NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Επιχειρηματικό Κλίμα: Πιέσεις στις ΜμΕ - έρχονται δάνεια 7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Επιχειρηματικό Κλίμα: Πιέσεις στις ΜμΕ - έρχονται δάνεια 7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ακόμη και αν οι σχετικοί δείκτες για το τελευταίο εξάμηνο διαμορφώθηκαν σημαντικά υψηλότερα από τις προσδοκίες των ανθρώπων της αγοράς, η οικονομική ανάκαμψη των τελευταίων ετών στην ευρωπαϊκή αγορά - αν δεν φτάνει στο τέλος της - σίγουρα χωλαίνει και ο κίνδυνος ύφεσης είναι πλέον ορατός - και -για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αυτό αποδεικνύεται την πτωτική πορεία του Δείκτη Επιχειρηματικού Κλίματος των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, που παρουσιάστηκε από την SMEUnited, στις Βρυξέλλες

Ειδικότερα, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε κατά 2,8% το πρώτο 6μηνο του 2022 στις 72,4 μονάδες

«Πονοκέφαλος» οι τιμές ενέργειας, οι πληθωριστικές πιέσεις και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα

Ανησυχητικά συνεχίζουν να επιδεινώνονται οι οικονομικές συνθήκες, όπως η αύξηση των τιμών της ενέργειας, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι πληθωριστικές πιέσεις, που είναι οι κύριοι λόγοι για τη μείωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Οι ΜμΕ στον μεταποιητικό και εμπορικό τομέα έχουν πληγεί, ενώ ο κατασκευαστικός τομέας θα πληγεί περαιτέρω από τα υψηλά επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια.

Από την άλλη πλευρά, τα κύρια ευρήματα του τελευταίου «Βαρόμετρου» των ευρωπαϊκών ΜμΕ, που αξιολογήθηκαν από την «SMEunited Study Unit», έδειξαν ότι, τα αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2022 ξεπέρασαν τις προσδοκίες, καθώς οι φόβοι για ξέσπασμα παραλλαγών Covid δεν επαληθεύτηκαν.

Ωστόσο, τα επενδυτικά αποτελέσματα ήταν χειρότερα από τα αναμενόμενα, λόγω της αβεβαιότητας για το μελλοντικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Το τρέχον εξάμηνο παρουσιάζει έντονη αυξανόμενη αβεβαιότητα. Οι αρνητικές προσδοκίες για τον κύκλο εργασιών και τις παραγγελίες οδηγούν σε έντονη πτώση του ύψους των επενδύσεων κατά -16,7%. Ταυτόχρονα, οι προσδοκίες για την απασχόληση παραμένουν θετικές στο +1,2%, υποδεικνύοντας ότι πολλές ΜμΕ στην ΕΕ-27 εξακολουθούν να θέλουν να καλύψουν τις υπάρχουσες κενές θέσεις.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα: Στήριξη από τουρισμό και εστίαση ως τώρα

Στην Ελλάδα σημαντική αύξηση 39,3% παρουσιάζει στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 ο κύκλος εργασιών για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, φθάνοντας στα 111,2 δισ. ευρώ έναντι 76,8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τους παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης κατά 128,8% και μικρότερη αύξηση το σύνολο των επιχειρήσεων της ελληνικής οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

Ο κύκλος εργασιών τον Αύγουστο του 2022 ανήλθε σε 36,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 55,7% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021 που είχε φθάσει στα 23,3 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να αντιστοιχεί στο σύνολο των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων του εμπορίου και της μεταποίησης.

Έρχονται το Γενάρη δάνεια 7 δισ. ευρώ σε ΜμΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Σημαντικές ευκαιρίες για τις ελληνικές ΜμΕ δίνει με άνω των 7 δις ευρώ το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» για επενδυτικά σχέδια. Επίσης, δύο δανειοδοτικά προγράμματα, που αφορούν αποκλειστικά, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο και θα χορηγήσουν δάνεια, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων.

«Καμπανάκι» από Β. Κορκίδη

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλη Κορκίδη, για να αντιμετωπίσουν οι μικρές και ΜμΕ την υψηλή αβεβαιότητα της αγοράς που σχετίζεται με τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση, θα πρέπει οι εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές να εστιάσουν στη σταθεροποίηση των αγορών ενέργειας και εμπορευμάτων και στην ανάληψη επείγουσας κεντρικής ευρωπαϊκής δράσης με την επιβολή «πλαφόν» για τον μετριασμό των αυξήσεων των τιμών της ενέργειας. Αυτό αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για περισσότερες εγχώριες και ξένες επενδύσεις, που μπορούν να δώσουν λύσεις, αντισταθμίζοντας μέρος της επιβράδυνσης της κατανάλωσης και να αντιστρέψουν το κλίμα υψηλής αβεβαιότητας στην ΕΕ που αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης των ΜμΕ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr