NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Κολλέγιο Ανατόλια: Ένα σχολείο πρόσφυγας και ταυτόχρονα οικοδεσπότης προσφύγων

Κολλέγιο Ανατόλια: Ένα σχολείο πρόσφυγας και ταυτόχρονα οικοδεσπότης προσφύγων

Το οδοιπορικό της μετεγκατάστασης του Κολλεγίου Ανατόλια από τη Μερζιφούντα στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τους προσφυγικούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας, θα παρουσιάσει ο Χρήστος Πλούσιος το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου και ώρα 9:45 π.μ., στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη».

Το Κολλέγιο Ανατόλια συμμετέχει με τη συγκεκριμένη εισήγηση στις εργασίες του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Η επόμενη μέρα μετά την Καταστροφή» που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμαριάς και το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το συνέδριο συνδιοργανώνεται με το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας - Θράκης), το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» και την Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ. Οι εργασίες θα φιλοξενηθούν στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» και στο Δημοτικό Θέατρο «Οδού Χηλής» στην Καλαμαριά από έως τις 9 Οκτωβρίου.

Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί τομή στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και από τα σημαντικότερα γεγονότα μετά τον τερματισμό του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Κομμάτι αυτού του τραγικού κεφαλαίου, καθώς και της συλλογικής αναγεννητικής προσπάθειας αποτέλεσε το Κολλέγιο Ανατόλια, που ακολούθησε τη μοίρα των προσφυγικών πληθυσμών αφήνοντας τη Μερζιφούντα στην περιοχή της Αμάσειας του Πόντου και κάνοντας μία νέα αρχή στη Θεσσαλονίκη. Με πυρήνα έναν προσφυγικό, μαθητικό πληθυσμό που κατέφυγε στις πρόχειρες εγκαταστάσεις στη Χαριλάου, το Κολλέγιο Ανατόλια, αν και πρόσφυγας, κατόρθωσε να συμπαρασταθεί στους πληθυσμούς που συνέρρευσαν στην πόλη.

Η ομιλία γίνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχείου του Κολλεγίου Ανατόλια που υποστηρίζει την παρουσίαση με αρχειακό υλικό φωτογραφιών και σπάνιων ντοκουμέντων. Το Αρχείο του Κολλεγίου Ανατόλια αποτελεί μέρος της Βιβλιοθήκης Bissell που είναι ανοιχτή στο κοινό. Το Αρχείο διαφυλάσσει τη μνήμη της ιστορίας του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού και τεκμηριώνει την εξέλιξη του μέσα στον χρόνο με τη διάσωση εγγράφων και υλικού με διηνεκή αξία.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Οι ανακοινώσεις θα γίνονται στην ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα, με ταυτόχρονη διερμηνεία. Μπορείτε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά τις εργασίες εδώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr