NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Οι μέλισσες παράγουν ηλεκτρικό φορτίο όσο μια καταιγίδα

Οι μέλισσες παράγουν ηλεκτρικό φορτίο όσο μια καταιγίδα
02_11_2022 | 10:13 02_11_2022 | 11:09
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Ενέργεια & Περιβάλλον

Σμήνη μελισσών μπορούν να παράγουν τόσο ηλεκτρικό φορτίο, όσο μια καταιγίδα, δείχνει νέα έρευνα.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου, στο περιοδικό iScience, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψαν αυτό το φαινόμενο κατά λάθος.

O βιολόγος Ellard Hunting, o πρώτoς που σύγγραψε τη μελέτη, είπε στο CNN ότι η ομάδα του Μπρίστολ μελετούσε πως διαφορετικοί οργανισμοί χρησιμοποιούν τα στατικά ηλεκτρικά πεδία που υπάρχουν παντού στο περιβάλλον.

Ο ατμοσφαιρικός ηλεκτρισμός έχει ποικίλες λειτουργίες, κυρίως στη διαμόρφωση καιρικών φαινομένων και στη βοήθεια οργανισμών, για παράδειγμα στην εύρεση τροφής.

«Για παράδειγμα, τα λουλούδια έχουν ηλεκτρικό πεδίο και οι μέλισσες μπορούν να αισθανθούν αυτά τα πεδία. Aυτά τα ηλεκτρικά πεδία μπορούν να αλλάξουν όταν επισκέπτεται το λουλούδι μια μέλισσα, και οι άλλες μέλισσες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την πληροφορία για να δουν αν ένα λουλούδι έχει επισκεφθεί από μια άλλη μέλισσα», εξήγησε ο Hunting.

Έχοντας εγκαταστήσει εξοπλισμό για τη μέτρηση των ατμοσφαιρικών ηλεκτρικών πεδίων στον υπαίθριο σταθμό του Πανεπιστημίου, ο οποίος διαθέτει αρκετές κυψέλες μελισσών, ο Hunting και η ομάδα του παρατήρησαν ότι όποτε οι μέλισσες μαζεύονταν, υπήρχε «μια βαθιά επίδραση στα ατμοσφαιρικά ηλεκτρικά πεδία», παρόλο που ο καιρός δεν είχε αλλάξει.

Όλα τα έντομα δημιουργούν φορτίο κατά τη διάρκεια της πτήσης ως αποτέλεσμα της τριβής στον αέρα, με το μέγεθος του φορτίου να ποικίλει μεταξύ των ειδών. Οι μόνες μέλισσες φέρουν ένα φορτίο αρκετά μικρό, ώστε να αγνοηθεί από τους ερευνητές, έτσι «αυτό το φαινόμενο (σε σμήνη μέλισσες) ήταν έκπληξη», δήλωσε Hunting.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr