NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Εκτεθειμένα στους χάκερς σήμερα 80 τρισ. Άμαχος ο πλανήτης

Εκτεθειμένα στους χάκερς σήμερα 80 τρισ. Άμαχος ο πλανήτης

Συνολικά, περίπου 22 τρισεκατομμύρια δολάρια ή το 28% του χρέους 80 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τομέων της οικονομίας έχουν υψηλή έως υψηλότατη έκθεση στους χάκερς και τους cyber κινδύνους, σύμφωνα με τη Moody’s.

Πολύ μεγάλος ο συστημικός κίνδυνος για τις ψηφιοποιημένες επιχειρήσεις και εταιρείες λογισμικών, τηλεπικοινωνίες, λόγω του επιχειρηματικού τους μοντέλου. Χάκερς χτυπάνε λογισμικά κατασκευαστών. Οι έξυπνες τεχνολογίες φέρνουν πολλά δεινά στις επιχειρήσεις.

Ποιους χτυπάνε οι χάκερς

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και ύδρευσης και νοσοκομεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αποτελούν παραδείγματα τομέων υψηλού κινδύνου στον κυβερνοχώρο. Στους τομείς υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται οι τράπεζες, η τεχνολογία, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεσάζοντες ενέργειας. Στους τομείς μέτριου κινδύνου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι ανεπτυγμένες αγορές και οι αναδυόμενες αγορές κρατικών ομολόγων, περιφερειακές και τοπικές κυβερνήσεις, η μεταποίηση, το λιανεμπόριο, τα πετρελαιοειδή. Τομείς χαμηλού κινδύνου είναι τα δομημένα χρηματοοικονομικά, το real estate, η εξόρυξη.

Στα ύψη από τη διασυνδεσιμότητα ο συστημικός κίνδυνος

Ο συστημικός κίνδυνος εξαρτάται από το βαθμό διασυνδεσιμότητας των τομέων της οικονομίας. Οι τράπεζες ενέχουν πολύ υψηλό συστημικό κίνδυνο υπό την έννοια ότι αποτελούν κέντρα ψηφιακών συναλλαγών. Στους συστημικούς τομείς ανήκουν επίσης η τεχνολογία hardware, software, οι τηλεπικοινωνίες, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, οι φαρμακευτικές, τα καταναλωτικά αγαθά, οι εταιρείες πετρελαιοειδών, τα χημικά, η αυτοκινητοβιομηχανία, σύμφωνα με τη Moody’s.

Moodys_Cyber-Risk-Heat-Map_4.jpg?mtime=20220930103748#asset:374903

Η ψηφιοποίηση ανοίγει διάπλατα δρόμους στους χάκερς

Η μεγάλη εξάπλωση της ψηφιοποίησης ανοίγει στους χάκερς περισσότερους και μεγαλύτερους δρόμους στο να χτυπήσουν εκεί που θέλουν. Οι επιχειρήσεις χρηματοοικονομικού χαρακτήρα που επιχειρούν μόνο μέσω του ψηφιακού περιβάλλοντος είναι υπερβολικά εκτεθειμένες στον κίνδυνο να τις χτυπήσουν. Οι τράπεζες, οι χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών βρίσκονται ανάμεσα στις επιχειρήσεις υψηλότατου συστημικού κινδύνου, λόγω του επιχειρηματικού τους μοντέλου. Επίσης, υψηλότατο κίνδυνο ενέχει η δημόσια εκπαίδευση. Ψηφιακά καλύτερα ενημερωμένες απέναντι στον κίνδυνο είναι οι ασφαλιστικές και οι τράπεζες.

Οικονομικές ζημιές μαμούθ

Οι χάκερς όπου έχουν χτυπήσει έχουν προκαλέσει ζημιές μαμούθ εκατομμυρίων. Οι οικονομικές ζημιές είναι μεγαλύτερες για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τον τομέα ψυχαγωγίας, τις μεταφορές, τον τομέα της τεχνολογίας. Αντίθετα, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές είναι στους τομείς με τις χαμηλότερες οικονομικές ζημιές.

Πτώση αξίας μετοχών

Σε μέσους όρους μετά από ένα χτύπημα οι αξίες των μετοχών υποχωρούν 5%, σύμφωνα με την AIG, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στη φήμη των επιχειρήσεων.

Το χτύπημα στη Solar Wind

Το Δεκέμβριο του 2020 το χτύπημα στην πάροχο λογισμικού Solar Winds δίνει το παράδειγμα ως προς το πώς ο κίνδυνος από τη ψηφιοποίηση μπορεί να επηρεάσει πλειάδα οργανισμών παγκοσμίως. Στην περίπτωση της Solar Winds οι χάκερς πέρασαν λογισμικό μέσω ενός κακόβουλου προγράμματος στο S/W όπου στη συνέχεια από το αρχικό λογισμικό πέρασε σε όλους τους πελάτες της εταιρείας. Μέσω των αναβαθμίσεων που υποχρεώθηκαν να κάνουν οι πελάτες της εταιρείας για να δουλέψει το σύστημα, χτυπήθηκαν όλα τα δίκτυα.

To e-commerce θα χάσει δισεκατομμύρια

Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ψηφιακό πορτοφόλι, ψηφιακές υπηρεσίες για πώληση σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα χάσουν από τα ταμεία τους περί τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2018 και 2023. Οι απάτες σε ψηφιακές πληρωμές θα κοστίσουν το 1,8% των παγκοσμίων εσόδων. Για κάθε ένα δολάρια απάτης, το παγκόσμιο ηλεκτρονικό εμπόριο θα έχει έξτρα απώλειες 2,94 δολάρια.

Κλείνουν πόρτες ασφαλιστές και αντασφαλιστές

Η αξία των cyber κινδύνων υπολογίζει η PwC φτάνει τα τα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο, καθώς ο κίνδυνος δεν είναι σταθερός, εξελίσσεται γρηγορότερα της τεχνολογίας, οι (αντ)ασφαλιστές δεν ασφαλίζουν εύκολα. Τα αναβαθμισμένα επιχειρηματικά μοντέλα των χάκερς δεν είναι δυνατόν να τα πολεμήσουν οι επιχειρήσεις, όσο και αν λένε ότι είναι προηγμένες και εξασφαλίζουν τους πελάτες τους.

Ελλάδα – Ιράν – ΗΠΑ

Δεν είναι μόνο στο προσκήνιο το κυβερνοέγκλημα κα τα βλήματα που εκτοξεύουν οι Ρώσοι προς τους Ουκρανούς ή οι Ουκρανοί προς τους Ρώσους. Οι παράμετροι είναι πολλές και σύνθετες.

Σύμφωνα με τη Carpenter Turner, ελληνική επιχείρηση στην Ελλάδα, χτυπήθηκε και όταν οι σύμβουλοι των ασφαλιστικών έψαξαν να βρουν από προήλθε το χτύπημα ανακάλυψαν ότι προήλθε από χάκερς που βρίσκονταν στο Ιράν σε συνεργασία με χάκερς των ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πολλά αναπάντητα ερωτήματα, όπως το ποια κατεύθυνση πήραν τα λύτρα και που φτάνουν οι πολιτικές συγκρούσεις.

Munich Re στο Rendez Vous 2022

Η Munich Re λίγες ημέρες πριν προειδοποίησε ότι αν οι (αντ)ασφαλιστικές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση θα χάσουν τη συνάφεια τους με το χώρο.

Moodys_Cyber-Risk-Heat-Map_5.jpg?mtime=20220930103804#asset:374904

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr