NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια
ανάγνωση

HAPCO: ​Ο Συνεδριακός Τουρισμός είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για την επέκταση της τουριστικής περιόδου

HAPCO: ​Ο Συνεδριακός Τουρισμός είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για την επέκταση της τουριστικής περιόδου

Την ανάγκη δημιουργίας συνεδριακού κέντρου στην Αθήνα επεσήμανε ο HAPCO & DES (Hellenic Association of Professional Congress Organizers – Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων) σε συνάντηση γνωριμίας που είχε με δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Saint George Lycabettus στην Αθήνα, παρουσίασε το όραμα, την αποστολή και τα αιτήματα του, ξεκινώντας έμπρακτα την πολιτική εξωστρέφειας και ανάδειξης της αξίας του Επαγγελματικού & Συνεδριακού Τουρισμού και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο συνεδριακός τουρισμός αποτελεί τον πιο οικονομικό τρόπο για την επέκταση της τουριστικής περιόδου

Στην εκδήλωση, τα μέλη του Δ.Σ. HAPCO & DES: η Πρόεδρος Σίσσυ Λυγνού, ο Αντιπρόεδρος Α’ Παναγιώτης Ποδηματάς, η Γενική Γραμματέας Αντωνία Αλεξάνδρου, η Επίτιμη Πρόεδρος Ρένα Τόλη και τα μέλη Ζένια Κερασίδου, Βαγγέλης Πάντος και Μαρία Παπαπαναγιώτου, εκπροσωπώντας το σύνολο του Δ.Σ, υποδέχτηκαν τους δημοσιογράφους και ανέδειξαν τις δράσεις του συνδέσμου.

Στη συνάντηση, η πρόεδρος του συνδέσμου, Σίσσυ Λιγνού, παρουσίασε την εικόνα του συνεδριακού τουρισμού στη χώρα μας και αναφέρθηκε στα πάγια αιτήματα του συνδέσμου αλλά και στη μεγάλη σημασία που έχει η ανάπτυξη του συνεδριακού προϊόντος για την ελληνική οικονομία.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων και Destination Event Specialists - HAPCO & DES (Hellenic Association of Professional Congress Organizers and Destination Events Specialists), από την ίδρυσή του (1996) έως και σήμερα, έχει ως στόχο την εκπροσώπηση των κορυφαίων επαγγελματιών διοργανωτών συνεδρίων και εκδηλώσεων, όπως επίσης και εταιριών, που καλύπτουν το εύρος υπηρεσιών και προϊόντων της Αγοράς MICE/Βιομηχανίας συνεδρίων και εκδηλώσεων στην Ελλάδα. Όραμά του είναι η ανάπτυξη του Συνεδριακού Τουρισμού/Ελληνικού MICE σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας μας, η προβολή της αξίας και του σημαντικού ρόλου του. Η αναγνώριση και πλήρης αξιοποίηση του σημαντικού ρόλου του Επαγγελματικού & Συνεδριακού Τουρισμού στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας. Σε αυτή τη φάση ο Επαγγελματικός & Συνεδριακός Τουρισμός αναπτύσσεται και αξιοποιείται μόνο σε ιδιωτικό επίπεδο και με ίδια κεφάλαια.

Ο HAPCO & DES εκπροσωπεί περισσότερα από 100 Μέλη Επαγγελματιών Διοργανωτών Συνεδρίων και Εκδηλώσεων Κινήτρων (Incentives), όπως επίσης και τουλάχιστον 16 εταιρικούς κλάδους, που καλύπτουν το εύρος των υπηρεσιών και προϊόντων της MICE Αγοράς (Συνεδριακά Κέντρα, Συνεδριακά Ξενοδοχεία, Εταιρείες Οπτικοακουστικών υπηρεσιών, Εταιρείες Τεχνολογίας και Προώθησης, Εκτυπωτικές και Γραφιστικές Εταιρείες, Κατασκευαστικές Εταιρείες και Εκθέσεων, Εστιατόρια & Εταιρείες Catering, Μεταφορικές Εταιρείες, Εταιρείες Μετάφρασης & Διερμηνείας κλπ ), ενώ είναι η θεματική μορφή επαγγελματικού τουρισμού χωρίς εποχικότητα, με το υψηλότερο κατά κεφαλή μέσο όρο κατανάλωσης για κάθε σύνεδρο/συμμετέχοντα, σε σχέση με άλλων κατηγοριών επισκέπτες (οι συμμετέχοντες στα συνέδρια και σε αυτού του είδους τις εκδηλώσεις ξοδεύουν 70% περισσότερο από έναν απλό τουρίστα).

Κεντρικός στόχος του Συνδέσμου είναι η προάσπιση του επαγγέλματος, η προστασία των συμφερόντων και η προώθηση των υπηρεσιών των μελών και επαγγελματιών του συνεδριακού κλάδου/MICE τη χώρας μας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η θωράκιση του Ελληνικού Επαγγελματικού & Συνεδριακού Τουρισμού και της βιομηχανίας MICE, καθώς και η διεθνής προβολή τους, αποτελούν κεντρικό στοιχείο στην ατζέντα των ενεργειών και κινητήρια δύναμη της στρατηγικής μας.

Οι σημαντικότερες μορφές MICE (Συνεδριακού Τουρισμού) είναι οι εξής:

  • Συνεδριάσεις - Meetings - Events Εταιρειών οποιουδήποτε κλάδου και τομέα, ή ομάδων με κοινό επαγγελματικό ή επιστημονικό ενδιαφέρον.
  • Συνέδρια - Congresses – Conferences: Επιστημονικά, Ιατρικά, Φαρμακευτικά, Συνέδρια εταιριών ή Επιστημονικών εταιρειών και σωματείων, Οργανισμών ή Ιδρυμάτων, Πανεπιστημίων, Εκπαιδευτικού ή Επαγγελματικού χαρακτήρα. Διεθνή και εθνικά.
  • Ταξίδια κινήτρων - Incentives: Διοργανώνονται κατά κανόνα από μία εταιρεία (corporate) με σκοπό την προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της διοργανώτριας εταιρείας δίνοντας κίνητρα και επιβραβεύοντας τους συμμετέχοντες.
  • Εκθέσεις - Exhibitions: Συνάντηση διαφορετικών - ανταγωνιστικών εκθετών κοινού κλάδου, με σκοπό την προώθηση και προβολή των προϊόντων τους ή και υπηρεσιών τους.

Πλεονεκτήματα Επαγγελματικού & Συνεδριακού Τουρισμού/MICE:

  • Αποτελεί βασικό πυλώνα ανάκαμψης και ανάπτυξης της χώρας.
  • Συμβάλλει στην οικονομία, ενισχύει την απασχόληση και διαφημίζει τη χώρα διεθνώς.Αποτελεί πηγή εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους για το κράτος και τις τοπικές αρχές.
  • Οι συμμετέχοντες ενός συνεδρίου/εκδήλωσης ξοδεύουν χρήματα ενισχύοντας την τοπική οικονομία, δημιουργώντας άμεσο και έμμεσο τζίρο συνδυάζοντας την επαγγελματική δραστηριότητα με τη διασκέδαση.
  • Ο συμμετέχων σε επαγγελματική εκδήλωση μπορεί να ξοδέψει έως και 7 φορές περισσότερο από τον απλό τουρίστα.
  • Προσελκύει επισκέπτες υψηλού εισοδήματος που μπορούν αντίστοιχα να αποτελέσουν πρεσβευτές της χώρας στο εξωτερικό.
  • Προβάλει τη χώρα σε κοινό υψηλού επιπέδου. Η χώρα κατακτά σημαντική θέση στο διεθνή τουριστικό και συνεδριακό χάρτη.
  • Για την πραγματοποίηση ενός συνεδρίου/εκδήλωσης/event εμπλέκονται πάνω από 50 επαγγέλματα.
  • Τα συνέδρια δημιουργούν και αυξάνουν την ζήτηση ταξιδιωτικών και τουριστικών υπηρεσιών (διαμονές, διακινήσεις, ξεναγήσεις, εκδρομές, δείπνα, γεύματα κλπ.) ενισχύοντας την εθνική οικονομία.
  • Συμβάλλει στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και καταπολέμηση της εποχικότητας του Ελληνικού Τουρισμού.
  • Συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της εκπαίδευσης, της κοινωνικής προσφοράς, στα πλαίσια των συνεδρίων/events, τις συνέργειες, αλλά και τις περιβαλλοντικές δράσεις (green events).
  • Συμβάλλει στην επιστημονική εκπαίδευση, κατάρτιση και μετάδοση της γνώσης.

Τα αιτήματα του HAPCO από την ίδρυσή του είναι:

  • Στοχευμένη προβολή της συνεδριακής Ελλάδας (MΙCE Industry), που δεν έχει συμπεριληφθεί σε εθνική καμπάνια παρά τα αιτήματά μας.
  • Δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου στην Αθήνα, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει συνέδρια και διοργανώσεις δυναμικής άνω των 5.000 ατόμων (η Αθήνα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν διαθέτουν Συνεδριακό Κέντρο αυτής της χωρητικότητας). Η χώρα μας διαθέτει αξιόλογες συνεδριακές υποδομές στο Μέγαρο, Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθήνας, Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια, παρόλα αυτά οι ανάγκες μας δεν καλύπτονται. Πολλές διεθνείς ενώσεις που επιθυμούν να αναθέσουν συνέδριά τους στην Ελλάδα, μας έχουν αποκλείσει από τη λίστα επιλογών.
  • Η επιστροφή του ΦΠΑ για εκδηλώσεις συνδέσμων και εταιρειών του εξωτερικού, ώστε να καταστεί ο Επαγγελματικός & Συνεδριακός Τουρισμός της Ελλάδας ανταγωνιστικός έναντι των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.
  • Η αναβάθμιση της εικόνας της χώρας ως κορυφαίος προορισμός MICE στις αντίστοιχες εκθέσεις του εξωτερικού.

Ο Επαγγελματικός & Συνεδριακός Τουρισμός στην Ελλάδα, χάριν της προσπάθειας και επένδυσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, καταγράφει τα τελευταία χρόνια ανοδική πορεία, η οποία μπορεί να εκτοξευτεί με την υποστήριξη και ενίσχυση της πολιτείας και να θέσει τη χώρα μας στην υψηλότερη θέση που της αξίζει.

O HAPCO & DES συνεργάζεται με όλους τους Φορείς της Ελληνικής Τουριστικής Αγοράς, με τα Γραφεία Συνεδριακής Προβολής της Αθήνας (ACVB) και της Θεσσαλονίκης (TCB), τους Διεθνείς Φορείς που διέπουν τον κλάδο του MICE, όπως IAPCO (International Association of Professional Congress Organizers) και ICCA (Ιnternational Congress and Convention Association), με στόχο τη συνεργασία αλλά και χάραξη κοινής στρατηγικής για την ανάπτυξη του MICE.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr