NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Άμεση αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος προς όφελος ιδιωτών πελατών και επιχειρήσεων

Άμεση αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος προς όφελος ιδιωτών πελατών και επιχειρήσεων

Άμεση αναμόρφωση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου μετά την εξυγίανσή του προς όφελος πολιτών και επιχειρήσεων εισηγούνται Έλληνες επιχειρηματίες. Σε συζητήσεις μεταξύ τους, βεβαίως, καθώς οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την επίθεση προς τον άλλοτε κραταιό κλάδο των τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες χρεοκόπησαν και από την ευθύνη του κράτους και από τις δικές τους ευθύνες και άκριτες πολιτικές δανειοδοτήσεων.

Ανακεφαλαιοποιήθηκαν από κεφάλαια της Ε.Ε (ευρωπαικών λαών) και των μηχανισμών της αλλά και του ελληνικού λαού και πλέον συνεχίζουν να λειτουργούν είτε ως ‘δεξί χέρι’ του φορολογικού μηχανισμού είτε ως αναδιανεμητής τεράστιων χρηματοδοτήσεων από την Ε.Ε είτε αυτά αφορούν επιμέρους προγράμματα είτε τις εντάξεις στο Greece 2.0 είτε τα ΕΣΠΑ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο οι τράπεζες θα πρέπει να αναδιαμορφώσουν τις υπηρεσίες τους απέναντι στους πελάτες τους. Δεν γίνεται οι ελληνικές τράπεζες να έχουν το μεγαλύτερο επιτοκιακό spread (την διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων) ανάμεσα στις ευρωπαικές τράπεζες. Δεν γίνεται να αποκλείουν από τα προγράμματα επιχειρήσεις που βρίσκονται σε συγκυριακές δυσκολίες, δεν γίνεται να κάνουν δύο και τρεις ημέρες να δώσουν valeur σε μεταφορές κεφαλαίων ανάμεσα τους σε μία μικρή χώρα όπως η Ελλάδα. Στα επενδυτικά προιόντα οι χρεώσεις τους είναι συχνά μεγάλες ενώ οι υπάλληλοι τους έχουν άγνοια τι πουλάνε παρά την υποχρεωτικότητα της MiFID.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν την ευκαιρία να διαγράψουν τα κακώς κείμενα των προηγούμενων δεκαετιών και να προχωρήσουν σε μία νέα αρχή προσφέροντας έντιμες υπηρεσίες στους πολίτες τους. Επίσης θα πρέπει να μειωθεί και η τεράστια (ψηφιακή ή πραγματική) γραφειοκρατία και οι έλεγχοι κεφαλαίων. Δεν είναι ο μέσος έλληνας πολίτης Εσκομπαρ ούτε Ρώσος Ολιγάρχης. Ακόμη και εάν έχει χρέη προς εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία , θα πρέπει να μπορεί να ‘αναπνεύσει’. Έρχονται πολλά ‘κανόνια’ στην μικρή επιχειρηματικότητα (οικογενειακές επιχειρήσεις) μέσα στο 2023 και οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες όχι μόνο να αντιμετωπίσουν τα ‘λουκέτα’ αλλά κυρίως να βοηθήσουν να μην πραγματοποιηθούν αυτά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr