NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

​Tράπεζα Πειραιώς Investment: Υποβάθμιση οικονομιών και αναβάθμιση της Ελλάδας το 2023​

​Tράπεζα Πειραιώς Investment: Υποβάθμιση οικονομιών και αναβάθμιση της Ελλάδας το 2023​

​Για το 2023, οι αξιολογήσεις του τμήματος επενδύσεων της Τράπεζας Πειραιώς σηματοδοτούν μια στροφή προς χαμηλότερες βαθμίδες στην περιοχή της Μη-Επενδυτικής κατηγορίας σε σύγκριση με το 2019, πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας πανδημίας και την τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια.

Η εκτίμηση της Τράπεζας Πειραιώς για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σηματοδοτεί την αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα μετά το 2022, παρά την τρέχουσα κατάταξη στο Ba3, δηλαδή τρεις βαθμίδες κάτω από την αξιολόγηση της με βάση τα θεμελιώδη.

Όπως αναμένεται, ο παράγοντας θεσμικής ισχύς που βασίζεται στους δείκτες παγκόσμιας διακυβέρνησης της Παγκόσμιας Τράπεζας κατέγραψε τις καλύτερες επιδόσεις, ενώ ο δημοσιονομικός παράγοντας παρουσιάζει τον υψηλότερο κίνδυνο παρά την πρόσφατη βελτίωσή του.

Από ένα συνολικό δείγμα 123 χωρών που αξιολογεί η Τράπεζα Πειραιώς, οι 33 έχουν τη «σωστή» βαθμολογία (η πιστοληπτική αξιολόγηση του μοντέλου μας ταιριάζει με αυτή της Moody's), σε 36 χώρες η Moody's έχει αναθέσει υψηλότερη αξιολόγηση έναντι των θεμελιωδών παραγόντων, ενώ οι 54 αξιολογούνται πιο συντηρητικά από ό,τι υπονοούν τα θεμελιώδη τους στοιχεία.

Ελλάδα: Στο μέσο της λίστας των οικονομιών που εξετάζει η Τράπεζα Πειραιώς

Ο παράγοντας οικονομικής δυναμικής (Economic Strength) παραμένει σταθερός καταγράφοντας βελτίωση μετά το 2012, αλλά βρίσκεται πάνω από τη διάμεση τιμή της κατανομής όλων των υπολοίπων οικονομιών.

Ο παράγοντας κινδύνου δημοσιονομικής ισχύς (Fiscal Strength) ανέκαμψε από την κορύφωση του το 2011 μέσω μιας οκταετούς διαδικασίας δημοσιονομικής εξυγίανσης, επιστρέφοντας στο εύρος των καλύτερων επιδόσεων της κατανομής των συντελεστών στις χώρες του δείγματός μας.

Ο παράγοντας θεσμική ισχύς (Institutional Strength) είναι σημαντικά πιο βελτιωμένος συγκριτικά με τους άλλους τρεις παράγοντες και καταγράφει καλύτερες επιδόσεις από τη διάμεση τιμή του δείγματος.

Ο κίνδυνος εξωγενών ανισορροπιών (Event Risk) βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα που συνήθως εντοπίζονται στο μεσαίο εύρος της κατανομής του δείγματος.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr