αποφάσισε να αλλάξει στρατηγική και να πουλήσει το «πακέτο» των συνταξιοδοτικών της επιχειρήσεων στην ιταλική Generali με την ολοκλήρωση της πώλησης να υπόκεινται υπό την αίρεση των εποπτικών αρχών.

Τα εν οίκω με τη ΝΝ

Ενταύθα η NN ετοιμάζεται να ανακοινώσει το νέο της οργανόγραμμα βάσει της νέας διοικητικής ομάδας που θα αναλάβει εργασίες τυπικά από τον ερχόμενο μήνα. Η νέα ομάδα διοίκησης αναλαμβάνει βαριά κληρονομιά και τον στόχο για ασφαλιστική παραγωγή ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ σε μία άκρως δύσκολη οικονομική συγκυρία για πωλήσεις ασφαλειών ζωής.

Τα δύσκολα είναι μπροστά για τις ασφαλιστικές ζωής, καθώς εκφράζονται φόβοι ύφεσης στην Ευρώπη το 2023 και δραστικής μείωσης της κατανάλωσης. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποψιλώσει ακόμα περισσότερο το εισόδημα των πολιτών μη αφήνοντας την πολυτέλεια να επιλέξουν την ιδιωτική ασφάλιση, συμπληρωματικά της δημόσιας που τους παρέχεται δωρεάν και χωρίς εξαιρέσεις.

Το 2023 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού κινδύνων και η μόχλευση κεφαλαίων

Έτος πιθανά νέων εξαγορών θα είναι το 2023 για τις ασφαλιστικές. Η τσιμπίδα της EIOPA αναμένει ανοικτή με τα νέα stress tests εν μέσω αυξημένων επιτοκίων και υψηλού πληθωρισμού, ενώ οι δουλειές για τα οικονομικά τμήματα των ασφαλιστικών αυξάνονται με τα IFRS 17. Πιθανά κάποιες ασφαλιστικές να κινδυνεύουν και με υποβαθμίσεις σύμφωνα με τη S&P Global Ratings από τις αλλαγές που θα γίνουν στον τρόπο ανάληψης κινδύνων βάσει των κανονισμών των νέων IFRS. Τα IFRS 17 θα αλλάξουν και την εικόνα των ίδιων κεφαλαίων για αρκετές ασφαλιστικές γεγονός που θα επιδράσει στο τρόπο που μοχλεύονται τα κεφάλαια.

Τα IFRS 17 εισάγουν νέα στοιχεία στις συνιστώσες του κινδύνου των ασφαλιστηρίων συμβολαίων: συγκεκριμένα στην προσαρμογή του κινδύνου και το περιθώριο συμβατικής υπηρεσίας (CSM). Η S&P ενημερώνει και προειδοποιεί ότι μπορεί να βγάλει επί τα χείρω αξιολογήσεις σε ασφαλιστικές που χαρακτηρίζουν τα αποθεματικά τους κεφάλαια ως πλεόνασμα κεφαλαίων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr