NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια
ανάγνωση

Προτεραιότητα της ΓΣΕΒΕΕ για το 2023 η βελτίωση της θέσης των μικρών επιχειρήσεων

Προτεραιότητα της ΓΣΕΒΕΕ για το 2023 η βελτίωση της θέσης των μικρών επιχειρήσεων

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 52ης Γενικής Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) που διεξήχθησαν το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 στο ξενοδοχείο Νοvotel στην Αθήνα με την παρουσία αντιπροσώπων των ΕΒΕ από όλη την Ελλάδα.

Στη διάρκεια της πρώτης ημέρας των εργασιών το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός της ΓΣΕΒΕΕ, ενώ ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς, παρουσίασε τον προγραμματισμό δράσης της ΓΣΕΒΕΕ για το διάστημα 2022-2023.

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς: «Προτεραιότητα της ΓΣΕΒΕΕ το επόμενο διάστημα 2022-2023 θα είναι η βελτίωση της θέσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία περιορίζοντας ή και καταργώντας όλα εκείνα τα εμπόδια που εδώ και χρόνια τις έχουν καταδικάσει να διαδραματίζουν έναν περιθωριακό ρόλο σε μια οικονομία που επικρατούν τα ολιγοπώλια». Στην παρουσίαση του ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε σε δυο βασικούς άξονες οι οποίοι περιλαμβάνουν προτάσεις και δράσεις για το επόμενο διάστημα.

Ο πρώτος άξονας αφορά τις προτάσεις εκείνες που θα πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα τη βιώσιμη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται: αναθεώρηση του πτωχευτικού κώδικα, αφαίρεση από το ιδιωτικού χρέος όλων των προστίμων και των τόκων υπερημερίας που έχουν καταβληθεί, διαγραφή μέρους του κεφαλαίου για το χρέος που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας, επανένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων όσων δεν ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν τις δόσεις τους την περίοδο της πανδημίας, ενώ αναγκαίο είναι η διεύρυνση και επιτάχυνση των διαδικασιών του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση των 240 δόσεων.

Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει εκείνες τις προτάσεις που αποβλέπουν σε ενίσχυση της ρευστότητας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και διακρίνονται σε αυτές που αυξάνουν έμμεσα τη ρευστότητα και σε εκείνες που αυξάνουν άμεσα τη ρευστότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Στην πρώτη περίπτωση εντάσσονται: η πρόταση για τη θεσμοθέτηση ενός ακατάσχετου λειτουργικού λογαριασμού για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η πρόταση για μείωση των τραπεζικών προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, η πλήρης και χωρίς προϋποθέσεις κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους στο πλαίσιο της ισονομίας. Στη δεύτερη εντάσσονται εκείνες οι προτάσεις που αναφέρονται στην πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις πηγές χρηματοδότησης είτε αυτές αφορούν στο τραπεζικό σύστημα είτε σε άλλου είδους χρηματοδοτικά εργαλεία. Ειδικότερα: πρόταση για θεσμοθέτηση ενός μέτρου στα πρότυπα των επιστρεπτέων προκαταβολών ως μόνιμο εργαλείο χρηματοδότησης αποκλειστικά για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ώστε να παρακάμπτονται οι δυσκαμψίες του τραπεζικού συστήματος. Η πρόταση αυτή αφορά κεφάλαια κίνησης, εκείνο δηλαδή το είδος ρευστότητας που είναι αναγκαίο για τις επιχειρήσεις που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ. Επίσης, ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας όχι ως Ταμείου, αλλά ως Τράπεζας στην οποία το αφορολόγητο αποθεματικό θα μπορούσε να κατατεθεί έναντι μη μεταβιβάσιμων μετοχών, άρση εκείνων των μέτρων και των πολιτικών που ευνοούν τις ολιγοπωλιακές επιχειρήσεις, αλλά και θεσμοθέτηση ειδικού φορολογικού συντελεστή για τα υπερκέρδη και αποκατάσταση του κοινωνικού διαλόγου, των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και του θεσμικού ρόλου των κοινωνικών εταίρων μέσω τουλάχιστον της επαναφοράς της αρμοδιότητας τους να καθαρίζουν τον κατώτατο μισθό χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις. Τέλος, περιορισμός των αυξήσεων κόστους, όπως ειδικός φόρος κατανάλωσης, ΦΠΑ σε μια σειρά αγαθά και υπηρεσίες, ρυθμιστικές πολιτικές που εστιάζουν στις δυσμορφίες των αγορών ενέργειας και στην άρση τους, αλλά και κάλεσμα στη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών και την προστασία των καταναλωτών.

Την ίδια ημέρα, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε και εκδήλωση -συζήτηση που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ με θέμα «Μικρή επιχείρηση: Το αποτύπωμά της στην ανάπτυξη της οικονομίας» με τη συμμετοχή των Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομίας & Ανάπτυξης της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Χάρη Μαμουλάκη, του Βουλευτή Χαλκιδικής, Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κ. Απόστολου Πάνα, του Μέλους της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Υπευθύνου τμήματος ΕΒΕ, κ. Θανάση Τζίμα και του κ. Κώστα Ντάσκα, Συντονιστή της Κ.Ε. ΜέΡΑ 25 .Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο ρόλο που διαδραματίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην ελληνική οικονομία, αλλά και στις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης καίριων προβλημάτων που δυσκολεύουν την ανάπτυξη τους, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και την επιβίωση τους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικών διακρίσεων σε συνδικαλιστικά στελέχη για την προσφορά τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς και σε εκπροσώπους των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ για την ανάδειξη των θεμάτων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και του έργου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Βραβεύτηκαν οι δημοσιογράφοι : Δήμητρα Μανιφάβα από την εφημερίδα «Καθημερινή» και το οικονομικό site «Moneyreview.gr», Εύη Παπαδοσηφάκη από το «Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων» και Θεοφάνη Ζώη από την οικονομική εφημερίδα «Ναυτεμπορική». Τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν στα συνδικαλιστικά στελέχη : Α.Βασιλόπουλο, Ν.Αντζινά, Β.Ιωάννου, Ι. Παπαργύρη, Π. Σκέντζο, Γ. Μαρκογιαννάκη, Κ. Τοπτσίδη, Χ.Τσανασίδη, Π. Μαλτσάκη, Ι.Τσάκο, Ν. Ρουσανίδη, Ν. Τσίρο, Γ. Τρακαλάκη, Κ.Δανέζη, Ν. Μάζη, Ε. Ανδρεαδάκη.

Τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν και στον Πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, κ. Γιώργο Καββαθά. Η πρώτη από τη διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΕΑ) και η δεύτερη από τη Συντεχνία Αρτοποιών Λακωνίας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΕΑ, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αναφερόμενος στον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ: «πρόκειται για ένα αγωνιστή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δίνει τη ζωή του καθημερινά για την επιβίωση και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας . Η Καθολική αποδοχή του πανελλαδικά αποτελεί την πραγματική αναγνώριση των προσπαθειών του». Την απονομή πραγματοποίησαν τα μέλη της διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Την απονομή της τιμητικής διάκρισης στον κ. Καββαθά από τη Συντεχνία Αρτοποιών Λακωνίας πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Λακωνίας, κ. Σωτήρης Ηλιόπουλος, ο Αντιπρόσωπος της ΟΕΒΕ Λακωνίας στη ΓΣΕΒΕΕ, κ. Σωτήρης Ροϊνός και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιάννης Παναρίτης.

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 δεύτερη ημέρα των εργασιών της 52ης Γενικής Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) διεξήχθησαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr