NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Ανακάλυψη 3 νέων αστεροειδών με τον ένα να θεωρείται «δυνητικά επικίνδυνος για τη Γη»

Ανακάλυψη 3 νέων αστεροειδών με τον ένα να θεωρείται «δυνητικά επικίνδυνος για τη Γη»

Αστρονόμοι ανακάλυψαν τρεις νέους αστεροειδής κοντά στη Γη να κρύβονται στη λάμψη του Ήλιου, ο ένας από τους οποίους θεωρείται ο μεγαλύτερος «ενδεχομένως επικίνδυνος» αστεροειδής που ανακαλύφθηκε εδώ και οκτώ χρόνια.

Χάρη στο παρατηρητήριο Cerro Tololo Inter-American Observatory, η ανακάλυψη ενισχύει ότι τα συγκεκριμένα γνωστά γεωπλήσια αντικείμενα μένουν ανάμεσα στην τροχιά Γης και Αφροδίτης. Ο αστεροειδής, γνωστός ως 2022 AP7, έχει πλάτος 1,5 χιλιομέτρων (σχεδόν ένα μίλι), και η τροχιά του διασχίζει τη γήινη τροχιά.

Η μελέτη αυτής της περιοχής είναι δύσκολη εξαιτίας της φωτεινότητας του Ήλιου, έτσι οι παρατηρήσεις γίνονται μόνο στο σύντομο άνοιγμα των δέκα λεπτών μετά τη δύση του ηλίου και πριν την ανατολή.

Αυτό οδήγησε στην ανακάλυψη πέρυσι του αστεροειδή 2021 PH27, του πλησιέστερου γνωστού σώματος στον Ήλιο, ο οποίος είναι επίσης μεγαλύτερος από ένα χιλιόμετρο, αλλά ευτυχώς δεν έρχεται ποτέ κοντά μας. Ένα τρίτο ενδιαφέρον αντικείμενο έχει ονομαστεί 2021 LJ4 και είναι ελαφρώς μικρότερο.

«Η ερευνά μας στο λυκόφως σαρώνει την περιοχή εντός των τροχών Γης και Αφροδίτης για αστεροειδή», είπε ο Scott S. Sheppard, αστρονόμος στο παρατηρητήριο Earth and Planets Laboratory of the Carnegie Institution for Science, σε μια δήλωσή του, «Μέχρι στιγμής έχουμε βρει δυο μεγάλους αστεροειδής κοντά στη Γη που έχουν διάμετρο περίπου ένα χιλιόμετρο, ένα μέγεθος που ονομάζουμε δολοφόνοι πλανητών».

Τα πιθανά επικίνδυνα αντικείμενα είναι διαστημικοί βράχοι κοντά στη Γη- αστεροειδή και κομήτες- που έχουν τροχιές που πλησιάζουν πολύ τη Γη και έχουν μέγεθος που θα προκαλούσε σημαντική ζημιά αν μας χτυπήσουν. Όταν είναι ένα χιλιόμετρο ή περισσότερο, θεωρούνται «δολοφόνοι πλανητών».

«Yπάρχουν πιθανότατα μόνο μερικοί αστεροειδής κοντά στη Γη με παρόμοια μεγέθη να βρεθούν και αυτοί οι μεγάλοι αστεροειδής που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί πιθανότατα έχουν τροχιές που τους κρατούν εσωτερικά στις τροχιές της Γης και της Αφροδίτης τις περισσότερες φορές. Μόνο περίπου εικοσιπέντε αστεροειδής με τροχιές εντελώς εντός της τροχιά της Γης έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα λόγω της δυσκολίας παρατήρησης κοντά στη λάμψη του Ήλιου».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr