NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Κρεσέντο επενδύσεων στο real estate και σε τουριστικές υποδομές

Κρεσέντο επενδύσεων στο real estate και σε τουριστικές υποδομές

Μετά από μία 10ετή ύφεση και υποχώρηση των τιμών κατά 45% στα ακίνητα, η Ελλάδα, αν και ρηχή αγορά, παύει να είναι ουραγός στις κατασκευές και στο real estate. Μετατρέπεται σε επενδυτικό προορισμό με τις μεγαλύτερες από ποτέ επενδύσεις να γίνονται σε τουριστικές υποδομές.

Το νομοθετικό πλαίσιο δεν δημιουργεί εμπόδια πλέον για επενδύσεις σε έργα υποδομών, ενώ η αξία του brand της Ελλάδας ανεβαίνει διαρκώς. Στα δυνατά σημεία ότι η ενεργειακή κρίση θα επηρεάσει δυνητικά τον κλάδο ακινήτων στην Ελλάδα μετά από δύο χρόνια, αν η κρίση διαρκέσει.

Όπως σημείωσαν στην Prodexpo, o ελληνικός τουρισμός βασίζεται στο τρίπτυχο ποιότητα –ανθεκτικότητα - πράσινη ανάπτυξη και ευθυγραμμίζεται με το πλάνο της κυβέρνησης για τα ακίνητα το οποίο βασίζεται σε δύο πυλώνες στην ψηφιοποίηση και την πράσινη ανάπτυξη.

Τα μεγάλα έργα ιδιωτικού και δημοσίου τομέα σε τουριστικές υποδομές και οικιστικό

Σήμερα υλοποιούνται σε τουριστικούς λιμένες έργα ύψους άνω των 160 εκατομμυρίων ευρώ και παράλληλα υλοποιούνται έργα υποδομών σε χειμερινές μορφές τουρισμού. Την ίδια στιγμή το ελληνικό δημόσιο επενδύει 13 δισεκατομμύρια σε υποδομές οδικών αξόνων, στο σιδηροδρομικό δίκτυο και σε εμπορικά λιμάνια της χώρας.

Στο τομέα των τουριστικών ιδιωτικών επενδύσεων, οι περισσότερες επενδύσεις πραγματοποιούνται σε ξενοδοχειακές υποδομές υπό την διαχείριση μεγάλων ξένων αλυσίδων με γνώμονα την ανθεκτικότητα στο χρόνο και τις νέες τεχνολογίες. Η εικόνα του κλάδου συμπληρώνεται με τις κατοικίες και τα νέα πολυτελή τουριστικά θέρετρα.

Οι περιοχές που γίνονται επενδύσεις

Στους στόχους των επενδυτών σε επίπεδο τουρισμού και οικιστικό η παραλιακή Αθηνών με την Lamda Development να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην ανάπτυξη, η Πελοπόννησος, η Κρήτη, και οι Κυκλάδες.

Οι θεσμικοί επενδυτές και οι ασφαλιστικές – ο ρόλος τους στην προσέλκυση επενδύσεων

Ρόλο ωστόσο στην διαμόρφωση της προσφοράς και της ζήτησης στο τουριστικό και οικιστικό τοπίο θα αποτελέσει η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, ο πληθωρισμός, τα γεωπολιτικά και οι έντονες οικονομικές αβεβαιότητες. Στις επενδυτικές αποφάσεις ρόλο παίζει η αντιμετώπιση του κλιματικού κινδύνου. Οι θεσμικοί επενδυτές διαχειρίζονται τον κίνδυνο ενώ οι ασφαλιστικές αναμένουν να αλλάξει το πλαίσιο του Solvency II σύντομα για να μπορέσει να χρηματοδοτήσουν τα έργα των πράσινων υποδομών. Ο κλιματικός κίνδυνος αποτελείται από τον κίνδυνο περιόδου μετάβασης που αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο στην οικονομία των χαμηλών εκπομπών και τον φυσικό κίνδυνο –τον κίνδυνο από πυρκαγιές, πλημμύρες, ξηρασία, καταιγίδες, επισκευές , ασφάλιση, αντιστάθμιση ζημιών περιουσίας κτλ.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα παγκόσμια στοιχεία 2021, είναι στην δεύτερη υψηλότερη θέση από άποψη απειλής κινδύνων φυσικών καταστροφών, λόγω μη αξιόπιστων υποδομών, μορφολογίας εδάφους, κτίρια χαμηλής ενεργειακής απόδοσης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr