NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

ΙΟΒΕ: Ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο λόγω κατασκευών και τουρισμού

ΙΟΒΕ: Ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο λόγω κατασκευών και τουρισμού

H άνοδος των επιχειρηματικών προσδοκιών σε κατασκευές και τουρισμό ενίσχυσαν τον δείκτη του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο 2022. Η άνοδος κινείται κόντρα στην πτώση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο στις 105,1 μονάδες, υψηλότερα από ό,τι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (101,8 μονάδες), αλλά χαμηλότερα έναντι του περυσινού Σεπτεμβρίου. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο επικράτησαν πτωτικές τάσεις τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και ευρύτερα στην ΕΕ. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες υποχώρησαν ήπια στη Βιομηχανία και το Λιανικό Εμπόριο, ενώ σε Κατασκευές και Υπηρεσίες οι προσδοκίες βελτιώνονται. Η βελτίωση του δείκτη αντανακλά κυρίως μια ανοδική «διόρθωση» στον δείκτη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ο οποίος είχε υποχωρήσει πολύ έντονα και συστηματικά κατά την προηγούμενη περίοδο. Άλλωστε, τα ελληνικά νοικοκυριά παραμένουν τα πιο απαισιόδοξα στην Ευρώπη και τον Σεπτέμβριο και η βάση σύγκρισης είναι χαμηλή. Επίσης, η θετική πορεία του τουρισμού με τον οποίο συνδέονται άμεσα ή έμμεσα πλήθος ελληνικών νοικοκυριών φαίνεται να τόνωσε σε κάποιο βαθμό τις προοπτικές της χειμερινής περιόδου, ενώ και οι πολιτικές επιδοματικής στήριξης, στην ενέργεια αλλά και σε άλλους τομείς, φαίνεται πως έχουν επίδραση. Στον επιχειρηματικό τομέα, κινητικότητα υπάρχει κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά και στον σχετικά ετερογενή χώρο των Διάφορων Επιχειρηματικών Υπηρεσιών (όπως στη διαφήμιση, συμβουλευτικές και άλλες υπηρεσίες), καθώς αρκετά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και του ΕΣΠΑ βρίσκονται ή πλησιάζουν σε στάδιο ωρίμανσης. Σε κάθε περίπτωση, οι αβεβαιότητες για το επόμενο διάστημα είναι ακόμα εξαιρετικά ισχυρές, καθώς τόσο οικονομικά, όσο και γεωπολιτικά υπάρχουν υψηλοί κίνδυνοι στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε ελαφρά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες υποχώρησαν έντονα.
  • τις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή ενισχύθηκαν, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώθηκαν αισθητά.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχώρησαν σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να κλιμακώνεται έντονα, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων μεταβάλλονται ήπια.
  • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων κινήθηκαν έντονα ανοδικά, όπως και εκείνες για τη ζήτηση, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης μεταβλήθηκαν μόνο ελαφρά ανοδικά.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας παρουσίασαν σημαντική άμβλυνση, όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση, οι οποίες υποχώρησαν ηπιότερα. Παράλληλα, επιδεινώθηκαν ελαφρά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και βελτιώθηκε οριακά η πρόθεση για αποταμίευση.

Ευρωζώνη : Στα χαμηλά Απριλίου 2020 οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε σημαντικά τον Σεπτέμβριο τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη και διαμορφώθηκε στις 92,6 και τις 93,7 μονάδες αντίστοιχα, από 97,2 και 98,5 μονάδες τον Ιούλιο, σε μια από τις χαμηλότερες επιδόσεις μετά την πανδημία.

Η υποχώρηση του δείκτη οφείλεται στην έντονη επιδείνωση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, στη Βιομηχανία, στις Υπηρεσίες, στο Λιανικό Εμπόριο και στους Καταναλωτές, ενώ στις Κατασκευές απλώς η επιδείνωση ήταν ηπιότερη.

Συγκεκριμένα, στη Βιομηχανία (-3,2) σημειώνεται έντονη επιδείνωση των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση, καθώς και της παραγωγής τους 3-4 προσεχείς μήνες, η οποία διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 μηνών.

Στις Υπηρεσίες (-3,7), η επιδείνωση ήταν αποτέλεσμα της υποχώρησης της ζήτησης και της δραστηριότητας εν γένει. Η επιδείνωση των προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο (-1,5 μονάδες) αντανακλά την απαισιοδοξία στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα και τη μελλοντική κατάσταση των επιχειρήσεων, αν και τα αποθέματα ενισχύονται αντισταθμίζοντας μερικώς την επιδείνωση.

Στις Κατασκευές (-1,2), οι προσδοκίες υποχώρησαν ήπια. Η έντονη επιδείνωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (-2,6) είναι αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης και των τεσσάρων παραγόντων που συνθέτουν τον δείκτη. Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για τη μελλοντική οικονομική τους κατάσταση σημείωσαν νέο ιστορικό ελάχιστο, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάστασή τους. Παράλληλα, η πρόθεση για μείζονες αγορές και οι προβλέψεις για τη γενική κατάσταση κινήθηκαν χαμηλότερα προσεγγίζοντας ακόμη περισσότερο το ιστορικά χαμηλό του Απριλίου του 2020.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr