NEWSFLASH...
Coaching & Training | Business Coaching
ανάγνωση

Μάθε γιατί είσαι πιο συγκεντρωμένος στις 11 το πρωί

Μάθε γιατί είσαι πιο συγκεντρωμένος στις 11 το πρωί
04_11_2022

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Coaching & Training, Business Coaching

Ο κάθε οργανισμός έχει το δικό του ρολόι. Αν καταφέρεις να καταλάβεις πώς λειτουργεί το δικό σου, θα μπορέσεις να εντοπίσεις τις ώρες της ημέρας που αποδίδεις καλύτερα.

Ο καθένας περνάει κύκλους στην παραγωγικότητά του. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κατά την διάρκεια μίας ημέρας στο γραφείο η αποδοτικότητά σου μειώνεται. Παρόλα αυτά εσύ συνεχίζεις να εργάζεσαι με τον ίδιο ρυθμό, χωρίς ωστόσο να έχεις αποτέλεσμα. Έτσι αναγκάζεσαι να δουλεύεις περίεργες ώρες προκειμένου να κάνεις όλα αυτά που δεν έκανες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες. Κάποιες φορές μία ώρα είναι αρκετή για να ολοκληρώσεις ένα δύσκολο task και άλλες δεν προλαβαίνεις καν να διαβάσεις όλα τα emails σου.

Υπάρχουν ώρες της ημέρας που είσαι περισσότερο συγκεντρωμένος και μπορείς να βγάλεις περισσότερη δουλειά και άλλες που βγάζεις λιγότερη. Έτσι, αν διαλέξεις τη σωστή ώρα, εκείνη που είσαι πιο παραγωγικός, μπορείς να κάνεις περισσότερα. Διαφορετικά θα σπαταλήσεις τον χρόνο και την ενέργειά σου. Γιατί συμβαίνει αυτό; Εξαιτίας των κιρκάρδιων κύκλων.

Οι κύκλοι του οργανισμού

Ο κάθε οργανισμός έχει το δικό του ρολόι. Αν καταφέρεις να καταλάβεις πώς λειτουργεί το δικό σου ρολόι, θα μπορέσεις να εντοπίσεις τις ώρες της ημέρας που αποδίδεις καλύτερα. Το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί σε κύκλους. Στην αρχή κάθε κύκλου νιώθεις μεγάλη ενέργεια και συγκέντρωση, ενώ στο τέλος του είσαι πολύ κουρασμένος.

Ποια είναι όμως η καλύτερη ώρα για την απόδοσή σου;

Το peak της απόδοσής σου είναι συνήθως την ίδια ώρα κάθε ημέρα, σε όποιο σημείο του πλανήτη και αν είσαι.

Σύμφωνα με έρευνα, η παραγωγικότητα των υπαλλήλων γραφείου παγκοσμίως, βρίσκεται στο peak της στις 11.00 και μειώνεται μετά τις 16.00, ενώ η συνολική τους απόδοση μειώνεται κατά 20% στο τέλος κάθε εβδομάδας.

Παράθεση - epixeiro.gr

Ο κάθε οργανισμός έχει το δικό του ρολόι. Αν καταφέρεις να καταλάβεις πώς λειτουργεί το δικό σου ρολόι, θα μπορέσεις να εντοπίσεις τις ώρες της ημέρας που αποδίδεις καλύτερα.

Ο John Trougakos, καθηγητής συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Τορόντο του Καναδά, εξηγεί ότι είμαστε περισσότερο παραγωγικοί το πρωί εξαιτίας των κιρκάρδιων ρυθμών, δηλαδή του εσωτερικού μας ρολογιού, το οποίο δίνει στο σώμα μας εντολή πότε να ξυπνήσει, πότε να φάει και πότε να κοιμηθεί μέσα στο διάστημα 24 ωρών.

Σύμφωνα με τον Trougakos, το 75% των ατόμων βρίσκεται σε εγρήγορση το διάστημα 09.00 – 11.00 το πρωί, ενώ αισθάνεται έντονη υπνηλία μετά τις 14.00.

Δοκίμασε να κάνεις ένα πείραμα

Για να είσαι σίγουρος αναφορικά με το αν μπορείς να αντιστοιχείς την πιο δύσκολη δουλειά με τις ώρες που είσαι στο peak της παραγωγικότητάς σου, δοκίμασε να κάνεις ένα πείραμα.

Αρχικά προγραμμάτισε τα πιο δύσκολα projects νωρίς το πρωί και τα άφησε τα υπόλοιπα για το απόγευμα. Παρατήρησε πώς αντιδρά ο οργανισμός σου τις διαφορετικές ώρες της ημέρας και προσπάθησε να συνειδητοποιήσεις ποια είναι η ιδανική ώρα για να συγκεντρωθείς και να δουλέψεις, πότε έχεις περισσότερη ενέργεια και πότε πρέπει να κάνεις διάλειμμα. Και όταν το κάνεις κάνε τη δουλειά σου χωρίς να αφήνεις τίποτα και κανέναν να σε διακόπτει.

Βέβαια να θυμάσαι ότι το ρολόι του καθενός είναι διαφορετικό. Αυτό που λειτουργεί καλά σε κάποιον, δεν σημαίνει ότι λειτουργεί καλά και σε εσένα.


Αρχική δημοσίευση από Thomas Oppong, στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr