NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Κοινωνία
ανάγνωση

Πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 9 Νοεμβρίου σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 9 Νοεμβρίου σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
01_11_2022 | 16:40
epixeiro icon Ειδήσεις | Κοινωνία

​Την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 9 Νοεμβρίου έχουν ανακοινώσει συνδικάτα και σωματεία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ θα συμμετέχουν οι οδηγοί ταξί και αγρότες.

Στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ αναφέρει ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο τομέα να συμμετέχουν μαζικά στη ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της 9ης του Νοέμβρη που γίνεται μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα με κυρίαρχο αίτημα: «Αυξήσεις ΤΩΡΑ στους μισθούς μας για να ζούμε με αξιοπρέπεια»

Η κυβέρνηση εμπαίζει τους Δ.Υ. και παραπλανεί συνειδητά την ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. στοχοποιεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που, στα τρία τελευταία χρόνια, είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι αυτοί που κρατούν τη χώρα όρθια.

  • Οι συνάδελφοί μας υγειονομικοί -γιατροί και νοσηλευτές- έχουν ήδη τριάντα νεκρούς, από την πανδημία, χωρίς καν αυτοί να αναγνωρίζονται ως εργατικό ατύχημα.
  • Οι εκπαιδευτικοί με την τηλεκπαίδευση, με δικά τους μέσα, και χωρίς καμία στήριξη από την πολιτεία κράτησαν ζωντανή την εκπαιδευτική διαδικασία τον πρώτο χρόνο της πανδημίας.
  • Οι υπάλληλοι των Δήμων, των Υπουργείων, του ΕΦΚΑ, των οργανισμών, των φορέων, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό έδωσαν και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Όλες και όλοι μαζί διεκδικούμε:

  • Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του πληθωρισμού
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 01/01/21 όπως έγινε και στον ιδιωτικό τομέα
  • Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17
  • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ
  • Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού
  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του
  • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού
  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.α.
  • Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.

Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Συνομοσπονδία εκτιμώντας τη δύσκολη κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο κόσμος της μισθωτής εργασίας και η κοινωνία γενικότερα, με τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και την εκτίναξη των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, δηλώνει ότι οι οριζόντιες παροχές με προεκλογικό άρωμα δε λύνουν το πρόβλημα. Δυστυχώς οι έχοντες και κατέχοντες, με πολιτική ανοχή, μετακύλησαν όλες τις επιβαρύνσεις στον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή είναι απαραίτητη η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Η Συνομοσπονδία θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της, ώστε να μην ενταθούν οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που ήδη υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μετά τα βάρη των μνημονίων, τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας σηκώνουν στην πλάτη τους τώρα και το κόστος της ακρίβειας η οποία σε πολλές περιπτώσεις εμπεριέχει έντονα τα χαρακτηριστικά της αισχροκέρδειας.

Σε απεργιακούς ρυθμούς κινείται και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.), έχοντας αποφασίσει τη συμμετοχή της στην 24ωρη γενική απεργία. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων, πως: «καλεί τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α. να συμμετάσχουν μαζικά, ενωτικά και δυναμικά στην 24ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, όπως επίσης στην κεντρική Απεργιακή Συγκέντρωση η οποία θα γίνει την ίδια ημέρα, στις 11:00 το πρωί, στην Πλατεία Κλαυθμώνος (Αθήνα) και στα Συλλαλητήρια που θα διεξαχθούν σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, θα ενώσουν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους στον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα, όπως και στον Ιδιωτικό Τομέα, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις εδώ και τώρα, όπως επίσης να βάλει τέλος στην φρενήρη κούρσα των τιμών και την ακρίβεια. «Θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και όχι με Vouchers και Pass», είναι το κεντρικό σύνθημα».

Συμμετοχή στην απεργία αποφάσισαν και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) σε συνεδρίασή τους την Τετάρτη 26/10/2022, όπου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Συζητήθηκαν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και αποφασίστηκαν τα εξής:

  1. Εξουσιοδότηση στο προεδρείο να ζητήσει άμεσα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της αύξησης καυσίμων, των ανατιμήσεων στα προϊόντα διαβίωσης και των ειδών που επηρεάζουν το κόστος λειτουργίας του ταξί. Συγκεκριμένα άμεση οικονομική ενίσχυση 300 ευρώ ανά όχημα/μήνα για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Μείωση του ΕΦΚ από 0,7 ευρώ/λίτρο στο 0,5 ευρώ/λίτρο και μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% στο 6% .
  2. Εξουσιοδότηση στο προεδρείο να διεκδικήσει την βελτίωση της νομοθεσίας για τις επιβατικές μεταφορές και την κατάργηση κάθε διάταξης που επιτρέπει άμεσα ή έμμεσα σε Ε.Ι.Χ να πραγματοποιούν αστική μεταφορά η οποία ανήκει στα Ε.Δ.Χ Ταξί.
  3. Πραγματοποίηση 24ωρης Απεργίας την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΑΤΑ (Μάρνη 17)
  4. Εξουσιοδότηση στο προεδρείο να ζητήσει ένα χρόνο παράταση στην αντικατάσταση αυτοκινήτου για όσα αυτοκίνητα δεν έχουν πάρει καμία παράταση έως σήμερα και λήγουν στις 31-12-2022. Ένα χρόνο παράταση να δοθεί και σε αυτά που λήγουν έως και τις 31-12-2023».

Κάλεσμα συμμετοχής προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν δυναμικά και μαζικά στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων έκανε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

Σε ανακοίνωση της επισημαίνεται: «Δίνουμε την μάχη για την επιβίωση μας, ενάντια στην ακρίβεια που τσακίζει το εισόδημα μας, μαζί με τους εργατοϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους, την νεολαία, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους.

Διεκδικούμε ζωή με δικαιώματα, δεν είμαστε ζητιάνοι να μας πετάνε ψίχουλα και να ζούμε με επιδόματα, με voucher και pass. Επενδύουμε χρήμα και κόπο στις παραγωγές μας και θέλουμε βιώσιμο εισόδημα, να πληρωνόμαστε τον ιδρώτα μας.

Η οργή, η αγανάκτηση που νιώθουμε βλέποντας το εισόδημα μας να εξανεμίζεται στην ακρίβεια, να κερδοσκοπούν σε βάρος μας και ως παραγωγοί και ως καταναλωτές, να γίνει απόφαση αγώνα και διεκδίκησης, όχι απογοήτευση και φόβος.

Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 9 Νοεμβρίου, διεκδικώντας:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως δίνουν στους εφοπλιστές. Πλαφόν 0,7 λεπτά/Κwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών για την φετινή χρονιά.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν βιώσιμο εισόδημα να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε τις καλλιέργειες.
  • Όχι στο αίσχος των ανοιχτών τιμών. Καταγγέλλουμε την αισχροκέρδεια που γίνεται σε βάρος μας και σε βάρος όλων των καταναλωτών με τις ευλογίες των Κυβερνήσεων. Πουλάμε κάτω από το κόστος παραγωγής και τα προϊόντα μας πουλιούνται 5 ως 10 φορές ακριβότερα στα ράφια.
  • Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις τώρα. Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς τις παραγωγές μας».
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr