NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Philoxenia 2022: Λεωφόρος τουρισμού 2023-2030 με πέντε σταυροδρόμια

Philoxenia 2022: Λεωφόρος τουρισμού 2023-2030 με πέντε σταυροδρόμια

Philoxenia, Hotelia και Real Estate Expo North άνοιξαν την αυλαία για τον ελληνικό τουρισμό 2023 - 2030, στοχεύοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στο άνοιγμα νέων αγορών, μέσω διεθνούς βεληνεκούς συμφωνιών, στην ισορροπημένη ενίσχυση των υποδομών με νέες επενδύσεις, στη βελτίωση του χωροταξικού και την αποκατάσταση του κανονιστικού - ρυθμιστικού πλαισίου για τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Επιμήκυνση τουριστικής περιόδου σε 3 άξονες

Με ισχυρή παρακαταθήκη το όνομα, την ιστορία της, πολυάριθμα βυζαντινά μουσεία και τα αποτελέσματα των δράσεων στον τουρισμό, όπως η ένταξη της στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Unesco, συνεργασίες TCB με την Περιφέρεια, η άνοδος της κρουαζιέρας με ενέργειες μεταξύ άλλων του ΟΛΘ, αλλά και η ανάδειξή της σε κέντρο δημιουργίας στο τομέα του κινηματογράφου, η Θεσσαλονίκη στοχεύει στην ενδυνάμωση του αστικού τουρισμού, στο άνοιγμα αερογέφυρας μεταξύ ΗΠΑ και αεροδρομίου Μακεδονίας – Θεσσαλονίκης, αλλά και την ακτοπλοϊκή σύνδεση της το καλοκαίρι 2023 με τις Σποράδες.

Η αγορά των ΗΠΑ βρίσκεται στα σχέδια της Θεσσαλονίκης, ωστόσο η υλοποίησή τους απαιτεί νέες συμφωνίες με αεροπορικές των ΗΠΑ και με το αεροδρόμιο της Fraport που θα εκτελούν απευθείας πτήσεις. Στις πρώτες προτεραιότητες, καθώς υπάρχουν οι συμφωνίες, είναι οι: Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Κύπρος, Αυστρία, Τουρκία, Ισραήλ ενώ ακολουθούν οι: Ολλανδία, το Βέλγιο, η Σερβία, Γαλλία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία.

Αθλητικός τουρισμός – αδελφοποιημένες πόλεις

Στους άξονες για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με ισχυρή προοπτική αύξησης των εσόδων βρίσκεται ο αθλητικός τουρισμός. Ο κύκλος εργασιών διεθνώς του αθλητικού τουρισμού θα φτάσει τα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2030 από 1 δισεκατομμύριο που είναι σήμερα.

Ιδιαίτερη μπορεί να είναι η συμβολή της Αρμενίας όπου ήταν το τιμώμενο κράτος στη Philoxenia 2022, καθώς η Αρμενία και η Ελλάδα μπορούν να αναλάβουν από κοινού αθλητικές διοργανώσεις και η αρχή μπορεί να γίνει από τις αδελφοποιημένες πόλεις Θεσσαλονίκη και Γκιουμρί.

Ο αθλητικός τουρισμός έχει μερίδιο 12,2% στην παγκόσμια αγορά τουρισμού, με το ποσοστό στις ανεπτυγμένες χώρες να φτάνει στο 20%. Σημειώνεται ότι ο Μαραθώνιος της Αθήνας προσέλκυσε 18.000 ξένους επισκέπτες, διαμορφώνοντας κύκλο εργασιών 20 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το τελευταίο Ράλλυ Ακρόπολις σε 3 ημέρες παρήγαγε έσοδα 25 εκατ. ευρώ.

Πολιτιστικός τουρισμός - διασύνδεση τοπικής κοινωνίας

Προορισμοί με σημαντική τουριστική ταυτότητα βρίσκονται στα σχέδια για να ενταχθούν στο συνολικό τουριστικό προϊόν, όπως το μυθικό βουνό -ο Όλυμπος, οι αρχαιολογικοί το Δίον, η Πέλλα και η Βεργίνα, μοναστήρια και βυζαντινές εκκλησίες. Τριάντα οκτώ δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι συμμετείχαν με ενιαίο περίπτερο της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιούν σχέδια για την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος και τη διασύνδεση της τοπικής κοινωνίας.

Τριάντα έργα μέχρι το 2030

Μείζονος σημασίας για την ανάπτυξη του τουρισμού της Θεσσαλονίκης είναι και το πλάνο των 30 έργων πνοής για την πόλη μέχρι το 2030.

Εξίσου κρίσιμο θέμα για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός, η ψηφιοποίηση και η διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τοπικούς παραγωγούς, τους αμπελώνες κρασιού κ.τ.λ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Θεσσαλονίκη για τη βελτίωση της εικόνας της πόλης θα αντλήσει 30 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Στην Philoxenia 2022 επισημάνθηκε η ανάγκη της παρέμβασης της Πολιτείας ώστε να υπάρξει ρύθμιση στο θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Η τουριστική δαπάνη της οικονομίας του διαμοιρασμού αυξάνεται με ρυθμό 15% ετησίως. Το 2022 έφτασε να αποτελεί το 14% της συνολικής τουριστικής δαπάνης, μέγεθος που δεν μπορεί να αγνοείται από το ρυθμιστικό πλαίσιο της Πολιτείας.

philoxenia_thess_elena_22.jpg?mtime=20221121125744#asset:384369


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr