NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Τράπεζες: Ελέγχουν τα στεγαστικά δάνεια, αλλά βλέπουν «κόκκινα» σε καταναλωτικά και κάρτες

Τράπεζες: Ελέγχουν τα στεγαστικά δάνεια, αλλά βλέπουν «κόκκινα» σε καταναλωτικά και κάρτες

Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ έχει οδηγήσει σε εκτίναξη του κόστους δανεισμού των μικρών τραπεζικών πελατών.

Το κόστος δανεισμού ειδικά σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες παραμένει από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Οι τράπεζες φοβούνται την δημιουργία «κόκκινων» σε όλες τις μορφές των πιστώσεων. Έτσι έχουν υπό αυστηρή παρακολούθηση τα στεγαστικά δάνεια και τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια που μέχρι σήμερα φαίνεται ότι δεν έχουν σημαντικά θέματα μη εξυπηρέτησής τους. Ωστόσο, ο φόβος βρίσκεται κυρίως στα καταναλωτικά δάνεια που είχαν αρχίσει να διογκώνονται στο β’ και γ’ τρίμηνο 2022 και στις πιστωτικές τάσεις των οποίων τα υπόλοιπα –σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικά στελέχη- έχουν αρχίσει να διογκώνονται και να μην εξυπηρετούνται.

Η οικονομική κρίση και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω πληθωριστικών πιέσεων έχει οδηγήσει αρκετούς πελάτες μικρών και μεσαίων εισοδημάτων να «φορτώνουν» τις κάρτες τους έχοντας υψηλά επιτόκια. Πολλοί έχουν εξαντλήσει τα όρια των καρτών τους και αυτοί τη στιγμή είναι υπερχρεωμένοι. Επίσης, σε ό,τι αφορά τα καταναλωτικά δάνεια, η εικόνα που έρχεται από την τραπεζική αγορά είναι ότι οι πελάτες αξιοποιούν την δυνατότητα του e banking για λήψη μικρών ποσών (μέχρι 10.000 ευρώ) ως καταναλωτικά δάνεια. Τα υπόλοιπα πολλές φορές είναι μη εξυπηρετούμενα και έτσι οι τράπεζες προχωρούν στη λήψη νομικών (αστικών) μέτρων εναντίον τους.

Οι δύο αυτές κατηγορίες (πιστωτικές και καταναλωτικά δάνεια) υπολογίζονται σήμερα ότι έχουν αυξήσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 20% περίπου μέσα στο εννεάμηνο 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα ποσά (ληξιπρόθεσμα) είναι ελεγχόμενα μέχρι στιγμής και στις 4 συστημικές τράπεζες και δεν ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η ενημέρωση προς τις διευθύνσεις καρτών και χορηγήσεων είναι ότι θα πρέπει να ασκείται συστηματικός έλεγχος ώστε να μην αυξάνονται τα πιστωτικά υπόλοιπα και να δίνονται κίνητρα άμεσης εξόφλησης.

Η πρακτική των ρυθμίσεων

Η πρακτική των ρυθμίσεων των χρεών συνεχίζεται, αλλά πλέον οι τράπεζες είναι πιο πιεστικές ως προς τις εξελίξεις και δεν αφήνουν τα χρέη να ξεπεράσουν τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν τεθεί.

Επίσης προσέχουν πολύ και τους τριτεγγυητές των καταναλωτικών δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες το 1 στα 4 καταναλωτικά δάνεια καταλήγει σε ρύθμιση μετά από 1 χρόνο, ενώ πιο μεγάλο ποσοστό είναι η ρύθμιση των χρεών των πιστωτικών καρτών. Η διαφορά με τις προηγούμενες δεκαετίες είναι ότι πλέον οι τράπεζες μπορούν ανά πάσα στιγμή να διακόψουν την χρήση των πιστωτικών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr